...
10 συχνές ερωτήσεις νέων αθλουμένων

10 συχνές ερωτήσεις νέων αθλουμένων

Πήρες την απόφαση…: «Δευτέρα ξεκινάω γυμναστική, τελείωσε!». Η Δευτέρα έφτασε, περάσατε την είσοδο του γυμναστηρίου, πραγματοποιήσατε την προπόνηση της ημέρας σύμφωνα με την καθοδήγηση του προπονητή  κι εκεί ακούγεται η ερώτησή του…: «Πώς πήγαμε; Νιώθουμε καλά; Πώς σου φάνηκε;»

Εκεί όμως είναι που το μυαλό σας κατακλύζεται από μία σειρά αποριών που σας δημιουργήθηκαν κατά τη ‘μάχη’ που δώσατε τη μία ώρα της προπόνησης σας!

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι όλοι οι προπονητές με διάφορου είδους απορίες κι ερωτήσεις όσο αφορά το γιατί πρέπει να γυμναζόμαστε, πόσο συχνά, το είδος των προγραμμάτων που θα πρέπει να ακολουθούμε, κτλ. Σας παραθέτουμε, λοιπόν, μερικές από τις απορίες ασκούμενων που έχουμε συλλέξει με την ευχή να λυθούν και οι δικές σας και να σας δούμε να κάνετε την άθληση τρόπο ζωής!

  • Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζομαι για να δω αποτελέσματα;

Δύο έως πέντε φορές την εβδομάδα ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος και των αποτελεσμάτων που θέλει ο καθένας να δει καθώς και την ένταση της προπόνησης.

 

  • Σε πόσο καιρό αρχίζουν να γίνονται αισθητά τα αποτελέσματα της συστηματικής γυμναστικής;

Από την πρώτη κιόλας μέρα επέρχονται βελτιώσεις στο σώμα οι οποίες όμως δεν είναι ορατές!

Στον πρώτο μήνα βλέπετε εσείς τις πρώτες αλλαγές στο σώμα ενώ στους τρείς μήνες αρχίζουν να τις βλέπουν και οι γύρω σας.

 

  • Αν κάνω βάρη θα ανοίξει η πλάτη μου και θα φουσκώσω; (γυναικεία απορία!)

Αυτό είναι δύσκολο να γίνει! Αφενός τα προγράμματα εκγύμνασης διαμορφώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε αθλούμενου και αφετέρου και για βιοχημικούς λόγους ,(το αντρικό μυϊκό σύστημα σχηματίζεται πολύ πιο εύκολα από το γυναικείο και οι ορμόνες λειτουργούν διαφορετικά σε κάθε φύλο), είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Για τους λόγους που προανέφερα, είναι δύσκολο μια γυναίκα να αναπτύξει τη μυική δομή ενός άντρα, εκτός αν παρέμβει χημικά, γι’ αυτό μην αποφεύγετε την εκγύμναση με βάρη που είναι τόσο σημαντική για την ορθοσωμία του σώματος και την τόνωση του μυϊκού συστήματος της γυναίκας.

 

  • Τι να έρθω να κάνω στα προγράμματα της αίθουσας; δεν είμαι γυναίκα… εγώ θέλω να κάνω μόνο βάρη… (αντρική απορία!)

Τα προγράμματα της αίθουσας δεν είναι μόνο για γυναίκες! Είναι για όλους! Πίστεψε με πως αν έρθεις σε ένα μάθημα αίθουσας, οποιοδήποτε κι αν επιλέξεις, επειδή και μόνο έχεις μάθει να γυμνάζεσαι με συγκεκριμένο τρόπο, δε θα πιστεύεις στα μάτια σου το τι μπορεί να σου προσφέρει .

Τα περισσότερα προγράμματα αίθουσας είναι σχεδιασμένα να γυμνάζουν σε μία ώρα όλο το σώμα, να σε βοηθούν να κάψεις πολλές εκατοντάδες θερμίδες  ,να σου προσφέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμείς υπό τους ήχους των αγαπημένων σου τραγουδιών και να έχεις γυμναστεί χωρίς καν να έχεις καταλάβει πως πέρασε η ώρα!

  • Συστηματική άσκηση ή συστηματική δίαιτα;

Από χρόνια τώρα όλες οι επιστημονικές έρευνες στο χώρο του Fitness αλλά και της διατροφής έχουν δείξει πως ο πιο σωστός δρόμος είναι η συστηματική άσκηση σε συνδυασμό με συστηματική διατροφή. Ο μοναχικός δρόμος, μόνο γυμναστική ή μόνο διατροφή, δε θα επιφέρει τα σωστά κι επιθυμητά αποτελέσματα.

