Αβοκάντο, η υπερτροφή που αξίζει να προσέξεις

Καθ’ όλη την διάρκεια της δεκαετίας του ‘90, καθώς και κατά τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, διάφοροι δημοφιλείς «ειδικοί» σε θέματα υγείας πολύ συχνά προειδοποιούσαν τον κόσμο εναντίον της κατανάλωσης του λαδιού και του γάλακτος από κοκκοφοίνικα. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί να αποφεύγουν μια τροφή, η οποία σήμερα έχει αποδειχτεί ότι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Ακόμα ένας δημοφιλής μύθος περί υγείας ήταν αυτός που προειδοποιούσε εναντίον της κατανάλωσης αβοκάντο.

Το αβοκάντο επιβαρυνόταν εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε θερμίδες και λίπος. Εντούτοις η αλήθεια είναι ότι το αβοκάντο έχει τη δυνατότητα να ισχυροποιήσει την υγεία με πέντε τουλάχιστον τρόπους:

 Πρωτεΐνες

Το αβοκάντο προσφέρει και τα 18 βασικά αμινοξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στο σώμα για να συντεθεί μια ολοκληρωμένη πρωτεΐνη. Αντίθετα με την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας, η οποία δύσκολα χωνεύεται από πολλούς, η πρωτεΐνη του αβοκάντο απορροφάται εύκολα από το σώμα, γιατί το αβοκάντο περιέχει επίσης και φυτικές ίνες. Αν ανήκετε σε αυτούς που προσπαθούν να περιορίσουν την πρωτεΐνη ζωικής προελεύσεως από την δίαιτά τους ή φυτοφάγος ή ακόμα ωμοφάγος που αναζητά περισσότερη πρωτεΐνη, το αβοκάντο αποτελεί ένα μεγάλο διατροφικό σύμμαχο. Μπορείτε να το περιλάβετε στη δίαιτά σας όχι μόνο σαν περιστασιακή λιχουδιά  αλλά σαν βασικό συστατικό της.

 Ευεργετικά Λίπη

Το αβοκάντο παρέχει το υγιεινό είδος λίπους που χρειάζεται το σώμα σας. Όπως και το ελαιόλαδο, το αβοκάντο αυξάνει τα επίπεδα HDL (η «καλή» χοληστερόλη).  Η χοληστερόλη  HDL βοηθά στην προστασία εναντίον της ζημίας που επιφέρουν οι ελεύθερες ρίζες. Αυτός ο τύπος της χοληστερόλης βοηθά επίσης στην ρύθμιση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και την πρόληψη του διαβήτη. Μια πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο  Canadian Medical Association Journal ανακάλυψε ότι μια φυτοφαγική δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει λίπη HDL μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL (της «κακής» χοληστερόλης), το ίδιο καλά όσο και οι στατίνες.

Καροτενοειδή

Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή καροτενοειδών. Αν και πολλοί συσχετίζουν τα καροτενοειδή μόνο με παραγωγή κόκκινων και πορτοκαλί χρωστικών, το αβοκάντο είναι κι αυτό μια εξαιρετική πηγή αυτού του φυτοδιατροφικού στοιχείου. Το αβοκάντο προσφέρει μια ευρεία κλίμακα καροτενοειδών, στα οποία περιλαμβάνονται όχι μόνο τα ευρέως γνωστά, όπως είναι η βήτα-καροτένη, η άλφα-καροτένη και η λουτεϊνη, αλλά και οι λιγότερο γνωστές ποικιλίες, όπως είναι η νεοξανθίνη,  η ζεοξανθίνη, η χρυσανθεμοξανθίνη, το νεοχρώμιο, η βήτα-κρυπτοξανθίνη και η βιολαξανθίνη. Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή προσφέρει υψηλής ποιότητας βιταμίνη Α στο σώμα με αποτέλεσμα την προστασία της υγείας των ματιών. Τα καροτενοειδή ενισχύουν επίσης την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και προάγουν την υγιή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Καθώς τα καροτενοειδή είναι λιποδιαλυτά, η κατανάλωση αβοκάντο μεγεθύνει την απορρόφηση αυτών των θρεπτικών συστατικών.

Αντι-φλεγμονώδη

Η συνδυαστική επίδραση του εξαιρετικού «πακέτου» θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στο αβοκάντο προσφέρει ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη. Ο μοναδικός συνδυασμός βιταμινών C και E, καροτενοειδών, σεληνίου, ψευδάργυρου, φυτοστερολών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που υπάρχει στο αβοκάντο, βοηθά στην προστασία κατά των φλεγμονών. Αυτό σημαίνει ότι το αβοκάντο βοηθά την πρόληψη και την αντιμετώπιση τόσο της οστεοαρθρίτιδας όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 Καρδιακή υγεία

Η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε λίπη, οποία προκαλεί την απόρριψή του από ορισμένους «ειδικούς» υγείας ως ανθυγιεινού, στην πραγματικότητα προσφέρει προστασία από τις καρδιοπάθειες. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το ολεϊκό οξύ καλυτερεύει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Το ολεϊκό οξύ είναι το κύριο λιπαρό οξύ στο αβοκάντο. Σήμερα πολλοί καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής έτσι ώστε να προσλαμβάνουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3, καθώς δίνει 160 μικρογραμμάρια αλφα-λινολενικού οξέος, για ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι τσαγιού.

Επιλογή και κατανάλωση

Για να εισπράξετε την μέγιστη διατροφική αξία από το αβοκάντο, αποφύγετε όποιο είναι υπερβολικά ώριμο.  Το υπερβολικά ώριμο αβοκάντο έχει χαραγματιές στον φλοιό του και όταν το κρατάτε δίνει την αίσθηση του υπερβολικά μαλακού. Το απλά ώριμο αβοκάντο δεν έχει χαραγματιές στον φλοιό του και όταν το πιέζετε δίνει την αίσθηση του ελαφρά μαλακού. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε άγουρα αβοκάντο, τα οποία φαίνονται πολύ σκληρά στην αφή και να τα αφήσετε να ωριμάσουν σιγά σιγά. Το τμήμα του αβοκάντο που βρίσκεται πλησιέστερα στον φλοιό περιέχει την μεγαλύτερη  συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών. Για τον λόγο αυτό αφαιρέστε προσεκτικά τον φλοιό του.

Πηγη: www.trophos.org