...
Αρχική Blog Περισσότερα 6 Συμβουλές για να αποκτήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής
6 Συμβουλές για να αποκτήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

6 Συμβουλές για να αποκτήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είναι ζωτικής σημασίας για όλους όσους αναζητούν να βελτιστοποιήσουν την σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξίας τους. Στον σημερινό κόσμο που κινείται με γρήγορους ρυθμούς, όπου το άγχος, ο καθιστικός τρόπος ζωής και οι κακές διατροφικές συνήθειες έχουν συνήθεια, το να δώσουμε προτεραιότητα σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είναι καθοριστικής σημασίας.

Ας δούμε ποιες επιλογές μπορούμε να κάνουμε για να γαλουχήσουμε το σώμα και το μυαλό μας, ώστε να γίνουμε οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας.

Τα χρώματα της διατροφής

Η κατανάλωση τροφών κάθε χρώματος, πρέπει  να είναι ο πρωταρχικός σας στόχος. Αλλά επιλέξτε χρώματα που σας τα προσφέρουν φρούτα και λαχανικά και όχι επεξεργασμένα τρόφιμα με τεχνητές βαφές. Για παράδειγμα, μπορείτε να φάτε πράσινα όπως λάχανο και σέλινο, μήλα ή κεράσια για κόκκινο, για κίτρινο μπανάνες, καρότα για πορτοκάλι και μούρα για μοβ.

Ανάλογα με το διατροφικό σας πρόγραμμα, τους περιορισμούς ή τους στόχους ηλικίας και βάρους, οι ποσότητες φρούτων και λαχανικών μπορεί να διαφέρουν από άλλα άτομα, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας εμποδίζει να τρώτε λαχανικά και φρούτα διότι παρέχουν υψηλή θρεπτική αξίας. Καθημερινά, θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον μία μερίδα φρούτων και δύο φλιτζάνια λαχανικών την ημέρα.

Εάν εσείς ή κάποιος από την οικογένειά σας δυσανασχετεί με τα όσπρια ή τα λαχανικά, μπορείτε να τα μαγειρέψετε και να τα καταναλώσετε ως μια νόστιμη σάλτσα για ζυμαρικά ή σούπα. Υπάρχουν αρκετά λαχανικά και φρούτα για να δοκιμάσετε, αλλά θυμηθείτε να τρώτε και τα δύο, όχι μόνο φρούτα.

Δώσε σημασία στην ενυδάτωση

Εκτός από την κατανάλωση θρεπτικών τροφών, θα πρέπει επίσης να είστε και ενυδατωμένοι. Οι χυμοί, οι καφέδες και τα αναψυκτικά έχουν ωραία γεύση, αλλά προσθέτουν στο σώμα σας περιττές θερμίδες και ζάχαρη.

Το νερό είναι η καλύτερη λύση και ο απλούστερος τρόπος για να μάθετε πόσο πρέπει να πίνετε καθημερινά, είναι προσθέτοντας 35 ml για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Έτσι, αν έχετε 60 κιλά, θα χρειαστείτε 2,1 λίτρα νερό.

Φυσική δραστηριότητα

Η σωματική άσκηση έχει πολλά οφέλη για άτομα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, ενισχύει τους μύες και τις αρθρώσεις, ενισχύει την ευεξία και βοηθά στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Πρόσφατες μελέτες έχουν επισημάνει επιπλέον πλεονεκτήματα, όπως η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, η ενισχυμένη ανοσοαπόκριση και ο μειωμένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών. Ακόμα και αν αισθάνεστε άβολα στο γυμναστήριο, μπορείτε να ξεκινήσετε περπατώντας 3000-5000 βήματα καθημερινά.

Μια μελέτη, Ekelund et al. (2020), εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των βημάτων και του κινδύνου θνησιμότητας. Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 44.000 συμμετέχοντες.

