Όλο λέτε να ξεκινήσετε γυμναστική αλλά οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν σας το επιτρέπουν; Ίσως η τελευταία φορά που γυμναστήκατε ήταν στο σχολείο; Μπορεί ακόμη να ανήκετε και σε εκείνους που η αποχή τους από την άσκηση, τους δημιουργεί την πεποίθηση πως πλέον είναι αργά για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε μορφή προπόνησης.

Γνωρίζοντας τα σπουδαία και αναντικατάστατα οφέλη της άσκησης στην υγεία, την εικόνα και την ψυχολογία μας, η συστηματική και μεθοδική προπόνηση μπορεί να αλλάξει δραστικά τον τρόπο ζωής μας.

Ας δούμε τώρα 4 σημαντικά σημεία που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε έναν αρχάριο ασκούμενο:

#1. Πολλοί αρχάριοι ενδεχομένως να αναμένουν εντυπωσιακά αποτελέσματα άμεσα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Η βελτίωση της δομής του σώματός μας καθώς και άλλων παραμέτρων, απαιτεί συνέπεια, επιμονή και υπομονή από τον αρχάριο ασκούμενο και δεν αποτελεί μια απλή διαδικασία. οι νέοι στο χώρο έχουν την τάση να εκτελούν τις επαναλήψεις βιαστικά θεωρώντας πως έτσι γυμνάζονται καλύτερα. Όμως, η εκτέλεση κάθε άσκησης απαιτεί συγκέντρωση, ενεργοποίηση συγκεκριμένων κάθε φορά μυών, σωστή στάση αναπνοή και στάση του σώματος, έλεγχο και ακρίβεια. Συνεπώς οι γρήγορες κινήσεις, μειώνουν την αποτελεσματικότητα της άσκησης καθώς και την ασφάλεια.

#2. Συνήθως, κάποιος που αποφασίζει να ξεκινήσει γυμναστική, θεωρεί πως η αερόβια άσκηση αρκεί για να επιτύχει τα αποτελέσματα που ονειρεύεται. Πολλές φορές βλέπουμε άτομα που μπορεί να τρέχουν για ώρες στο διάδρομο, να μην έχουν εμφανείς αλλαγές στην εμφάνισή τους. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί απουσιάζουν οι προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως είναι οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος, τα λάστιχα, οι ιμάντες αιώρησης και τα βάρη. Η αύξηση της μυϊκής μάζας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, την προστασία του μυοσκελετικού συστήματος και την αποτελεσματικότερη καύση λίπους ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Με απλά λόγια, όσο αυξάνεις το μυϊκό σου ιστό, τόσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνεις ακόμη και όταν ξαπλώνεις στον καναπέ σου.

#3. Οι νέοι στο χώρο έχουν την τάση να εκτελούν τις επαναλήψεις βιαστικά θεωρώντας πως έτσι γυμνάζονται καλύτερα. Όμως, η εκτέλεση κάθε άσκησης απαιτεί συγκέντρωση, ενεργοποίηση συγκεκριμένων κάθε φορά μυών, σωστή στάση του σώματος, συνδυασμένη αναπνοή, έλεγχο και ακρίβεια. Συνεπώς οι γρήγορες κινήσεις, μειώνουν την αποτελεσματικότητα της άσκησης καθώς και την ασφάλειά της.

#4. Η προοδευτικότητα στην αύξηση της δυσκολίας των ασκήσεων και των προπονήσεων είναι απαραίτητη προπονητική αρχή, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στην εκγύμναση ενός αρχάριου. Οι περισσότεροι ασκούμενοι είναι πιθανό να βιάζονται να ανέβουν επίπεδο δυσκολίας, δηλαδή να θέλουν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος ή να εκτελέσουν πιο προχωρημένες ασκήσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν ενδεχομένως ακόμη και καταστροφικό εάν δεν έχει ήδη κατακτήσει τη σωστή τεχνική μιας άσκησης και αν δεν έχει προηγηθεί σταδιακή επιβάρυνση. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Αν π.χ. δεν έχει τελειοποιήσει τη σανίδα στο έδαφος, πώς μπορεί να εκτελέσει κατευθείαν σανίδα πάνω σε μπάλα Bosu ή Fitball, όπου ο παράγοντας της αστάθειας προκαλεί επιπλέον επιβάρυνση; Συνοπτικά, είναι απαραίτητη η βαθμιαία επιβάρυνση της προπόνησης προκειμένου να εκτελούνται άρτια τεχνικά οι ασκήσεις, να αποφεύγονται οι τραυματισμοί και η τυχόν υπερπροπόνηση.

Για την Fitness Motivation Hellas
Μαρια Φιρλιγγου   –  Pilates Trainer