Αρχική Fitness Aνδρας : 8 λόγοι για να το ρίξεις και πάλι στα βάρη

Aνδρας : 8 λόγοι για να το ρίξεις και πάλι στα βάρη

O μέσος όρος της μυικής μάζας στα χέρια ενός ενήλικα άντρα εκτιμάται στα 5 κιλά, που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το 10% της συνολικής μυϊκής μάζας του σώματος.

Τι συμβαίνει όμως, όταν δεν υπάρχουν ούτε τρικέφαλοι, ούτε τετρακέφαλοι, παρά μόνο συσσωρευμένο λίπος στο δέρμα από την περιοχή των ώμων μέχρι και τα ακροδάχτυλα;   Αυτά τα πέντε κιλά μυϊκής μάζας εκτιμάται ότι είναι περίπου το μέσο ποσοστό που οι άνδρες χάνουν μεταξύ των ηλικιών 29 και 50. Η απώλεια διπλασιάζεται όταν φθάνουν στην ηλικία των 60. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Men’s Health ένας άνδρας χάνει 1% από τη συνολική μυϊκή του μάζα κάθε χρόνο μετά τα 50.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό είναι κάτι που ανατρέπεται εύκολα. Ακόμη και αυτό όμως μάλλον δεν είναι αρκετά πειστικό κίνητρο για να ξεκινήσει ο ανδρικός πληθυσμός τη γυμναστική. Η φυσική απώλεια και αποδυνάμωση των μυών και η αντοχή που με την πάροδο των χρόνων οδηγεί απευθείας στην αποδυνάμωση των οστών, στη δυσκαμψία των αρθρώσεων, και στην κατάπτωση της στάσης του σώματος, ενώ παράλληλα, αυξάνεται και ο κίνδυνος να αναπτυχθούν καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης και πληθώρα άλλων ασθενειών.   Έτσι, λοιπόν, ο κάθε άνδρας μπορεί να διατηρηθεί υγιής και να αποκτήσει ξανά την εικόνα που είχε τα περασμένα χρόνια, με ένα αποτελεσματικό όπλο κατά της γήρανσης που δεν είναι άλλο από τη συστηματική άσκηση.

Η ασκήσεις με τα βάρη συχνά υποδηλώνουν πόσο το σώμα παλεύει να διατηρήσει υγιή το μυ», δηλώνει ο διαιτολόγος και καθηγητής Jeff Volek, που είναι και ερευνητής σε θέματα άσκησης και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Η άσκηση σημαίνει μακροζωία και υγεία. Αυτό αποδεικνύεται εύκολα. Οι λόγοι, λοιπόν, για τους οποίους πρέπει κάθε άνδρας, σύμφωνα με το Men’s Health, να σηκώνει βαράκια είναι πιο σημαντικοί από την απόκτηση δικεφάλων.   Η σημαντική απώλεια οστών στη σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσει κύφωση στην πλάτη, μετατρέποντάς τους άνδρες τελικά σε σύγχρονους Κουασιμόδους. Η συστηματική άσκηση μπορεί να ανατρέψει αυτή τη μοίρα.

Η φαιά ουσία

Τα βάρη απομακρύνουν το κίνδυνο εγκεφαλικού.

- Advertisement -

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αποκάλυψαν πως άνδρες που έκαναν ασκήσεις για όλο το σώμα τρεις φορές την εβδομάδα για δύο μήνες, πέτυχαν τη μείωση της πίεσης του αίματος στο 8 ως μέσο όρο. Αυτό είναι αρκετό για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού τουλάχιστον κατά 40%.

Ενδυνάμωση οστών

Καθώς μεγαλώνει κανείς, χάνει μέρος τς οστικής μάζας, που σημαίνει πως κάποια στιγμή ενδεχομένως στο μέλλον να είναι επιρρεπής σε κατάγματα στο ισχίο ή τους γοφούς. Αυτό μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο από όσο ακούγεται, καθώς όπως οι ερευνητές της Mayo Clinic αποκαλύπτουν τουλάχιστον 30% του ανδρικού πληθυσμού πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο έπειτα από το σπάσιμο του γοφού τους. Επιπλέον, η σημαντική απώλεια οστών στη σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσει κύφωση στην πλάτη, μετατρέποντάς τους άνδρες τελικά σε σύγχρονους Κουασιμόδους. Η συστηματική άσκηση μπορεί να ανατρέψει αυτή τη μοίρα.

Πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Applied Psychology έδειξαν ότι άνδρες που έκαναν ασκήσεις με βαράκια για 16 εβδομάδες αύξησαν την πυκνότητα στο σημείο των γοφών τους κατά 3,8% ενώ σημειώθηκε και αύξηση των επιπέδων του αίματος της οστεοκαλσίνης (ουσίας που συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών) κατά 19%.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την τεστοστερόνη

Θα φοράτε για πολλά χρόνια το ίδιο μέγεθος στα ρούχα

Μελέτη στο Αμερικανικό Ινστιτούτο της Κλινικής Διατροφής έδειξε πως κάθε λίβρα (0,45 kg) που χάνει ένας άνδρας από τη μυϊκή του μάζα, αντικαθίσταται από μια λίβρα λίπους. Με άλλα λόγια, τα 5 κιλά μυϊκής μάζας που οι περισσότεροι άνδρες χάνουν στην ηλικία των 50, τυπικά μετατρέπονται σε πέντε κιλά λίπους. Αυτό οδηγεί το σώμα σε χαλάρωση, αλλά παράλληλα, αυξάνει και το μέγεθος που φοράμε στα ρούχα, ακόμη και αν το βάρος παραμένει το ίδιο. «Ένα κιλό λίπους καταλαμβάνει περισσότερο από 18% χώρο στο σώμα, συγκριτικά με ένα κιλό μυϊκής μάζας», δηλώνει ο Volek. Επομένως, η διατήρηση και η άσκηση του μυ αποτρέπει το περίσσιο λίπος.