Εκείνοι που περπατούσαν από 7.000 έως 10.000 βήματα την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε σχέση με εκείνους που έκαναν πιο καθιστική ζωή. Η μελέτη τόνισε ότι ακόμη και μια μέτρια φυσική δραστηριότητα καθημερινά, όπως ένα γρήγορο περπάτημα, μπορεί να μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας και να αυξήσουν τη μακροζωία.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, Schuch et al. (2019), διερεύνησε τις επιπτώσεις της άσκησης στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας. Μέσα από μια ολοκληρωμένη ανάλυση, που συμπεριλάμβανε, πάνω από 49 ελεγχόμενες δοκιμές, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε με σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Ανακαλύψτε καινούργιες δραστηριότητες

Το να έχεις ενα χόμπι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Τα χόμπι παρέχουν σκοπό, εκπλήρωση και απόλαυση και μας απομακρύνουν από το άγχος της καθημερινότητας. Μας κάνουν να χαλαρώνουμε και να ασχοληθούμε με κάτι όμορφο.

Ένα συναρπαστικό χόμπι που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο είναι τα τυχερά παιχνίδια. Οι άνθρωποι με online μπόνους παίζουν δωρεάν και μαθαίνουν στρατηγικές γύρω από τα στοιχήματα για να εξασφαλίσουν ευνοϊκές αποδόσεις..

Ο διαδικτυακός τζόγος μπορεί να οξύνει τις γνωστικές δεξιότητες και τη στρατηγική σκέψη, παρέχοντας ταυτόχρονα στον εγκέφαλο αδρεναλίνη και ενδορφίνες, ειδικά σε περίπτωση νίκης.

Ο συντάκτης και συγγραφέας του Tudor Turiceanu στο καζίνο alpha αναφέρει: Για να διατηρήσεις τον έλεγχο των δραστηριοτήτων σου στα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο σημαίνει να θέτεις όρια και να τα τηρείς. Ακριβώς όπως διαθέτουμε χρόνο για άσκηση και κοινωνικές δραστηριότητες, είναι σημαντικό να θέσουμε όρια για τέτοιες δραστηριότητες.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού που θα ξοδέψετε, τον καθορισμό χρονικών ορίων ανα παιχνίδι και την αποφυγή παρορμητικής συμπεριφοράς. Τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια θα πρέπει να θεωρούνται ως περιστασιακή ψυχαγωγία.

Ελάτε πιο κοντά με άλλους ανθρώπους

Η κοινωνικοποίηση είναι θεμελιώδης για τους ανθρώπους. Δημιουργηθήκαμε για να αλληλοεπιδρούμε και να μαθαίνουμε από τους άλλους. Η απομόνωση και η αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων αυξάνουν τα ποσοστά κατάθλιψης και το αντίστροφο.

Εάν είστε εσωστρεφής, προσπαθήστε να βρείτε κάτι που σας αρέσει και εμπλέξετε τους φίλους σας ή να κάνετε νέους φίλους που σχετίζονται με τα χόμπι αυτά για να διασφαλίσετε ότι αλληλεπιδράτε με ανθρώπους.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα βράδια με φίλους και οι έξοδοι σε club ή bars είναι εξαιρετικές δραστηριότητες. Ακόμη και οι διακοπές με φίλους ανα διαστήματα μας κάνουν καλό. Πρέπει να συνδεθούμε με τον κόσμο γύρω μας, για να καταφέρουμε τελικά να συνδεθούμε με τον εαυτό μας. Μόλις ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, θα καταφέρουμε να έχουμε πάντα  φορτισμένες τις μπαταρίες της ηρεμίας που απαιτεί η ψυχή μας.

Κοιμηθήτε καλά

Ένας καλός ύπνος είναι ενα δώρο που κάνετε στον εαυτό σας, μια στιγμή που το σώμα και το μυαλό σας αναζωογονούνται και επαναφορτίζονται, για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και τις δραστηριότητες της επόμενής σας ημέρας.

Ο ποιοτικός ύπνος ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας, ενισχύει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η λίμπιντο των γυναικών μπορεί να αυξηθεί έως και 14% για κάθε επιπλέον ώρα ύπνου. Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα και τη σεξουαλική διέγερση.

Θυμηθείτε, ένας καλός βραδινός ύπνος δίνει τον τόνο για μια επιτυχημένη μέρα. Προσθέτοντας ενδιαφέροντα χόμπι, κουβέντα με φίλους, θρεπτικά τρόφιμα και κάποιες ασκήσεις θα κάνουν τις μέρες και το μέλλον σας καλύτερο.

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook, στο Υoutube, στο TikTok και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media