Αρχική Fitness Άνδρας Τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την τεστοστερόνη

Τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη προάγει την αύξηση της μυϊκής μάζας, της οστικής μάζας, των τριχών του σώματος και επηρεάζει την αναπαραγωγή.

Συνήθως, το σώμα ξέρει πώς να ρυθμίσει τις ορμόνες και διατηρεί τα επίπεδα της τεστοστερόνης εκεί που πρέπει να είναι.

Οι άνθρωποι που ανησυχούν για τα επίπεδα τεστοστερόνης τους μπορεί να επιλέξουν να αποφύγουν τα παρακάτω τρόφιμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : 10 φυσικοί τρόποι να κρατήσουμε την τεστοστερόνη μας ψηλά

Τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την τεστοστερόνη:

Προϊόντα σόγιας

Τα τρόφιμα σόγιας, όπως το tofu, το edamame και οι πρωτεΐνες σόγιας, περιέχουν φυτοοιστρογόνα. Αυτές οι ενώσεις είναι παρόμοιες με τα οιστρογόνα και λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.

Μια μελέτη στο περιοδικό German Medical Science επισημαίνει ότι αν και οι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει πολλές έρευνες για τη σόγια, εξακολουθούν να μην την κατανοούν πλήρως.

Πολλές μελέτες δεν έχουν βρει κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης προϊόντων σόγιας και αλλαγής των επιπέδων τεστοστερόνης ή οιστρογόνων. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η ευαισθησία του μαστού και οι συγκεντρώσεις των οιστρογόνων επέστρεψαν στο φυσιολογικό αφού ένας άνθρωπος σταμάτησε τη χρήση σόγιας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Οι άνθρωποι που θέλουν να αυξήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους ίσως χρειαστεί να επιλέξουν να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιο αγελαδινό γάλα περιέχει συνθετικές ή φυσικές ορμόνες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός ατόμου.

Επίσης, οι ζωοτροφές μπορεί να περιέχουν σόγια, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων στο αγελαδινό γάλα.

Αλκοόλ

Όποιος ανησυχεί για τα επίπεδα τεστοστερόνης του μπορεί επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει ή να περιορίσει την κατανάλωση οινοπνεύματος. Κυρίως οι άντρες.

Ενώ μερικές μελέτες έχουν βρει στοιχεία ότι μια μικρή ποσότητα αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, αυτό δεν συμβαίνει γενικά. Σύμφωνα με μια μελέτη, η βαριά κατανάλωση αλκοόλ ή η τακτική κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες περιόδους προκαλούν μείωση της τεστοστερόνης στους άνδρες. Το έγγραφο σημειώνει επίσης ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος προκαλεί αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης στις γυναίκες.

Μέντα

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η μέντα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η μέντα και ο δυόσμος μπορεί να έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες, αλλά η μενθόλη στη μέντα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο μελέτης στο Advanced Pharmaceutical Bulletin, επιστήμονες ξεκίνησαν θεραπεία στους θηλυκούς αρουραίους με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών  χρησιμοποιώντας αιθέριο έλαιο δυόσμου για να ελεγχθούν οι επιδράσεις του στη διαταραχή. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το αιθέριο έλαιο δυόσμου μείωσε τα επίπεδα τεστοστερόνης σε αυτούς τους αρουραίους.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στη συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική της BMC σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν μερικά στοιχεία υψηλής ποιότητας που δείχνουν ότι η μέντα μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την επίδραση της.

Ψωμί, γλυκά και επιδόρπια

Μια μελέτη στο περιοδικό Nutrients συνδέει μια δίαιτα υψηλή σε ψωμί, αρτοσκευάσματα και άλλα επιδόρπια σε χαμηλά επίπεδα ολικής τεστοστερόνης στους άνδρες της Ταϊβάν. Πρόσθετοι παράγοντες ήταν η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, η τακτική κατανάλωση φαγητού και η κατανάλωση αρκετών σκούρων πράσινων λαχανικών.

Γλυκόριζα

Μια μελέτη στο Integrative Medicine Research επισημαίνει ότι η ρίζα γλυκόριζας μπορεί να μειώσει την τεστοστερόνη σε υγιείς γυναίκες κατά τους κύκλους της εμμήνου ρύσεως. Μελέτες σε ζώα δείχνουν επίσης ότι η συμπλήρωση γλυκόριζας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Στην ιδανική περίπτωση, οποιεσδήποτε μελλοντικές μελέτες θα εξετάσουν τις επιδράσεις της γλυκόριζας στα δύο φύλα για να κατανοήσουν καλύτερα πώς δρα γενικά το βότανο.

Ορισμένα λίπη

Ο τύπος του λίπους που ένα άτομο τρώει μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και τη λειτουργία τους. Μια μελέτη στην Ασιατική Εφημερίδα της Ανδρολογίας εξέτασε τα διατροφικά πρότυπα των νέων, υγιών ανδρών σε σχέση με τα επίπεδα των ορμονών τους και την λειτουργία των όρχεων.

Η έρευνά τους έδειξε ότι η κατανάλωση trans-λιπαρών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα. Βρήκαν επίσης ότι πάρα πολλά λιπαρά οξέα ωμέγα-6 φαίνεται να μειώνουν το μέγεθος και τη λειτουργία των όρχεων.

Ωστόσο, η κατανάλωση πολλών πολυακόρεστων ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να αυξήσει το μέγεθος των όρχεων και να βελτιώσει τη λειτουργία τους. Οι ερευνητές ζήτησαν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, αλλά οι άνθρωποι που ανησυχούν για τα επίπεδα στην τεστοστερόνη τους μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τα trans-λιπαρά και να περιορίσουν τα λιπαρά ωμέγα-6.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Τα οφέλη της άσκησης στην στυτική δυσλειτουργία

 

Πηγή : iatronet

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μην κάνεις αυτό το λάθος με το σώμα σου

Μη μισείς το σώμα σου!Μάθε να το αποδέχεσαι μέχρι να το βελτιώσεις ακόμη περισσότερο.Μη συγκρίνεσαι με fitness models,bodybuilders ή "celebrities" που έχουν πίσω τους...

Ακολουθήστε μας

89,019ΥποστηρικτέςΚάντε Like
26,040ΑκόλουθοιΑκολουθήστε