...
Αρχική Blog Διατροφή Πόσες θερμίδες έχουν οι ξηροί καρποί και πόσα λιπαρά;
Πόσες θερμίδες έχουν οι ξηροί καρποί και πόσα λιπαρά;

Πόσες θερμίδες έχουν οι ξηροί καρποί και πόσα λιπαρά;

Η εποχή που ζούμε έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με τα διατροφικά πλάνα και προϊόντα που κυκλοφορούν. Τα μαγαζιά που πουλάνε ξηρούς καρπούς έχουν αλλάξει και έχουν άπειρες επιλογές. Για να λέμε και την αλήθεια, οι ξηροί καρποί θεωρούνται μια πολύ καλή επιλογή για σνακ σε περίοδο που ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή. Ας δούμε κάποια πράγματα πρώτα γενικά για τους ξηρούς καρπούς.

Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Οι ξηροί καρποί, θα έλεγε κανείς, πως ανταγωνίζονται επάξια το ελαιόλαδο, τις καλύτερες πηγές ασβεστίου καθώς και το άπαχο κρέας και λαχανικά. Οι ποικιλίες πολλές και η χρήση τους συνήθως με συνοδεία του ποτού μας η σε γιορτές. Θεωρούνται εξαιρετική και θρεπτική επιλογή για το διατροφολόγιο μας. Πλούσιοι σε χορταστική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες όπως η Ε και μέταλλα.

Πόσοι ξηροί καρποί θεωρούνται μια χούφτα;

Πολλές φορές η μέτρηση των ξηρών καρπών γίνεται με την χούφτα του χεριού μας. Σε αυτή την περίπτωση υπολογίζουμε ότι μια χούφτα αντιστοιχεί σε 8-10 ξηρούς καρπούς

ξηροι καρποι θερμιδες χουφτα

Πόσες θερμίδες έχουν τα είδη των ξηρών καρπών;

  • Αμύγδαλα : τα φρέσκα αμύγδαλα βγαίνουν αρχές Σεπτεμβρίου. Είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες. Θεωρούνται εξαιρετική πηγή ασβεστίου και ισχυρό αντιοξειδωτικό. 23 αμύγδαλα περίπου μας αποδίδουν 170 θερμίδες με 15 γραμμάρια λιπαρά.
  • Καρύδια : βγαίνουν στην αγορά τον Αύγουστο. Είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες , μαγνήσιο-κάλιο-φώσφορο, καθώς και βιταμίνη Ε (μια χούφτα καρύδια μας δίνουν τόση βιταμίνη Ε όση και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο) . Θεωρούνται ισχυρά αντιοξειδωτικά και πλούσια σε Βιταμίνη Κ. 14 καρύδια περίπου μας αποδίδουν 185 θερμίδες με 18 γραμμάρια λιπαρά.
  • Κάσιους : είναι πλούσια σε πρωτεΐνη , σε σίδηρο και ψευδάργυρο. Το αρνητικό είναι πως περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα , που ανεβάζουν τη χοληστερίνη σε κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων. 18 κάσιους μας αποδίδουν περίπου 165 θερμίδες με 13 γραμμάρια λιπαρά.
  • Μακαντέμια : θεωρούνται οι ξηροί καρποί με τις περισσότερες θερμίδες , αλλά περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων ανά μερίδα. Πολύ καλή πηγή σεληνίου με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 10 μακαντέμια μας αποδίδουν περίπου 200 θερμίδες με 22 γραμμάρια λιπαρά.
  • Πεκάν : μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και θεωρούνται από τους πιο πλούσιους σε αντιοξειδωτικά ξηρούς καρπούς. 18 μισά μας αποδίδουν περίπου 200 θερμίδες με 21 γραμμάρια λιπαρά οξέα.
  • Φιστίκια Αιγίνης : τα βρίσκουμε αρχές Σεπτεμβρίου και αυτά. Δύο χούφτες φιστίκια αντιστοιχούν σε μία μερίδα κρέατος, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. 50 φιστίκια μας αποδίδουν περίπου 160 θερμίδες με 14 γραμμάρια λιπαρά οξέα.
  • Φουντούκια : βγαίνουν στην αγορά τον Αύγουστο. Είναι πλούσια σε λιπαρά , κυρίως σε καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε πρωτεΐνη , βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο). Έχουν αντιοξειδωτική δράση. 21 φουντούκια μας αποδίδουν 180 θερμίδες με 17 γραμμάρια λιπαρά.
  • Αράπικο φιστίκι : βγαίνουν στην αγορά το Σεπτέμβριο. Έχουν μεγάλη ποσότητα σε φυτικές στερόλες, και είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης. Τα 10 αράπικα φιστίκια μας αποδίδουν 45 περίπου θερμίδες και 5γρ λιπαρά.

Ιδιαίτερη προσοχή καλό θα είναι να δίνουμε στις αλλεργίες που προέρχονται από τους ξηρούς καρπούς.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media