...
Αρχική Blog Fitness Τα οφέλη της άσκησης στην στυτική δυσλειτουργία
Τα οφέλη της άσκησης στην στυτική δυσλειτουργία

Τα οφέλη της άσκησης στην στυτική δυσλειτουργία

Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απολαμβάνει κανείς μια καλή ερωτική ζωή, είναι να αποκτήσει και να διατηρήσει καλή φυσική κατάσταση.

Αυτό προκύπτει από πολλές επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν δείξει ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη σεξουαλικών προβλημάτων – μεταξύ αυτών και τη στυτική δυσλειτουργία και να βελτιώσει σε ικανοποιητικό βαθμό τη στύση σε άτομα που παρουσιάζουν προβλήματα στην επίτευξη ή και διατήρηση μιας φυσιολογικής στύσης κατά τη σεξουαλική επαφή.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από ξεχωριστές ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων έδειξαν ότι όσοι άνδρες “ιδρώνουν την φανέλα” στο γυμναστήριο, έχουν αυξημένες ερωτικές επιδόσεις σε αντίθεση με όσους δεν λένε με τίποτα να εγκαταλείψουν τον καναπέ! Σύμφωνα αυτή τη  μελέτη, όσο λιγότερο ασκούνται οι άνδρες, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία. Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας των ανδρών οι οποίοι διάγουν μια καθιστική ζωή, μπορεί να μειωθούν εάν αρχίσουν να γυμνάζονται συστηματικά. Προσδιόρισαν μάλιστα ότι αυτό επιτυγχάνεται με περπάτημα με γρήγορο βηματισμό για 3 χιλιόμετρα κάθε μέρα.

Περισσότερα στοιχεία για την σχέση γυμναστικής και σεξουαλικής ικανότητας στον άνδρα παρέχει και μια μελέτη από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον δρ Έρικ Μπ. Ριμ.

Ο δρ Ριμ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 2.000 άνδρες, ηλικίας 51 έως 87 ετών, διαπιστώνοντας πως όσοι από αυτούς γυμνάζονταν έντονα επί 20 έως 30 λεπτά την ημέρα, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονταν σχεδόν καθόλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και ακόμα μια μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, η οποία κατέστησε σαφές πως όσοι μεσήλικες άνδρες άρχισαν να γυμνάζονται τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, επί μια ώρα κάθε φορά, είχαν τακτικότερες σεξουαλικές επαφές. Οι εθελοντές ανέφεραν επίσης καλύτερη διατήρηση της στύσης και πιο ικανοποιητικούς οργασμούς.

Πάντως τα οφέλη της γυμναστικής στους άνδρες εκτός από τις… επιδόσεις στο κρεβάτι αφορούν και τη βελτίωση της γενικότερης σεξουαλικής υγείας μέσω διαφόρων μηχανισμών, που επηρεάζουν τόσο την ψυχή όσο και το σώμα. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η άσκηση βελτιώνει την αντοχή, τους μυς, την σύσταση του σώματος, την ροή αίματος και την ευλυγισία. Όλα αυτά μπορεί να βελτιώσουν και την σεξουαλική λειτουργία. Επιπλέον, η συστηματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως ασθενειών που σχετίζονται με την σεξουαλική δυσλειτουργία. Τέτοιες ασθένειες είναι ο διαβήτης και η υπέρταση.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας μειώνεται κατά 30% σε όσους ασκούνται συγκριτικά με όσους δεν ασχολούνται με κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας, μετά την ηλικία των 50 ετών. Πολλές έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι όσοι έχουν εντάξει την άσκηση στη ζωή τους έχουν καλύτερη εικόνα του σώματός τους, σημαντικά βελτιωμένη λίμπιντο και αξιολογούν τόσο τη σεξουαλική τους απόδοση όσο και την ικανοποίηση υψηλότερα συγκριτικά με όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η σεξουαλική λειτουργία επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, η απώλεια σωματικού βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή του αλκοόλ δεν παρέχουν στην σεξουαλική λειτουργία τόσο ισχυρά οφέλη όσο η συστηματική άσκηση. Τα ψυχολογικά οφέλη της ασκήσεως (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες, της βελτίωσης της ψυχικής διάθεσης και της αύξησης της αυτοεκτίμησης) επίσης μπορεί να τονώσουν την ερωτική ζωή.

