...
Αρχική Blog Υγεία Υψηλή Πίεση: 8 αιτίες και παράγοντες που την ανεβάζουν
Υψηλή Πίεση: 8 αιτίες και παράγοντες που την ανεβάζουν

Υψηλή Πίεση: 8 αιτίες και παράγοντες που την ανεβάζουν

Γιατί η πίεσή μου είναι υψηλή; Ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν και ποιες συνήθειες είναι οι αιτίες για τα ανεβασμένα επίπεδα της;

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί ένα πολύ συχνό χρόνιο νόσημα και έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μία σειρά παθήσεων, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και σε αρρυθμίες όπως είναι η κολπική μαρμαρυγή.

Γράφει ο Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος, Σεπόλια – Αθήνα

Επίσης, η ανεβασμένη πίεση συνδέεται με άλλες παθήσεις, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, μεγιστοποιώντας τις αρνητικές επιπτώσεις τους.

Συχνά η υψηλή πίεση αποκαλείται και ”σιωπηλός εχθρός”, γιατί τα άτομα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και η διάγνωση μπορεί να τεθεί μετά από την εκδήλωση άλλων καταστάσεων που οφείλονται στην αρτηριακή υπέρταση.

υψηλη πιεση ανεβασμενη αρτηριακη υπερταση

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, υπολογίζεται πως στην Ελλάδα περίπου 3 εκατομμύρια πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός ξεπερνάει τα 1,2 δισεκατομμύρια άτομα.

Αιτίες υψηλής αρτηριακής πίεσης

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες, ακόμη και απλές καθημερινές συνήθειες που είναι οι αιτίες, που επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Ορισμένους από αυτούς θα παρουσιάσουμε παρακάτω.

  1. Προσλαμβανόμενο αλάτι

Η σχέση μεταξύ κατανάλωσης άλατος και υψηλών τιμών αρτηριακής πίεσης έχει τεκμηριωθεί από αρκετές μελέτες, ενώ φαίνεται πως η υπέρμετρη πρόσληψη άλατος συσχετίζεται με την εμφάνιση και τη βαρύτητα βλαβών στα όργανα – στόχους (όπως είναι οι οφθαλμοί και οι νεφροί).

αλατι

Η κατανάλωση άλατος έχει ως αιτία να οδηγεί, μέσω ενεργοποίησης συγκεκριμένων μηχανισμών σε κατακράτηση υγρών και συστολή των αγγείων.

Για τη μείωση της πίεσης και του καρδιαγγειακού κινδύνου συνιστάται μείωση της πρόσληψης του άλατος κάτω των 5 – 6gr χλωριούχου νατρίου ή 2gr νατρίου ημερησίως. Προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν αλάτι, όπως είναι η φέτα, οι ελιές και τα έτοιμα φαγητά.

  1. Σωματικό βάρος

Υπάρχουν αρκετά δεδομένα που συνδέουν το αυξημένο σωματικό βάρος με την ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, ενώ φαίνεται πως το υπερβολικό σωματικό λίπος οδηγεί σε αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης.

Το λίπος, μέσω ορμονών που εκκρίνει, λειτουργεί ως ”αδένας” επηρεάζοντας τα επίπεδα σακχάρου και πίεσης, καθώς και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

το υπερβολικό σωματικό λίπος οδηγεί σε αυξημένες και υψηλες τις τιμές αρτηριακής πίεσης.

Μέσω της μείωσης του σωματικού βάρους επηρεάζεται θετικά η έκκριση αυτών των ουσιών, ενώ επηρεάζονται θετικά και άλλοι παράγοντες κινδύνου του καρδιαγγειακού, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η υπνική άπνοια.

Υπολογίζεται πως η απώλεια περίπου 5 κιλών οδηγέι σε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 4,4mmHg και της διαστολικής κατά 3,6mmHg. Επίσης, να αναφερθεί πως συνιστάται η αποφυγή της χρήσης ανορεξιογόνων φαρμάκων, καθώς έχει αποδειχθεί πως αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

  1. Κεκορεσμένα λίπη

Η πρόσληψη κεκορεσμένων λιπών μέσω της διατροφής επιδρά αρνητικά στο λιπιδαιμικό προφίλ των ατόμων, αλλά και, μέσω διαφόρων μηχανισμών (όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, η αντίσταση στην ινσουλίνη κ.α.), στην αρτηριακή πίεση.

Συνιστάται η αποφυγή υπέρμετρης πρόσληψης κεκορεσμένων λιπών και η αντικατάσταση αυτών με ω – 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια). Μέσω μελετών έχει βρεθεί ήπια ελάττωση των τιμών της πίεσης μετά από λήψη υψηλών δόσεων ω – 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

  1. Λήψη οινοπνεύματος

Άλλη μια αιτία της ανεβασμένης πίεσης είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Έχει αναδειχθεί πως η υπέρμετρη πρόσληψη αλκοόλ (>5 ποτά/ημέρα) σχετίζεται με αυξημένο ρυθμό θανάτων και υπάρχει γραμμική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και των υψηλών τιμών της αρτηριακής πίεσης.

ασκοολ αρνητικά

Παράλληλα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται και με άλλα νοσήματα, τόσο του καρδιαγγειακού (αρρυθμίες, ιδίως κολπική μαρμαρυγή, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) αλλά και άλλων οργάνων (κίρρωση του ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια, διάφορες μορφές καρκίνου), ενώ μπορεί και να καταργηθεί η δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων.

  1. Έλλειψη σωματικής άσκησης

Η σωματική άσκηση οδηγεί μέσω διαφόρων μηχανισμών (κυρίως μείωσης της δραστηριότητας του συμπαθητικού συστήματος) σε ελάττωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης.

Για να υπάρχουν αυτά τα οφέλη συνιστάται μέτριας έντασης ισοτονική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά για τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα).

Αντιθέτως, δεν συνιστάται η ισομετρική άσκηση με άρση βαρών. Γενικώς, προτείνεται αρχικά ρύθμιση της πίεσης και, ακολούθως, εντατικοποίηση της σωματικής δραστηριότητας.

  1. Κάπνισμα και υψηλή πίεση

Το κάπνισμα είναι άλλος ένας παράγοντας που οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας μέσω της αύξησης της δραστηριότητας του συμπαθητικού συστήματος.

Με αυτό τον τρόπο αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμιών, ενώ είναι γνωστή η συσχέτιση μεταξύ καπνίσματος και εμφραγμάτων, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και μορφών καρκίνου.

  1. Καφεϊνη

Η καφεϊνη και τα ενεργειακά ποτά οδηγούν σε αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης μέσω της απελευθέρωσης αδρεναλίνης και της αύξησης της καρδιακής συχνότητας καθώς και της σύσπασης των αγγείων.

ιδιοτητες και οφελη του καφε

Συνιστάται περιορiσμός της προσλαμβανόμενης ποσότητας καφεϊνης σε 2 – 3 καφέδες/ημέρα, ενώ χρειάζεται προσοχή στις αναγραφόμενες τιμές της καφεϊνης που περιέχεται στα ενεργειακά ποτά.

  1. Λάνθασμένος τρόπος μέτρησης της αρτηριακής πίεσης

Παράγοντες όπως το μέγεθος της περιχειρίδας, η θέση τοποθέτησης της περιχειρίδας, τα στενά ρούχα, η μέτρηση της πίεσης αμέσως μετά από λήψη καφέ ή κάπνισμα, ακόμη και το να μιλάει το άτομο ή να κάθεται σταυροπόδι είναι δυνατό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της μέτρησης της πίεσης και να παρουσιάζονται υψηλά ή ανεβασμένα.

Καταλήγοντας

Συμπερασματικά, υπάρχουν αρκετοί τομείς της καθημερινότητας που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, στους οποίους, μέσω απλών παρεμβάσεων μπορούμε να επιδράσουμε θετικά.

Άλλωστε, μόνο μέσω υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών και αλλαγής του τρόπου ζωής, εξασφαλίζουμε το μακροχρόνιο όφελος της διατήρησης χαμηλών τιμών αρτηριακής πίεσης και την πιθανή μείωση του αριθμού των απαιτούμενων φαρμάκων.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πότε πρέπει να ρίξουμε αμέσως την πίεση και πως το κάνουμε

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Επισκέψεις κατ' οίκον από τον καρδιολόγο όλο το 24ωρο στις περιοχές Καλλιθέα, Νεα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο για Ηλεκτροκαρδιογράφημα - Holter ρυθμού - Υπερηχοκαρδιογράφημα (Triplex καρδιάς)

Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος, Σεπόλια – Αθήνα

Ακολούθησε τον Αθανάσιο στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media