More
  ΑρχικήΔιατροφήΤεστοστερόνη: Ποιες τροφές μπορούν να την μειώσουν

  Τεστοστερόνη: Ποιες τροφές μπορούν να την μειώσουν

  Η τεστοστερόνη αποτελεί μια από τις βασικότερες ορμόνες στον οργανισμό ενός άνδρα. Συνδέεται άμεσα με τη μυϊκή ανάπτυξη και τη σεξουαλική ζωή , ενώ η έλλειψη της επηρεάζει τόσο τη σωματική μάζα, όσο και την υγεία και τη διάθεση.

  Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

  Τι είναι η τεστοστερόνη;

  Η τεστοστερόνη είναι ένα στεροειδές , που συντίθεται από την χοληστερίνη στα διάμεσα κύτταρα των όρχεων και από την ανδροστενεδιόνη, που εκκρίνεται από το φλοιό των επινεφριδίων. Στους φυσιολογικούς ενήλικες , ο ρυθμός έκκρισης της είναι 4-9 mg/ημέρα (13,9-31,2 nm/ημέρα).

  Η τεστοστερόνη στο αίμα ανευρίσκεται, τόσο συνδεδεμένη με τις πρωτεΐνες , όσο και σε ελεύθερη μορφή. Το 90% της τεστοστερόνης, που κυκλοφορεί στο πλάσμα, είναι συνδεδεμένο με τις πρωτεΐνες. Περίπου το 2% της τεστοστερόνης στο αίμα, βρίσκεται σε ελεύθερη μορφή και επομένως μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα για να ασκήσει τη μεταβολική της δράση.

  τεστ για χαμηλη τεστοστερονη στον ανδρα

  Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα;

  Τα φυσιολογικά επίπεδα της ολικής τεστοστερόνης στον ενήλικα άνδρα είναι 300-1100 ng/dl και ελαττώνονται με την ηλικία.

  Ο τρόπος δράσης τεστοστερόνης , είναι όμοιος με αυτόν των άλλων στεροειδικών ορμονών. Από την κυκλοφορία διαπερνά γρήγορα την κυτταρική μεμβράνη και εισέρχεται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων στόχων και μετατρέπεται στα παράγωγα της.

  Όπως υπάρχουν, λοιπόν, τρόφιμα που την ανεβάζουν, έτσι υπάρχουν και τρόφιμα που την μειώνουν.

  Ποια είναι τα είδη τροφίμων και τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την τεστοστερόνη στον οργανισμό;

  • Προϊόντα σόγιας και κυρίως τα παράγωγα της : έρευνες έχουν δείξει πως κάποιες ενώσεις που βρίσκονται στη σόγια, λειτουργούν όπως ακριβώς τα οιστρογόνα ( αυξημένα οιστρογόνα – μειωμένη τεστοστερόνη). Έτσι, ενδεχομένως, η κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λίμπιντο, σε αύξηση του σωματικού βάρους και στυτική δυσλειτουργία. Για το λόγο αυτό, όσοι τα καταναλώνουν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

  προιοντα σογιας και τεστοστερονη

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα : καλό θα είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τους για όσους έχουν πρόβλημα με τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους, καθώς μπορούν να επηρεάσουν κατά πολύ τη λίμπιντο. Το γάλα δε, περιέχει από μόνο του οιστρογόνα, θηλυκές ορμόνες, ενώ τα φυτοφάρμακα που καταναλώνουν τα ζώα , περνούν μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άντρα και να επηρεάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης του.
  • Κορεσμένα λιπαρά : είναι γνωστό πως τα κορεσμένα λιπαρά είναι υπεύθυνα για το ότι βουλώνουν οι αρτηρίες μας. Όμως θα πρέπει να ξέρουμε πως οι πρώτες αρτηρίες που κλείνουν είναι των γεννητικών μας οργάνων, επομένως επηρεάζουν κατά πολύ την τεστοστερόνη.

  οι πρώτες αρτηρίες που κλείνουν είναι των γεννητικών μας οργάνων, επομένως τα κορεσμενα λιπαρα επηρεάζουν κατά πολύ την τεστοστερόνη.

  • Σοκολάτα : η σοκολάτα, που είναι γνωστή για την τονωτική της δράση, την αύξηση της ενέργειας και της όρεξης. Υπάρχουν όμως, σοκολάτες, που περιέχουν ένα ένζυμο, γνωστό ως αρωματάση, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό.
  • Δημητριακά : δεν είναι απολύτως τεκμηριωμένο, αλλά τα δημητριακά , καθώς με την κατανάλωση τους συνήθως φουσκώνουμε, μπορούν να μειώσουν την λίμπιντο.
  • Καφές : ένα τονωτικό ρόφημα, πολύ χρησιμοποιημένο από αθλητές , για προ αγωνιστικό για παροχή ενέργειας. Το θέμα είναι πως ενώ παρέχει ενέργεια, μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και εκνευρισμό, πράγμα που επηρεάζει τη λίμπιντο.
  • Ζάχαρη : τα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορούν να μειωθούν κατά 25% με μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης στο αίμα.

  η ζαχαρη μειωνει την τεστοστερονη

  • Αλάτι : με την υψηλή κατανάλωση αλατιού, προκαλείται υψηλή πίεση στο αίμα. Αυτό, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, προκαλεί στυτική δυσλειτουργία , με την τεστοστερόνη να επηρεάζεται, και να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή.
  • Επεξεργασμένο κρέας : περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου, που αναφέρεται από πάνω.
  • Ενεργειακά ποτά : είναι πλούσια σε ζάχαρη και συντηρητικά, όπως ακριβώς με τη ζάχαρη , μπορεί να δίνουν ενέργεια αλλά δεν αυτή η ενέργεια δεν κρατάει πολύ.
  • Μέντα : είναι βότανο που χαλαρώνει και μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Περιέχει μενθόλη, η ουσία που χαρίζει το άρωμα, μειώνει την τεστοστερόνη. Τόσο στις τσίχλες με γεύση μέντα όσο και στα τσιγάρα με την ίδιο γεύση.

  η κατανάλωση μεντας μειωνει την τεστοστερονη και λιμπιντο

  • Αλκοόλ : η υπερβολική κατανάλωση ποτού σε ένα βράδυ, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα με αυτά που θέλουμε , καθώς ρίχνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης και οδηγούν σε χαλάρωση και μειωμένη λίμπιντο.
  • Τόνικ : ένα αναψυκτικό, στην ουσία ανθρακούχο νερό, περιέχει το ένζυμο κινίνη , που μειώνει την τεστοστερόνη.
  • Γλυκόριζα : μπορεί να καταστείλει τη λίμπιντο, καθώς προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην τεστοστερόνη. Για αυτό οφείλεται το συστατικό γλυκυριζίνη , οποία μειώνει τα επίπεδα των ορμονών.

  Εννοείται πως μπορούμε να καταναλώνουμε αυτά τα τρόφιμα, αλλά καλό θα είναι όχι συχνά, και ένα παραπάνω για κάποιους που έχουν πρόβλημα με την ορμόνη τεστοστερόνη!

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος


  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε