...
Αρχική Blog Fitness Σημαντικοί μύς που δεν γυμνάζεις καθόλου: Ποιοι είναι;
Σημαντικοί μύς που δεν γυμνάζεις καθόλου: Ποιοι είναι;

Σημαντικοί μύς που δεν γυμνάζεις καθόλου: Ποιοι είναι;

Το σώμα μας αποτελείται από 600 μύς! Μιλάμε λοιπόν, για μια καλοστημένη θεική μηχανή που χρειάζεται συνεχώς συντήρηση και φροντίδα. Όσοι ασκούνται , αλλά και όσοι έχουν ασχοληθεί με το σώμα τους γνωρίζουν το μυϊκό σύστημα και το πώς να δουλέψουν τον κάθε μυ ξεχωριστά για τον δικό του στόχο ο καθένας.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι «κρυφοί» μύς που δε θα πήγαινε ποτέ το μυαλό σου οτι αν τους παραμελήσεις μπορεί να σου δημιουργήσουν προβλήματα.

Ποιοι είναι αυτοί οι σημαντικοί μυς;

Λαγονοψοϊτης μυς

λαγονοψοϊτης

Ο λαγονοψοϊτης Βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του ισχίου και δίνει τη δυνατότητα στο πόδι να σηκώνεται προς την κοιλιά και να προσάγει – στρίβει τον μηρό. Με λίγα λόγια; Αν δεν είχαμε αυτό τον μυ δε θα μπορούσαμε να σταθούμε όρθιοι… θα πέφταμε!

Είναι μυς που ατροφεί από την καθιστική ζωή και δε του αρέσει η πολύωρη οδήγηση και ορθοστασία ενώ αν γυμνάζεσαι του αρέσει το καλό ζέσταμα και οι ήπιες κινήσεις στην αρχή κάθε προγράμματος.

Όταν τραυματίζεται συνήθως προκαλεί πόνο στη μέση και στα ισχία ή τους προσαγωγούς.

Τί να κάνεις;

  • Άρσεις γονάτων απο ύπτια θέση σε 90Ο
  • Κοιλιακοί σουγιάς
  • Διάταση σε στάση κόμπρας

Σκαληνοί (Αυχένας)

σκαληνοι μυς

Οι λεγόμενοι και μύες της αναπνοής! Στην ουσία είναι 3 ζεύγη μυων ( πρόσθιοι, μέσοι και οπίσθιοι) και είναι εκείνοι οι μύς που στηρίζουν το κεφάλι σου άρα και εκείνοι που ταλαιπωρείς όταν περνάς ώρες σκημένος σε μια οθόνη ή σε ένα smartphone.

Τι μπορεί να προκαλέσει ; Πονοκέφαλο, μούδιασμα ώμων, αστάθεια και πόνο στον αυχένα, κακή αναπνοή άρα και κακή οξυγώνωση του οργανισμού.

Τί να κάνεις;

  • Διατάσεις του αυχένα στο πλάι σε κάθε πλευρά και με βοήθεια πίεσης από τα χέρια σου
  • Ανυψώσεις ώμων με βαράκια στα χέρια για ενδυνάμωση

Απιοειδής μυς

Απιοειδής μυς

Είναι ο πιο καλά κρυμμένος μύς , μέσα στους γλουτιαίους και κοντά στο ισχίο. Είναι υπεύθυνος μυς για την έξω στροφή του ισχίου αλλά και την στροφή του γονάτου προς τα έξω. Αν αυτός ο μυς είναι χαλαρός ή αντίθετα δεν είναι ισχυρός τότε πειράζεται το ισχιακό νεύρο και νιώθεις πόνο όταν στέκεσαι όρθιος ή ακόμα και σε ήπια άσκηση.

Τι να κάνεις;

  • Αιωρήσεις με Kettlebell
  • Τη διάταση της παραπάνω εικόνας

Eγκάρσιοι Κοιλιακοί μυς

Eγκάρσιοι Κοιλιακοί μυς

Ήξερες οτι μπορεί να έχεις τέλεια σμιλεμένο six- pack , οπτικά άψογα τετραγωνάκια στους κοιλιακούς σου κι όμως να πάθεις λουμπάγκο σε ανύποπτο χρόνο και στιγμή; Κι όμως! Κι αυτό γιατί απλά αυτό που έχεις γυμνάσει είναι οι κοιλιακοί σου εξωτερικά και όχι τους εν τω βάθη μύες όπως είναι ο εγκάρσιος κοιλιακός που βρίσκεται καλά κρυμμένος εσωτερικά.

