...
Αρχική Blog Υγεία Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα στο τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας
Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα στο τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας

Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα στο τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας

Οδηγίες για την αντιμετώπιση στο τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας. Τα τσιμπήματα αυτά μπορεί να έχουν σοβαρές αντιδράσεις σε αλλεργικά άτομα.
Το τσίμπημα μιας μέλισσας ή μιας σφήκας μεταφέρει δηλητήριο μέσω του κεντριού της στο δέρμα σας. Οι μέλισσες συνήθως αφήνουν πίσω τους κεντριά μετά το τσίμπημά τους.
Το τσίμπημα μιας μέλισσας ή μιας σφήκας μεταφέρει δηλητήριο μέσω του κεντριού της στο δέρμα σας. Οι μέλισσες συνήθως αφήνουν πίσω τους κεντριά μετά το τσίμπημά τους.

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να εμφανιστεί σε ποσοστό έως και 0,8% των θυμάτων από τσίμπημα μέλισσας. Επηρεάζει περίπου το 3% των ανθρώπων που τσιμπήθηκαν από μέλισσα ή σφήκα.

Η πλειονότητα των ατόμων νιώθει μια τοπική αντίδραση στο τσίμπημα της μέλισσας. Μπορεί να εμφανιστεί τοπικό οίδημα ή/και κνησμός ως αντίδραση σε ένα τσίμπημα εντόμου, ωστόσο ο πόνος συνήθως εξαφανίζεται μετά από λίγες ώρες. Στη λεγόμενη μείζονα τοπική αντίδραση, το πρήξιμο, η ερυθρότητα και ο πόνος μπορεί να διαρκέσουν για μία εβδομάδα.

Το θύμα μπορεί να εμφανίσει κνίδωση, ερυθρότητα ή οίδημα σε περιοχές του σώματος εκτός από το σημείο όπου έγινε το τσίμπημα σε μια συστηματική αλλεργική αντίδραση.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης:

  • έμετο
  • ναυτία
  • διάρροια
  • ζάλη

Τι πρέπει να κάνετε μετα από ένα τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας - Αντιμετώπιση

Τι πρέπει να κάνετε μετα από ένα τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας – Αντιμετώπιση

  • Εάν έχετε βιώσει ποτέ σοβαρές αντιδράσεις σε τσιμπήματα εντόμων ή εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρονται, καλέστε αμέσως γιατρό ή έναν πάροχο Πρώτων Βοηθειών.
  • Σε περίπτωση που το κεντρί βρίσκεται ακόμα στο δέρμα σας, αφαιρέστε το αμέσως (βρείτε τη μαύρη κουκκίδα στο σημείο του τσιμπήματος και αφαιρέστε την). Σε αυτή την περίπτωση, οι γιατροί συνήθως συνιστούν να χρησιμοποιήσετε ένα σκληρό αντικείμενο, όπως μια πιστωτική κάρτα ή ένα μαχαίρι, για να το σύρετε πάνω στην πληγή και να απαλλαγείτε από το κεντρί.
  • Για να μειώσετε τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, εφαρμόστε πάγο ή κρύες κομπρέσες στην περιοχή.
  • Αφού καθαρίσετε την περιοχή με υγρό σαπούνι και νερό, εφαρμόστε μια κρέμα υδροκορτιζόνης για να μειώσετε τη σοβαρότητα του τσιμπήματος. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια πάστα από άψητο λιωμένο κρέας και νερό (που περιέχει το ένζυμο που διασπά το δηλητήριο της μέλισσας) ή μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό.
  • Για μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα, πάρτε δισκία διφαινυδραμίνης ή ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακόμα και σε άτομα που δεν είναι αλλεργικά στα τσιμπήματα μελισσών ή σφηκών, απαιτείται επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν τσιμπήσουν στο στόμα ή στη μύτη.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media