Η μετρίου και όχι η έντονου βαθμού αεροβική άσκηση όπως περπάτημα, ποδήλατο και κολύμβηση βοηθούν στη βελτίωση της στύσης και της σεξουαλικής ζωής γενικότερα. Στα άτομα με αρτηριακή υπέρταση όπου η στυτική δυσλειτουργία παρουσιάζεται αρκετά συχνά έχει βρεθεί ότι πρόγραμμα 2 μηνών καθημερινής αεροβικής άσκησης διάρκειας 45 με 60 λεπτών βελτίωσε τη στυτική ικανότητα σε σχέση με άτομα που ακολουθούν καθιστική ζωή.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι η άσκηση βελτιώνει πολύ περισσότερο τα άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή (σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη ή βαρδεναφίλη) για να βελτιώσουν τη στύση. Σε σχετικά πρόσφατη έρευνα, οι άνδρες που ακολούθησαν πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής διάρκειας περίπου 3 ωρών την εβδομάδα είχαν καλύτερη στύση και ευχαρίστηση κατά τη σεξουαλική πράξη σε σχέση με όσους ακολούθησαν μόνο φαρμακευτική αγωγή.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης στη στυτική δυσλειτουργία επιτυγχάνονται μέσω της μείωσης του σωματικού βάρους, της μείωσης των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, της μείωσης της κακής (LDL) χοληστερίνης και της αύξησης της καλής (ΗDL) χοληστερίνης. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η ποσότητα του μονοξειδίου του αζώτου που χαλαρώνει τις αρτηρίες στο πέος, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός των κυττάρων που έχουν ως σκοπό την επισκευή του ενδοθηλίου, δηλαδή του εσωτερικού χιτώνα των πεικών αρτηριών.

Οι αεροβικές δραστηριότητες βοηθούν με τον ίδιο τρόπο που προλαμβάνουν τις καρδιοπάθειες. Κρατούν τα αιμοφόρα αγγεία καθαρά και βελτιώνουν την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος στα όργανα, όπως τα γεννητικά. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ισχυρότερες και μεγαλύτερες σε διάρκεια στύσεις. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να αυξήσει τον συνολικό όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα, την ικανότητα των αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο, την αιμάτωση των διαφόρων οργάνων (συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών) και τα επίπεδα της τεστοστερόνης, που είναι παράγοντες που ενισχύουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία. Τέλος, η άσκηση βοηθά στη μείωση του άγχους που συνοδεύει σε αρκετές περιπτώσεις μια ενδεχόμενη αποτυχία κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής.

Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης θα μπορούσαν να είναι αυτό που χρειάζεστε για να διατηρήσετε δραστήρια τη σεξουαλική σας ζωή. Ο λόγος; Αυτού του είδους η προπόνηση «προκαλεί» τον οργανισμό να παράγει τεστοστερόνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανδρική, αλλά και τη γυναικεία, σεξουαλική ορμή. Πάρτε, λοιπόν, τα βάρη ή την μπάρα και κάντε μερικές επαναλήψεις προκειμένου να ξεσκουριάσουν οι μύες σας. Οι παράμετροι που οδηγούν σε υψηλή συγκέντρωση της ορμόνης είναι οι ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν μεγάλες μυϊκές ομάδες (π.χ. καθίσματα, άρσεις θανάτου), τα πολλά βάρη, ο μέτριος ως υψηλός προπονητικός όγκος (αρκετά σετ και ασκήσεις) και τα μικρά διαλείμματα μεταξύ των σετ (30-60΄΄).

Η γιόγκα θα βελτιώσει την ευλυγισία και την αντοχή σας και θα δυναμώσει τους μυς της πυέλου με τις κατάλληλες ασκήσεις. Για παράδειγμα, με τη συστηματική εξάσκηση της Hatha yoga θα αποκτήσετε καλύτερη αίσθηση του σώματος, άρα και των μυών της λεκάνης και του κορμού. Δύο ασάνες που τονώνουν τη σεξουαλικότητα είναι οι «Bound Angle Pose» (Baddha Konasana) και «Wide Angle Seated Forward» (Upavistha Konasana). Μάλιστα, στους άνδρες η γιόγκα φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση του χρόνου μεταξύ ερωτικής διέγερσης και εκσπερμάτισης.

Η διέγερση της σεξουαλικής επιθυμίας προϋποθέτει ήρεμο σώμα και πνεύμα και σε αυτό βοηθάει η μέθοδος Feldenkrais, που προάγει την αυτοβελτίωση του ατόμου μέσω της συνειδητοποίησης του σώματος και της αλληλεπίδρασης με το μυαλό. Οι ασκήσεις της μεθόδου απελευθερώνουν τη μυϊκή ένταση από διάφορες περιοχές (π.χ. κοιλιακό τοίχωμα, πόδια) και αυξάνουν την αίσθηση του σώματος. Η αυξημένη, λοιπόν, κιναισθησία και το αίσθημα συντονισμού βοηθούν να «χρησιμοποιήσετε» το σώμα σας πιο αρμονικά.