Πιάστε ξανά τα δάχτυλά σας

Μεταξύ των 30 και των 70, η ευελιξία μειώνεται από 20 έως 50% δυσκολεύοντας συνεχώς τι αρθρώσεις. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό για την Φαρμακευτική Αγωγή των Αθλητών, οι ερευνητές έδειξαν πως οι ασκήσεις όλου του σώματος που γίνονταν τρεις φορές την εβδομάδα για 16 εβδομάδες οδήγησαν σε αύξηση της ευελιξίας των γοφών και των ώμων περισσότερο από 30%, ενώ στα τεστ με βαθύ κάθισμα είχαν βελτίωση κατά 11%. Επομένως, υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι κάποια μέρα θα καταφέρει ο μέσος άνδρας να αγγίξει τα δάχτυλά του, φυσικά με τις ασκήσεις με τα βάρη.

Μειώστε τους κινδύνους από τις τηγανητές πατάτες

Κάθε φορά που τρώτε υδατάνθρακες ταχείας καύσης, όπως ψωμί, ρύζι ή πατάτες, το επίπεδο της ινσουλίνης, -μιας ορμόνης που βοηθά την διατήρηση του ζακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα- αυξάνεται δραματικά. Αυτό είναι πρόβλημα, διότι οι αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές ανεπάρκειες.

Αλλά, τα βάρη μπορούν να βοηθήσουν:

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης αποκάλυψαν πως άνδρες που ενέταξαν στο αερόβιο πρόγραμμά τους εβδομαδιαίες ασκήσεις για όλο το σώμα είχαν τα επίπεδα της ινσουλίνης τους κατά 25% μειωμένα έπειτα από ένα γεύμα που ήταν πλούσιο σε υδατάνθρακες από τους άνδρες που έκαναν το ίδιο αερόβιο πρόγραμμα γυμναστικής αλλά δεν σήκωναν βάρη.

Θα αποκτήσετε μύες ταχείας συστολής

Δεν είναι μόνο η ποσότητα του μυ που χάνεις κανείς που έχει σημασία αλλά και η ποιότητα. Έρευνα έδειξε ότι η ηλικία μειώνει το μέγεθος των ινών ταχείας συστολής στους μύες περισσότερο από 50%, αλλά συρρικνώνει παράλληλα και το μέγεθος των ινών αργής συστολής σε λιγότερο από 25%. Αυτά είναι σημαντικά δεδομένα επειδή οι ίνες ταχείας συστολής είναι εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή δύναμης και αντοχής και βοηθούν εύκολα να σηκωθεί κανείς από την καρέκλα όταν μεγαλώσει, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο ερευνητής άσκησης του Πανεπιστημίου Τruman State ο Alex Koch.

Θα βελτιωθεί ο μεταβολισμός σας

Το σώμα απαιτεί ενέργεια για να μεταβολίζει το φαγητό. Κάθε φορά που τρώει κάποιος, στην πραγματικότητα καίει θερμίδες που τυπικά καταναλώνονται, και υπολογίζονται στο 15 με 20%. Ωστόσο, ερευνητές του πανεπιστημίου της Νεβάδα αποκάλυψαν πως περισσότερο από 73% των θερμίδων μπορεί να καεί όταν το φαγητό έρχεται αμέσως μετά την άσκηση με τα βάρη. Ακόμη καλύτερα, επιστήμονες στην Ολλανδία υπολόγισαν ότι άνδρες που έκαναν βάρη δύο φορές την εβδομάδα για 18 εβδομάδες έκαψαν περίπου 19% περισσότερες θερμίδες από αυτούς που δεν έκαναν αυτή την άσκηση. Έτσι, λοιπόν, ο μέσος άνδρας μπορεί να χάσει και 25 κιλά μέσα σε ένα χρόνο χωρίς στην ουσία να προχωρήσει σε αλλαγές στη διατροφή του.

Οι ασκήσεις με τα βάρη θα σας φτιάξουν τη διάθεση

Σε έρευνα του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, το 2004, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες που έκαναν ασκήσεις τρεις φορές την εβδομάδα για 6 μήνες βελτίωσαν τις αντιδράσεις τους σε σχέση με τη σύγχυση, το θυμό, την ένταση, και τη γενικότερη διάθεσή τους. Παρότι δεν είναι απόλυτα βέβαιος για αυτό το μηχανισμό, ο συγγραφέας και διαιτολόγος Gary Hunter προτείνει πως «θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα αίσθημα ικανοποίησης και  επιτυχίας καθώς και ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης μέσα από τη συστηματική άσκηση». Αυτό, όπως δηλώνει και το άρθρο του Men’s Health έχει ένα βαθύτερο νόημα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κέρδισαν χαμένους μύες, προσθέτοντας 4 κιλά μυϊκής μάζας και χάνοντας 3 περίπου κιλά λίπος μέσα από την άσκηση, ενώ σημείωσαν αύξηση των αντοχών τους κατά 42%.

Αυτά είναι αποτελέσματα που φτιάχνουν τη διάθεση στον καθένα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : 5 ασκήσεις που κάθε fit άντρας πρέπει να κάνει

Πηγή: lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

θυρεοειδης και διατροφή

Θυρεοειδής και Διατροφή: Τι πρέπει να τρώμε αν έχουμε πρόβλημα στον...

Όλοι, λίγο πολύ, έχουμε ακούσει για τις παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, ή έχουμε ακούσει τη φράση « μα έχω θυρεοειδή , για αυτό δεν...