...
Αρχική Blog Υγεία Πόνος από Σκωληκοειδίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα;
Πόνος από Σκωληκοειδίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πόνος από Σκωληκοειδίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Περίπου το 7% των κατοίκων στις Δυτικές χώρες θα παρουσιάσει οξεία σκωληκοειδίτιδά κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτή η πάθηση αποτελεί την συχνότερη επείγουσα χειρουργική επέμβαση που αντιμετωπίζουν οι γενικοί χειρούργοι.

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

σλωληκοειδιτης

Αιτιολογία

Η απόφραξη ενός τμήματος του αυλού του εντέρου από κοπρόλιθους (συνήθως), από λεμφική υπερπλασία ή παράσιτα έχουν ενοχοποιηθεί ως  οι κυριότερες αιτίες οξείας σκωληκοειδίτιδας.

Καθώς η σκωληκοειδίτιδα εξελίσσεται, η αιματική ροή διαταράσσεται από τη μόλυνση λόγω βακτηρίων και επέρχεται γάγγραινα εντός των πρώτων 24 ωρών, ωστόσο η χρονική εξέλιξη ποικίλλει αρκετά.

Συμπτώματα

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να προσομοιάζει σχεδόν όλες τις άλλες οξείες παθήσεις της κοιλιάς γι’ αυτό θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην εξέλιξη των συμπτωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο σύμπτωμα ξεκινά με μια δυσφορία στην περιοχή του αφαλού, η οποία ακολουθείται από ναυτία, ανορεξία και δυσπεψία. Ο πόνος γίνεται συνεχής, αλλά όχι έντονος, ενώ ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα ή εμετούς, καθώς και πυρετό.

Εντός λίγων ωρών ο πόνος οδηγείται προς το δεξιό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς και προκαλεί δυσφορία κατά τη βάδιση, την κίνηση ή το βήχα.

Κατά την φυσική εξέταση παρατηρείται τοπικά ευαισθησία.

Αν ο ασθενής κάνει εξετάσεις αίματος, θα παρατηρήσει αυξημένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, χωρίς όμως να συμβαίνει απαραίτητα. Επίσης, οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής είναι ακόμα ένα εύρημα.

Η αξονική τομογραφία κοιλίας μπορεί επίσης να βοηθήσει τη διάγνωση.

ποια ειναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδιτιδας

Επιπλοκές Οξείας Σκωληκοειδίτιδας

  • Διάτρηση : εμφάνιση λόγω καθυστερημένης αντιμετώπισης και συνοδεύεται από ισχυρό πόνο και υψηλό πυρετό
  • Περιτονίτιδα : εντοπισμένη είτε γενικευμένη μόλυνση λόγω διάτρησης και διασποράς των μικροβίων
  • Σκωληκοειδικό απόστημα : σχηματισμός αποστήματος λόγω εντοπισμένης διάτρησης που απαιτεί παροχέτευση και χορήγηση αντιβίωσης
  • Πυλαιοφλεβίτιδα : θρομβοφλεβίτιδα του πυλαίου συστήματος που χαρακτηρίζεται από πυρετό με ρίγος, ίκτερο (κίτρινη χροιά δέρματος και επιφεφυκότων οφθαλμών) και στη συνέχεια απόστημα στο ήπαρ. Απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση και αντιβιοτικά.

Αντιμετώπιση Οξείας Σκωληκοειδίτιδας

Με ορισμένες εξαιρέσεις, η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι χειρουργική. Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά (όταν η προεγχειρητική διάγνωση είναι αβέβαιη).

Αν κάποιος ασθενής δεν μπορεί να μεταβεί στο νοσοκομείο συστήνεται η συντηρητική αντιμετώπιση, με τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26460662/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30243444/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28306630/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32023168/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26834224/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31056211/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media