Ασκήσεις Kegel. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο και την τόνωση των ηβοκοκκυγικών μυών, αυτών δηλαδή που επιτρέπουν να σταματήσετε τη ροή των ούρων. Με τον τρόπο αυτό, οι γυναίκες δυναμώνουν τους μυς του κόλπου, αποκτούν τον έλεγχό τους και φτάνουν ευκολότερα σε οργασμό. Από την άλλη, οι άνδρες μπορούν να δυναμώσουν τη στύση τους, να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση και να ελέγξουν καλύτερα τον οργασμό. Για να νιώσετε πιο έντονα πώς δουλεύουν οι μύες, μπορείτε να καθίσετε επάνω σε μια μικρή μπάλα, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στο πιλάτες, και να εκτελέσετε εκεί τις ασκήσεις.

Παν μέτρο…

Το να ασκήστε πάνω από τα όριά σας, δυστυχώς, δεν θα σας μεταμορφώσει σε «θεούς», αλλά θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η υπερ-προπόνηση μειώνει την τεστοστερόνη, την ορμόνη του σεξ και της ερωτικής επιθυμίας, γι’ αυτό καλό είναι να υπάρχει περίοδος ξεκούρασης μετά την προπόνηση.​ Για αυτό προσοχή λοιπόν , μην το παρακάνετε με τη γυμναστική. Συχνότερα, το ζήτημα έχει μελετηθεί σε σχέση με τις γυναίκες και έχει διαπιστωθεί ότι σε μερικές αθλήτριες (π.χ. μαραθωνοδρόμους) η εντατική άσκηση μπορεί να διαταράξει την ορμονική λειτουργία, τον κύκλο της περιόδου, την επιθυμία για σεξ και την ικανότητα σύλληψης παιδιού. Αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες και συνήθως διορθώνονται, όταν η αθλήτρια “κατεβάζει ρυθμούς” στην προπόνησή της.

Στους άνδρες πρόκειται για ένα πιο επίμαχο θέμα, καθώς εδώ και χρόνια οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να ομοφωνήσουν για το πόσο και πώς η άσκηση επηρεάζει τη λίμπιντο και την αναπαραγωγική ικανότητα ενός άνδρα. Από τη μία, μερικές έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει την ορμόνη τεστοστερόνη, άρα και την σεξουαλική επιθυμία. Όμως άλλες μελέτες έχουν βρει ότι μπορεί να συμβεί το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να υπάρξει μείωση της τεστοστερόνης μετά από έντονη άσκηση. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσιολογίας ‘Αντονι Χάκνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αθλητιατρικό περιοδικό “Medicine & Science in Sports & Exercise”, διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν ελαφριά έως μέτρια σε ένταση και σε διάρκεια άσκηση, ήταν πολύ πιθανότερο να αναφέρουν ικανοποιητική έως μεγάλη λίμπιντο, σε σχέση με όσους…ίδρωναν με τις ώρες. Ένα βασικό ερώτημα είναι αν η λίμπιντο επηρεάζεται αρνητικά περισσότερο από την ένταση ή από τη μεγάλη διάρκεια της άσκησης, θέμα το οποίο είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Άξιο προσοχής είναι και η αμφίδρομη σχέση άσκησης και σεξουαλικής λειτουργίας. Δε συνδράμει μόνο η άσκηση στη καλή σεξουαλική ζωή ,αλλά μπορεί και η ίδια η πράξη να είναι άσκηση. Οι ομοιότητες του σεξ με την άσκηση δεν τελειώνουν στο σωματικό κομμάτι – εκτείνονται και στον εγκέφαλο. Μάλλον υπάρχει μεγαλύτερη σχέση μεταξύ της άσκησης και του εγκεφάλου και της απελευθέρωσης ορμονών.

Έχουμε ακούσει για το φυσικό “ανέβασμα” του δρομέα ή τις ορμόνες και τις ενδορφίνες που απελευθερώνονται μετά την άσκηση και μοιάζουν με τις ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ ή μετά από έναν οργασμό: προλακτίνη, ωκυτοκίνη, επινεφρίνη, ντοπαμίνη, τεστοστερόνη, σεροτονίνη». Υποθετικά, μπορείς να έχεις με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια και να κάνεις τις σεξουαλικές σου συνευρέσεις κανονικό πρόγραμμα γυμναστικής, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι θα μπορούσε η άσκηση να αντικατασταθεί από τη πράξη.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Μήλα Αλεξάνδρα

Απόφοιτη  ΑΠΘ.
Τμήμα  Επιστήμης Φυσικής Αγωγής &Αθλητισμού
Master στην Ιατρική Σχολή
Τμήμα  Μοριακής και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας/Θεραπευτική Άσκηση
www.the3FTrainingPoint.com

 

References

Gerbild H, Larsen CM, Graugaard C, Areskoug Josefsson K. Physical Activity to
Improve Erectile Function: A Systematic Review of Intervention Studies. Sex Med.
2018 Jun;6(2):75-89. doi: 10.1016/j.esxm.2018.02.001. Epub 2018 Apr 13. Review.

PubMed PMID: 29661646; PubMed Central PMCID: PMC5960035.

 

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media