Home Fitness Πώς μοιάζει ένας άντρας με πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα του...

Πώς μοιάζει ένας άντρας με πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα του – Fitness Motivation Hellas

Εδώ είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ ενός άντρα με 5, 9, 14 και 20% σωματικό λίπος – μαζί και η λύση για να το πετύχεις κι εσύ. 

Υπάρχουν πολλοί αριθμοί που πρέπει να λαμβάνεις υπόψη στους προπονητικούς στόχους σου: επαναλήψεις, σετ, χιλιόμετρα, καρδιακός ρυθμός, κιλά στις μπάρες. Αλλά εάν το ποσοστό σωματικού λίπους δεν βρίσκεται στη λίστα, ήρθε η ώρα να αρχίζεις να το «δουλεύεις».

«Το σωματικό λίπος είναι το ποσοστό της συνολικής σωματικής σύνθεσης σε λίπος και άπαχη μυϊκή μάζα, αλλά μην το μπερδεύεις με το Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο Δ.Μ.Σ. είναι η αριθμητική εικόνα που έχει ένας μέσος άνθρωπος για μα αντιληφθεί κατά πόσο είναι παχύσαρκος ή όχι, αλλά για σένα που έχεις γράψει αρκετές ώρες στο γυμναστήριο η μέτρηση του σωματικού λίπους είναι η καλύτερη ένδειξη για τους στόχους σου, δηλαδή την μέγιστη απώλεια λίπους γύρω από τους γυμνασμένους μυς σου», λέει ο Jim White, μέλος του ACSM Health Fitness Instructor και ιδιοκτήτης αλυσίδας γυμναστηρίων στην Virginia Beach.

Και εξηγεί: «Σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Άσκηση, το μέσο σωματικό λίπος για έναν άντρα είναι 18-24%. Με ποσοστό από 15 έως 17, παίρνεις μια καλή θέση ανάμεσα σε όλους τους άλλους αθλούμενους, ενώ με 6 έως 13% θεωρείσαι -ή μάλλον είσαι- αθλητής».

«Χρειάζεσαι μια συγκεκριμένη ποσότητα βασικού λίπους -γύρω στο 3%- το οποίο βρίσκεται στα ζωτικά όργανα και είναι απαραίτητο για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού σου», εξηγεί ο Pete McCall, πιστοποιημένος προσωπικός προπονητής και διατροφολόγος στο γυμναστήρια Equinox στο San Diego. «Τέτοια ποσοστά λίπους παρατηρούνται σε αθλητές δρόμων αντοχής ή ταχύτητας, αλλά και σε bodybuilders που λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς σωματικής διάπλασης. Ωστόσο, για την συντριπτική πλειοψηφία ακόμη και των συστηματικά αθλουμένων ένα ποσοστό κοντά στο 10-15% είναι ιδανικό για ιδανική εικόνα γραμμωμένου μυϊκού συστήματος», εξηγεί.

Δες ποιος είσαι και τι μπορείς να γίνεις
Παρατήρησε στις παρακάτω εικόνες πώς ακριβώς δείχνει ένα γυμνασμένο σώμα με ποσοστά λίπους που ξεκινούν από 20 και καταλήγουν στο 5% σωματικού λίπους:

18-20% 

Οι περισσότεροι φίλοι σου θα πουν ότι είσαι αθλητικός και υγιής, ωστόσο υπολείπεσαι σε γράμμωση.

14-17% 

Μπορεί να δεις με μεγάλη σαφήνεια τις άνω δύο κοιλιακές περιοχές, αλλά το κατώτερο κοιλιακό σημείο του six pack σου θέλει ακόμη δουλίτσα. 

9-13% 

Έχεις τους κοιλιακούς που κάθε άντρας θα ζήλευε – τελείως φέτες. Το στήθος και τα χέρια σου είναι επίσης γραμμωμένα, ωστόσο αναζήτησε λίγη περισσότερη απώλεια λίπους από τους γοφούς και κάτω.

5-8%

Κάπως έτσι είναι και το άγαλμα του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, μόνο που εσύ είσαι ένα ολοζώντανο δείγμα μυϊκής ανατομίας (μεγάλη εικόνα, πάνω). Όλοι οι μύες και οι φλέβες σου διαγράφονται ακόμη και όταν κοιμάσαι. Ίσως να μην έχεις τους μεγαλύτερους μυς στο γυμναστήριο, αλλά φίλε, είσαι αθλητής και μάλιστα, ελίτ.

Πώς να πετύχεις χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους από αυτό που είσαι τώρα.
«Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο μυστικό δεν βρίσκεται στην σκληρή προπόνηση αλλά στη σωστή διατροφή», λέει ο McCall. «Ένας άντρας με ποσοστό 7% σίγουρα έχει εξαλείψει ορισμένα μακροθρεπτικά συστατικά από τη διατροφή του, κυρίως εξαιτίας της δραστικής μείωσης των υδατανθράκων, ωστόσο είναι βέβαιο ότι ξέρει τι τρώει. Ο τύπος μεταξύ 10 έως 15% δίνει μεγάλη προσοχή στα τηγανητά και τα λευκά ψωμιά, αλλά ίσως να μην επιμένει σε άπαχη πρωτεΐνη επειδή προφανώς του αρέσουν οι σπαλομπριζόλες», προσθέτει.

Απ’ την άλλη, ο White τονίζει: «Όταν σκέφτεσαι να πέσεις σε χαμηλότερη κατηγορία σωματικού λίπους, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι θα υποστείς διατροφικές θυσίες και ισχυρές δεσμεύσεις με τον εαυτό σου. Αυτό σημαίνει στοχοποιημένη προπόνηση για γράμμωση και άπειρα ταπεράκια με κατάλληλες τροφές για πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας -ξεχνάς τις πίτσες». 

Πηγη : gr.askmen.com