Είναι οι μύες που πρακτικά σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη και έχουν την ικανότητα να τραβούν μέσα τον αφαλό και να σταθεροποιούν τη μέση.

Τι να κάνεις

Αν πιστεύεις πως κάνοντας επίμονα ροκανίσματα και 100 κοιλιακούς κάθε φορά θα γυμνάσεις τον εγκάρσιο, λυπάμαι αλλα θα σε στεναχωρήσω! Με αυτό τον τόπο θα γυμνάσεις τους «φανερούς» κοιλιακού ενώ ο εγκάρσιος αντίθετα έχει αναγκη απο εκτάσεις με φορτίο , όπως είναι οι αιωρήσεις με kettlebell.

Ισχνοί Προσαγωγοί μυς

Ισχνοί Προσαγωγοί μυς

Είναι ο μυς που ξεκινά από το ηβικό και ισχιακό οστό και καταλήγει στην εσωτερική πλευρά της κνήμης. Οι ισχνοί προσαγωγοί βοηθουν την κνήμη να κάμψει αλλά και να στρίψει προς τα μέσα ενω προσάγουν τον μηρό. Ενα καλό παράδειγμα είναι να σου πω πως είναι εκείνοι οι μύες που χρησιμοποιείς για να κάνεις ένα ημικάθισμα ( με βάρος ή και χωρίς) ή να κάνεις πιέσεις στην πρέσα. Αν δε τους γυμνάσεις; Θα έχεις κράμπες στα πόδια, αστάθεια στα γόνατα και πιθανούς τραυματισμούς στους μηρούς.

Τι να κάνεις;

Στην εκγύμνασή τους βοηθούν οι ακροστασίες , οι σταθερές προβολές  και τα ημικαθίσματα με λίγο ανοιχτά πόδια και μύτες προς τα έξω.

Μακροί Παλαμιαίοι μυς

Μακροί Παλαμιαίοι μυς

Είναι οι μύες που σε βοηθούν να κρατήσεις σταθερά μια μπάρα, να ανέβεις ένα σχοινί , να κρεμαστείς σε ενα μονόζυγο, να σφίξεις κάτι ή να κρατήσεις κάτι με το χέρι σου.  Ξεκινούν από τον αγκώνα και καταλήγουν στον καρπό και μόνο το 11% των αθλουμένων ασχολείται με αυτούς τους λεπτούς και μακρυούς μύες. Συνήθως είναι δυνατοί σε ανθρώπους που ασχολούνται με χειρονακτικά επαγγέλματα.

Τι να κάνεις;

Για γερή λαβή σαν τανάλια, μπορείς να τους γυμνάσεις με πιέσεις μιας μικρής μπάλας απο καοτσουκ, με κάμψεις του καρπού με αλτήρα ή πιέσεις με ελατήριο χειρός.

Υποκνημίδιοι μυς

Υποκνημίδιοι μυς

Είναι οι πιο μικροί μυες που βρίσκονται κάτω και μέσα στη γάμπα σου και βοηθούν το βασικό μυ της γάμπας να τραβήξει τη φτέρνα ψηλά για να ανέβεις σκαλιά, να τρέξεις, να χορέψεις , να κάνεις άλματα. Όταν αυτός ο μυς είναι αδύναμος κινδυνεύεις με ρήξη αχίλλειου τέντα ή το λιγότερο και πιο απλό νίωθεις ένα κάψιμο ή πόνο στην πατούσα.

Τι να κάνεις;

Μπορείς να ενδυναμώσεις το συγκεκριμένο σημείο ιδανικά με ημικάθισμα πάνω σε μια μπάλα bosu ή ημικάθισμα σε μια καρέκλα με το ένα πόδι μπροστά ή ακόμη και με απλές μεταφορές βάρους στο ένα πόδι από το  μπροστινό μερος του πέλματος στο πίσω.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Βασιλειάδου Χριστίνα , Γυμνάστρια , Χαλκίδα

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media