More
  ΑρχικήFitnessΚαταρρίπτοντας τις κορυφαίες δικαιολογίες που λες (στον εαυτό σου) για να μην...

  Καταρρίπτοντας τις κορυφαίες δικαιολογίες που λες (στον εαυτό σου) για να μην γυμναστείς

  Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την άσκηση στην Ευρώπη, αποδείχθηκε ότι οι μισοί περίπου Ευρωπαίοι δεν ασκούνται ή δε κάνουν κάποια αθλητική δραστηριότητα.

  Ειδικότερα, το 69% των Ελλήνων και το 59% των υπόλοιπων Ευρωπαίωνδηλώνουν ότι επιδίδονται ποτέ ή σπάνια σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης.

  Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, μόνο των 7% των συμπολιτών μας (8% στην ΕΕ) γυμνάζονται τακτικά, δηλαδή 5 φορές την εβδομάδα και το 24% (33% στην ΕΕ) από 1-4 φορές την εβδομάδα. Από 1-3 φορές την εβδομάδα γυμνάζονται το 10% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) και το 59% (42% στην ΕΕ) δεν γυμνάζονται ποτέ.

  Στη συνέχεια , όχι μονό θα δούμε τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες που λέει κάποιος που δεν γυμνάζεται , αλλά θα τις καταρρίψουμε.

  1. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ : ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ

   Σε περιπτώση που το ημερήσιο πρόγραμμα σας είναι γεμάτο , ο χρόνος για γυμναστική μπορεί να φαίνεται σαν μια πολυτέλεια που δεν έχετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να σας κάνει πιο παραγωγικούς την υπόλοιπη μέρα . Σε μια μελέτη, οι εργαζόμενοι στους οποίους επετράπη να ασκηθούν κατά τη διάρκεια της  ημέρας ανέφεραν λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη παραγωγικότητα σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκήθηκαν. Επίσης μια σουηδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι σε δύο οδοντιατρικές κλινικές, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν ελεύθερα , δεν ήταν μόνο σε θέση να εξυπηρετήσουν περισσότερους ασθενείς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, αλλά επίσης αρρώσταιναν λιγότερο συχνά.

  Το να βρεις χρόνο είναι σχετικά εύκολο , αρκεί να το θες πραγματικά και να είσαι διατεθείμενος να ‘’θυσιάσεις΄΄ κάποια άλλη δραστηριότητα. Αντί λοιπόν να κοιμηθείς 8  ώρες , κοιμήσου 7. Αντί να πιεις έναν καφέ χαζεύοντας με τις ώρες στα social media , πιές το καφέ σου και αφιέρωσε τον υπόλοιπο χρονο για την εκγύμναση σου. Τα Σαββατοκύριακα επίσης είναι ιδανικά για αυτό τον σκοπό καθώς έχεις παραπάνω ελεύθερο χρόνο.

  2.    ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ : ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ   

  Η άσκηση αυξάνει την ενέργεια . Μόλις 20 λεπτά άσκησης -χαμηλής έως μέτριας έντασης- τρεις ημέρες την εβδομάδα μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ενέργεια, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γεωργίας. Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές χώρισαν υγιείς, κουρασμένους και με καθιστική ζωή, νεαρούς ενήλικες σε τρεις ομάδες: η μία ομάδα γυμναζόταν για 20 λεπτά σε μέτρια ένταση, η δεύτερη ομάδα γυμναζόταν έντονα για 20 λεπτά και η τρίτη δεν έκανε τίποτα .
  Μετά από έξι εβδομάδες, και οι δύο ομάδες άσκησης είχαν 20% αύξηση των επιπέδων ενέργειας
  . Πιο σημαντικά, όμως, η ομάδα της μέτριας έντασης ανέφερε μια σημαντική πτώση της αίσθησης της κόπωσης κατά 65%, ενώ η ομάδα της έντονης άσκησης ανέφερε μείωση της κούρασης κατά 49%.

  3.  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ : ΔΕΝ  ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΩ , ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΤΛ. 

  Σύμφωνα με έκθεση του IHRSA , 9 % των μελών των γυμναστηρίων σταμάτησαν να πηγαίνουν επειδή αισθάνθηκαν εκτός τόπου και χρόνου , 8 % σταμάτησαν επειδή ένιωθαν μειονεκτικά και 3 % επειδή δεν ήξεραν τί να κάνουν .
  Τα (περισσότερα  ) γυμναστήρια πλέον , έχουν το κατάλληλο προσωπικό για να σας βοηθήσει όταν ξεκινάτε. Να σας εξηγήσουν τη σωστή χρήση των μηχανημάτων , τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και να σας συντάξουν το κατάλληλο πρόγραμμα . Σε προσωπικό επίπεδο ,ο καθένας έχει έρθει με τους προσωπικούς του στόχους , δε σας κοιτάζει όσο νομίζετε , και δε θα σας κρίνει αρνητικά αν κάνετε μία άσκηση λάθος ή αν έχετε λίγα παραπάνω κιλά.

  4.  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ : ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  Να είστε υπομονετικοί! Μπορεί να χρειαστούν μέχρι και τρείς μήνες για να δείτε κάποια ορατά αποτελέσματα. Πριν αρχίσετε να γυμνάζεστε , μετρήστε μυϊκή μάζα , λιπώδη ιστό ,οστική μάζα καθώς και το ποσοστό νερού σε σχέση με το γενικό βάρος σας , αυτά τα μεγέθη θα βελτιωθούν πιο γρήγορα και θα σας δώσουν τα αποτελέσματα και την επιβράβευση που χρειάζεστε για να συνεχίσετε.

  5.  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ : ΕΧΩ ΠΑΙΔΙΑ

  Ακολουθήστε το πρόγραμμα των παιδιών σας. Γυμναστείτε το πρωί πριν ξυπνήσουν ή το βράδυ αφού κοιμηθούν. Αν τίποτα απ’ αυτά δε σας εξυπηρετεί , μπορείτε να βρείτε ένα γυμναστήριο που να έχει και φύλαξη παιδιών ή ακόμα και κάποιο ομαδικό πρόγραμμα για παιδιά . Γίνεται εύκολα κατανοητό , ότι το μόνο που χρειάζεται για να βελτιώσεις την εικόνα σου , αλλά κυρίως την υγεία σου , είναι η θέληση σου. Όσο γεμάτο και  αν είναι το πρόγραμμα σου , είναι στο χέρι σου να βρείς έστω τριάντα λεπτά μέσα στη μέρα για να γυμναστείς και τα αποτελέσματα θα σε δικαιώσουν στον έπακρον.

  Γιώργος Χατζηκυριάκος
  Personal & Group Trainer
  Pilates Instructor

  ΠΗΓΕΣ

  1. https://ec.europa.eu/sport/news/2018/new-eurobarometer-sport-and-physical-activity_en?ct=t%28%23172%29
  2. https://www.ihrsa.org/improve-your-club/5-reasons-health-club-members-quit-and-how-to-make-them-stay/  

  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε