More
  ΑρχικήFitnessEλεύθερα βάρη ή μηχανήματα: Τι να επιλέξω στην προπόνηση μου;

  Eλεύθερα βάρη ή μηχανήματα: Τι να επιλέξω στην προπόνηση μου;

  Περπατώντας σε οποιοδήποτε γυμναστήριο  θα διαπιστώσετε την ύπαρξη ελεύθερων βαρών και των μηχανημάτων. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο ελεύθερα βάρη για την προπόνηση τους, μερικοί πηγαίνουν από το μηχάνημα σε μηχάνημα για να προπονηθούν, και κάποιοι χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό και των δύο για να βελτιστοποιήσουν την απόδοση τους. Αυτό δημιουργεί την ερώτηση λοιπόν: Ποιο είναι το καλύτερο για σας;

  Τα ελεύθερα βάρη ή τα μηχανήματα είναι καλύτερα;

  Η συζήτηση σχετικά με το αν τα μηχανήματα ή τα ελεύθερα βάρη είναι καλύτερα για την οικοδόμηση μυών υφίσταται  εδώ και δεκαετίες. Υπήρχε διάστημα όχι πολύ καιρό πριν, όπου τα μηχανήματα κυβερνούσαν στον κόσμο του γυμναστηρίου και ήταν ο  ιδανικός τρόπος προπόνησης. Αυτό έκαναν όλα τα cool παιδιά!

  Στη συνέχεια, οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι ενώ οι μηχανές είναι καλές για υπερτροφία και τη δύναμη, παραμελούσαν τον πυρήνα , τους μυς σταθεροποίησης. Αυτή ήταν η αφορμή για να βγεί στο προσκήνιο η «λειτουργική» προπόνηση και οι άνθρωποι άρχισαν να πιστεύουν ότι οι μηχανές ήταν τώρα κακές για αυτούς.
  Αλλά είμαι βέβαιη ότι αν περιμένετε άλλη μια δεκαετία οι μηχανές μπορεί και πάλι να βασιλεύουν υπέρτατα, ποιος ξέρει!

  Έτσι, όταν πρόκειται για το ερώτημα: “Ποιο είναι καλύτερο;” Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι εξαρτάται από τον ασκούμενο και τους απώτερους στόχους του. Βασικά, οι ασκήσεις που μπορεί να είναι καλές για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να μην είναι για κάποιους άλλους. Ας μάθουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μηχανημάτων έναντι των ελεύθερων βαρών και ποια είναι λοιπόν η σωστή για εσάς.

  Ποια είναι τα οφέλη απο τα μηχανήματα;

  Εύκολα στη χρήση τους , ιδίως για άτομα που τώρα ξεκινούν να ασκούνται. Τα περισσότερα μηχανήματα έχουν μια εικόνα που αποδεικνύει τη χρήση τους, η οποία  στα περισσότερα μηχανήματα είναι αρκετά κατανοητή. Αυτό τα καθιστά εύκολα στη χρήση τους για να δημιουργήσετε το δικό σας πρόγραμμα. Εάν η πρόσληψη ενός προσωπικού προπονητή είναι έξω από τον προϋπολογισμό σας, είναι εύκολο να καταλάβετε απλά παρακολουθώντας την εικόνα μπροστά σας.

  Απομονώστε τις μυϊκές ομάδες πιο αποτελεσματικά – Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας είναι αρκετά σταθερό στις περισσότερες μηχανές, είστε σε θέση να στοχεύσετε πιο αποτελεσματικά τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες. Αυτό είναι επωφελές για εκείνους που έχουν μια σταθερή βάση και προσπαθούν να βελτιώσουν τη διάστασή τους με την οικοδόμηση μεγαλύτερων μυών. Αυτό μπορεί να είναι η προτιμώμενη μέθοδος για ορισμένους ασκούμενους με στόχο τη σωματοδόμηση για συμμετοχή σε αγώνες.

  - Advertisement -

  μηχανηματα γυμναστικης

  Σας αφήνουν δηλαδή το περιθώριο να ασκηθείτε  με μεγάλα βάρη χωρίς βοήθεια – Αν είστε σχετικά  άπειροι τεχνικά  στο να  χρησιμοποιείτε ελεύθερα βάρη, μπορεί να είναι δύσκολο να προσθέσετε αντίσταση. Τα μηχανήματα θα σας επιτρέψουν να χειριστείτε  επιπλέον βάρος χωρίς κίνδυνο τραυματισμού. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν προπονείστε  ή καταλήγετε χωρίς συνεργάτη ή γυμναστή. (Σημείωση: η σωστή τεχνική είναι πρωταρχικής σημασίας πριν να χρειάζεται να ανησυχείτε για την προσθήκη βάρους.)

  Είναι χρήσιμα επίσης  για  ηλικιωμένους πληθυσμούς και / ή την αποκατάσταση – Για κάποιον που έχει ένα πολύ χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης ή /  αναρρώνει από τραυματισμό, τα μηχανήματα μπορεί να είναι το εργαλείο για να επιταχύνεται γρήγορα και με ασφάλεια ο στόχος . Δεδομένου ότι τα μηχανήματα απομονώνονουν τη μυϊκη ομάδα,    είναι ευκολότερο να εργαστείτε γύρω από ορισμένους τραυματισμούς σας.

  Παρόλο που τα μηχανήματα θα σας κάνουν ογκώδης αν το επιδιώξετε και ισχυρότερους, δεν προπονούν   μοτίβα ανθρώπινων κινήσεων που είναι απαραίτητα για τη καθημερινότητα μας.

  μηχανημα γυμναστηριου πρεσσα για ποδια

  Τα μηχανήματα δεν προπονούν την ευκινησία που απαιτούν καθημερινές δραστηριότητες, για να μην αναφέρουμε και αθλητική βιομηχανικό κινήσεων.
  Παραμελούν τους  μικρότερους σταθεροποιητικούς μύες των αρθρώσεων – Δεδομένου ότι απομονώνετε ομάδες στόχους μυών, και οι σημαντικές ομάδες σταθεροποίησης  γύρω από τις αρθρώσεις περνούν στο παρασκήνιο.

  Εάν παραμελήσετε αυτούς τους μικρότερους μυς για πολύ καιρό, διατρέχετε τον κίνδυνο χρόνιων τραυματισμών και κακής στάσης. Επιπρόσθετα η αίσθηση ασφάλειας που προσδίδουν σε σχέση με τα ελεύθερα βάρη δε συνεπάγεται ότι δεν τα μηχανήματα δε μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμό .Ιδίως σε έναν αρχάριο που παραλαμβάνει από τον προηγούμενο ένα μηχάνημα φορτωμένο και επειδή βαριέται ή και ντρέπεται να αφαιρέσει φορτίο αναγκάζει το σώμα του να αντεπεξέρθει με μια επιβάρυνση που δεν αντέχει.

  Ποια είναι τα οφέλη απο τα ελεύθερα βάρη;

  Επιτρέπουν στο σώμα σας να προπονείτε πιο  λειτουργικά. Βασικά τα ελεύθερα βάρη και οι ασκήσεις  με το ίδιο το βάρος του σώματος έχουν μεγαλύτερη απόκριση σε αυτό που κάνετε στην πραγματική ζωή γιατί μπορείς να εξασκηθείς με αυτά σε κινήσεις που γίνονται σε όλους τους άξονες σε όλη τη τροχιά καθώς και σε πιο εξειδικευμένες κινήσεις αθλημάτων.

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το εύρος της κίνησης – Έχετε πλήρη ελευθερία να μετακινηθείτε , παρά να είστε κλειδωμένοι σε ένα συγκεκριμένο εύρος κίνησης ή μοτίβο , όπως στα μηχανήματα.  Αυτό επιτρέπει στο σώμα σας να κάνει ό, τι είναι φυσικά κατασκευασμένο για να κάνει, να κινηθεί.
  Για αυτό και σας βοηθά  να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς και πλήρως λειτουργικές όταν αυτό  γίνει σωστά!

  Κάμψεις αγκώνων με αλτήρες

  Αν έχετε περιορισμένο χρόνο για προπόνηση , τότε τα ελεύθερα βάρη είναι η λύση στο συνωστισμό που  δημιουργείται τις ώρες αιχμής στα μηχανήματα .Πιάστε ένα βαράκι στα μέτρα σας και η ποικιλία δεν έχει τέλος .Προσωπικά δύο μου αγαπημένες μου  είναι  τα deadlifts   και τα τούρκικα get ups. Σε περιορισμένο χρόνο ιδανικές ασκήσεις που πιάνουν όλο το σώμα απλά με ένα βαράκι. Δεν υπάρχει μυς στο σώμα σας που δεν  θα δουλέψει με αυτά τα δύο μόνο!

  Με τα μηχανήματα είστε πραγματικά περιορισμένοι σε αυτό που μπορείτε να κάνετε ανάλογα με το τι είναι διαθέσιμο σε ώρες αιχμής , ενώ με  τα ελεύθερα βάρη, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας αλτήρας και μπορείτε να κάνετε εκατοντάδες διαφορετικές παραλλαγές ασκήσεων

  Άλλο ένα θετικό με τα ελεύθερα βάρη είναι ότι μπορείτε να προπονηθείτε  οπουδήποτε – Το να μάθετε πώς να προπονείστε  με ελεύθερα βάρη ή με το βάρος του σώματος σας ,σας επιτρέπει να προπονείστε κυριολεκτικά οπουδήποτε, δεδομένου ότι τα μηχανήματα δεν είναι πάντοτε διαθέσιμα, παράδειγμα όταν ταξιδεύετε. Όταν πηγαίνω διακοπές και ταξιδεύω είναι εύκολο να μεταφέρω ένα kettlebell, λάστιχα και ένα TRX για να έχω μια ποιοτική προπόνηση οπουδήποτε.

