...
Αρχική Blog Υγεία 5 φάρμακα που πρέπει να αποφύγεις αν αθλείσαι
5 φάρμακα που πρέπει να αποφύγεις αν αθλείσαι

5 φάρμακα που πρέπει να αποφύγεις αν αθλείσαι

Μια απλή φαρμακευτική ουσία κατά των ιώσεων μπορεί να τερματίσει τη ζωή σου ενώ προπονείσαι. Δεν το πιστεύεις; Κι όμως, η ανάμειξη χημείας και αθλητισμού δεν θα μπορούσε να έχει πάει ποτέ πιο άσχημα: Τον περασμένο Μάιο μια 22χρονη Αμερικανίδα, η Taylor Ceepo, επιχειρώντας να τρέξει για πρώτη φορά Μαραθώνιο (στο Κλίβελαντ) άφησε την τελευταία της πνοή ενάμιση χιλιόμετρο πριν τον τερματισμό. Τα ιατρικά αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόκειται για τυχαίο θάνατο, ο οποίος ωστόσο προκλήθηκε από ένα συνδυασμό παραγόντων: σωματική εξάντληση, μια διαγνωσμένη καρδιομυοπάθεια και χρήση ψευδοεφεδρίνης.

Ο τελευταίος παράγοντας ίσως ήταν και ο πιο μοιραίος για τον αιφνίδιο θάνατο της νεαρής δρομέως, ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες. Και, όπως τονίζουν, υπάρχουν πολλά ακόμη φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα τόσο σε αθλητές όσο και σε γυμναζόμενους – συμπεριλαμβανομένου του ακαριαίου θανάτου.

Ψευδοεφεδρίνη

Το συγκεκριμένο φάρμακο ανήκει στην κατηγορία των αποσυμφορητικών επειδή έχει την ιδιότητα να συρρικνώνει τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης, να μειώνει το μπούκωμα και να αποστραγγίζει τα υγρά, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος ή μιας ίωσης. Αλλά ταυτόχρονα, επενεργεί στη δραστική συστολή των φλεβών και των αρτηριών σε όλο το σώμα, οδηγώντας την καρδιά να δουλέψει σκληρότερα -αντλώντας περισσότερο αίμα- ακόμη και αν δεν εκτελείς οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, επειδή η ψευδοεφεδρίνη διεγείρει άμεσα το νευρικό σύστημα, ενδεχομένως να παρεμβαίνει στο φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος. Τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, πονοκέφαλο, αίσθημα αδυναμίας ή ακόμα και αρρυθμίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις περνούν απαρατήρητες, λένε οι επιστήμονες.

Φθοριοκινολόνη

Αυτό το φάρμακο, που έχει συνταγογραφηθεί για την καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων που προκαλούν μολυσματικές ασθένειες όπως η πνευμονία, μπορεί να έχει μια ιδιαίτερα δυσάρεστη παρενέργεια για τους δρομείς: βλάπτει τους τένοντες, συμπεριλαμβανομένου του Αχίλλειου. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, ωστόσο έχουν ενδείξεις ότι η φθοριοκινολόνη επηρεάζει άμεσα τη μήτρα του κολλαγόνου, εμποδίζοντας την ικανότητα του οργανισμού να ανακτήσει τη ζημιά σε αυτόν τον συνδετικό ιστό. Συνεπώς, πιέζοντας σκληρά τους ήδη καταπονημένους τένοντες σου σε έναν αγώνα αντοχής, ο συνδυασμός με αυτό το αντιβιοτικό μπορεί να είναι καταστροφικός.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη

Ο μύθος λέει ότι εάν ένας αθλητής ή γυμναζόμενος πάρει αυτό το φάρμακο πριν την προπόνηση θα μειώσει τον μυϊκό πόνο και θα προλάβει τα συμπτώματα μιας φλεγμονής. Αλλά η επιστημονική αλήθεια είναι αυτή: όλα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη συστέλλουν δραστικά τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε σκλήρυνση των αρτηριών επηρεάζοντας όχι μόνο την καρδιά, αλλά το συκώτι και τα νεφρά. Περιστασιακά, είναι ίσως εντάξει να το χρησιμοποιείς προς γρηγορότερη ανάκαμψη μετά από έναν τραυματισμό. Αλλά η συστηματική χρήση πριν από κάθε προπόνηση οδηγεί σε ραγδαία αφυδάτωση, ταχυκαρδίες,  γαστρεντερική αιμορραγία, λιποθυμία και, πιθανώς, αιφνίδιο θάνατο, τονίζουν οι ειδικοί.

Στατίνες

Τηρώντας μια υγιεινή διατροφή και ασχολούμενος συχνά με γυμναστική και σπορ, τα επίπεδα χοληστερόλης παραμένουν ιδανικά ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γενετικά αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και είναι υποχρεωμένοι να προσλαμβάνουν δια βίου στατίνες, μιας ομάδας φαρμάκων που μπλοκάρουν την υπερπαραγωγή λίπους στο ήπαρ. Όμως, μερικές σημαντικές μελέτες συνδέουν την καθημερινή πρόσληψη στατινών με βλάβες σε μυς και τένοντες, με κυριότερη επιπλοκή τον κίνδυνο ραβδομυόλυσης -πλήρης διάσπαση του μυϊκού ιστού. Όσο μεγαλύτερη είναι η καθημερινή δόση στατινών, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ραβδομυόλυσης  σε άντρες που αθλούνται ή γυμνάζονται συστηματικά.

Κορτικοστεροειδή

Οι επιστήμονες λένε ότι μια ένεση κορτικοστεροειδών μια φορά το χρόνο για να μειωθεί μια σοβαρή φλεγμονή που θα προκαλέσει ένας τραυματισμός στο γυμναστήριο δεν μπορεί να προκαλέσει άμεση ή μακροπρόθεσμη ζημιά στον οργανισμό. Αλλά εάν κάνεις μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών λόγω άσθματος, αρθρίτιδας, διαταραχών της κυκλοφορίας του αίματος ή γενικότερων προβλημάτων του ανοσοποιητικού, πρέπει να ξέρεις αυτό μειώνει την πρόσληψη και παραγωγή ασβεστίου από τα οστά, καθιστώντας τα ευάλωττα σε τραυματισμούς και σταδιακή εξασθένηση.

Σημαντικό: Είτε ασκείσαι συστηματικά με βάρη ή τρέξιμο, είτε είσαι αθλητής σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο, αλλά ακόμη και όταν καταπίνεις χάπια για να απαλλαγείς από μια ίωση, να αυξήσεις την τεστοστερόνη σου ή να αδυνατίσεις, είναι σημαντικό να έχεις την βεβαίωση του γιατρού σου -και όχι του γυμναστή ή του προπονητή σου.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Πηγή : esquire

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media