 

  • Αερόβια προγράμματα, βάρη, Yoga, Pilates….Τι να προτιμήσω;

Χρειάζεται ποικιλία! Ο συνδυασμός όλων μπορεί να μας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα! Η αερόβια άσκηση βοηθάει στη μείωση του σωματικού λίπους την ώρα της άσκησης ενώ τα βάρη, το Pilates, η Yoga και γενικά τα προγράμματα με αντιστάσεις βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, αποκατάσταση τραυματισμών κι ευλυγισίας αλλά μακροπρόθεσμα και στην απώλεια λιπώδους ιστού.

 

  • Θέλω να γυμνάσω συγκεκριμένα σημεία στο σώμα μου και να φτιάξω μόνο αυτά…

Κακώς, έχω να απαντήσω! Γυμνάζοντας μόνο το πάνω (που πολλοί άντρες ζητούν) ή μόνο το κάτω μέρος (που πολλές γυναίκες ζητούν) δημιουργείται ανομοιομορφία στο σώμα και αδυναμία στο μέρος που παραμελείται με αποτέλεσμα η αισθητική του σώματος να μην είναι η καλύτερη αλλά και να επέρχονται πιο εύκολα τραυματισμοί στο παραμελημένο μέρος του σώματος.

 

  • Τόση γυμναστική κάνω… γιατί δε χάνω;

Η ημερήσια προπόνηση πιάνει μία με δύο ώρες μόνο από όλη την ημέρα μας. Βγάζοντας και τις 8 ώρες ύπνου αναρωτήσου πρώτα τι κάνεις τις υπόλοιπες 14 ώρες τις ημέρας που μπορεί να μπλοκάρει την προσπάθειά σου! Αν, πχ. την υπόλοιπη ημέρα η διατροφή σου είναι άστατη, χωρίς σωστό πλάνο για τα δεδομένα σου και γεμάτη ‘κενές’ θερμίδες τότε δε θα πρέπει να αναρωτιέσαι γιατί! Αν πάλι, δε συμβαίνει αυτό, έχεις κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και στο προπονητικό σου πρόγραμμα που είναι απαραίτητες κάθε τόσο ,δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε σίγουρα χρειάζεσαι και την βοήθεια ενός εγκεκριμένου διατροφολόγου που θα σε βοηθήσει να βρεις τι φταίει και να φτιάξεις το δικό σου ημερήσιο πλάνο που σε συνδυασμό με την προπόνηση σου θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

  • Τα συμπληρώματα θα με βοηθήσουν να πετύχω τον στόχο μου;

Αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα που θα μπορούσε να κρατήσει ώρες! Αυτό που θα σου πούμε είναι πως ο καθένας έχει κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες, προπονητικές, καθημερινές κτλ. Αναλόγως των αναγκών αυτών χρειάζεται και η κατάλληλη στήριξη του οργανισμού για να μπορέσει να αναπεξέλθει. Πχ. Αν κάποιος δουλεύει όλη μέρα και αμέσως μετά πάει προπόνηση τότε σίγουρα θα χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα για την πιο άμεση ξεκούραση και αποκατάστασή του εάν δεν έχει την επιλογή όλο αυτό να γίνει με τη κατάλληλη διατροφή και ξεκούραση. Οπότε ναι, αν όντως ο οργανισμός το έχει ανάγκη και όχι σαν παρεμβατική λειτουργία.

 

Αν ξεκινήσω σήμερα προλαβαίνω μέχρι να βγω στην παραλία να κάνω κάτι; Και όταν σταματήσω θα ‘χαλάσει’ το σώμα μου;

Η γυμναστική πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και όχι να αποτελεί μια μικρή εποχιακή δραστηριότητα!

Κι αυτό γιατί πρώτα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η άσκηση βοηθάει στην καλή σωματική και ψυχική υγεία και ύστερα ότι μας βοηθάει να έχουμε ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα. Ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχουμε γυμναστεί αντίστοιχα διαρκούν και τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα αν ένα άτομο γυμνάζεται πάνω από ένα χρόνο και συστηματικά θα αργήσει να χάσει τα οφέλη της άσκησης σε σύγκριση με ένα άτομο που γυμνάστηκε τρείς μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟMA : Είσαι αρχάριος; Μάθε τι να αποφύγεις

 

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής- Personal trainer

Fitness Instructor

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media