  ελευθερα βαρη οφέλη

  Επιπρόσθετα είναι λιγότερο ακριβά.

  Τα ελεύθερα βάρη είναι ο τρόπος να προπονηθείτε στο σπίτι ή σε εξωτερικό περιβάλλον,  αν δεν έχετε πρόσβαση σε ένα γυμναστήριο, αφού είναι πολύ λιγότερο ακριβά από τα μηχανήματα. Μπορείτε να χτίσετε εύκολα ένα μίνι γυμναστήριο σπίτι με πολύ μικρότερο προϋπολογισμό από το να παίρνατε μηχανήματα.

  Τα ελεύθερα βάρη θέλουν πολύ καλή και  κατάλληλη τεχνική – Οι ελεύθερες ασκήσεις βάρους έχουν μεγαλύτερο διάστημα εκμάθησης από τις μηχανές και μπορεί να χρειαστεί κάποιος να σας δείξει την κατάλληλη τεχνική. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη δημιουργία κακών συνηθειών  προπόνησης αντιγράφοντας άλλους που έχουν κακή μορφή εκγύμνασης  (π.χ. Youtube), γιατι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμού .  Όταν χρησιμοποιείτε κακή τεχνική μπορεί να προκαληθεί ευκολά τραυματισμός,  οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι κάνετε και χρησιμοποιείτε το κατάλληλο βάρος.

  Για ποιες περιπτώσεις τα μηχανήματα είναι ιδανικά ;

  Αρχάριος και μηχανήματα

  Κάποιος που είναι πολύ νέος στο γυμναστήριο και δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει σωστά τα ελεύθερα βάρη ακόμα. Παρόλο που υπάρχουν φωτογραφίες στις μηχανές σας προτείνω να ζητήσετε συμβουλές  για σωστή χρήση.

  Αποκατάσταση

  Οι μηχανές μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποκαταστήσετε έναν τραυματισμό εάν δεν έχετε πρόσβαση για πάρα πολλές επισκέψεις σε  φυσιοθεραπευτή .Μόλις υποχωρήσει  η οξεία φάση και έχετε πάρει την πρώτη φάση βοήθειας από έναν ειδικό  και αισθάνεστε καλύτερα, μπορείτε να συνεχίσετε πάντα με τη καθοδήγηση του φυσιοθεραπευτή ή τις συστάσεις ενός πιστοποιημένου σε θέματα αποκατάστασης γυμναστή .

  Για ποιες περιπτώσεις τα ελεύθερα βάρη είναι ιδανικά; 

  Ο καθένας μπορεί να ωφεληθεί από τη χρήση ελεύθερων βαρών κατάλληλα για να χτίσει ένα ισχυρό και γραμμωμένο σώμα Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε δύναμη και μυς για να είστε σε θέση να κάνετε τα πράγματα που απολαμβάνετε και να παραμείνετε δραστήριοι αργότερα στη ζωή! Πάντα όμως με σωστή καθοδήγηση από έναν καταρτισμένο αθλητικό επιστήμονα για τυχόν διορθώσεις και βοήθεια.

  Αθλητές και ελεύθερα βάρη

  Για να ανταγωνίζονται σε υψηλά επίπεδα και να παραμένουν χωρίς τραυματισμό, τα σώματα των αθλητών πρέπει να κινούνται συνεργατικά και ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι ο συνδυασμός ελεύθερων βαρών και ασκήσεων σωματικού βάρους ιδίως σε τροχιές και εύρη που απαιτεί το άθλημα σας.

  Αποκατάσταση

  Τα ελεύθερα βάρη μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία αποκατάστασης με την προσθήκη  λειτουργικών  κινήσεων  ή τη χρήση του kaatsu training  από έμπειρο γυμναστή. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στην κατάσταση στην οποία βρισκόσασταν πριν από τον τραυματισμό σας πολύ πιο γρήγορα από ό, τι  μόνο με τη χρήση μηχανών.

  Ελπίζω ότι αυτή η λίστα θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιο είναι το καλύτερο για εσάς. Στη τελική, η μορφή κατάρτισης δύναμης που θα επιλέξετε θα πρέπει να βασίζεται στους  στόχους σας και  να σας κάνει να αισθάνεστε καλά. Άλλωστε , η άσκηση αυτό δεν κάνει; Μας απογειώνει σωματικά ψυχικά και πνευματικά.

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  Μήλα Αλεξάνδρα

  Απόφοιτη  ΑΠΘ.
  Τμήμα  Επιστήμης Φυσικής Αγωγής &Αθλητισμού
  Master στην Ιατρική Σχολή
  Τμήμα  Μοριακής και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας/Θεραπευτική Άσκηση

  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε