Αρχική Διατροφή Πλιγούρι : Οφέλη, κατανάλωση και μια τέλεια συνταγή για σαλάτα

Πλιγούρι : Οφέλη, κατανάλωση και μια τέλεια συνταγή για σαλάτα

Το πλιγούρι έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Αρχικά, όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά του, ξεπερνά το ρύζι, τα ζυμαρικά και τις πατάτες. Είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμύλου και βιταμινών. Περίπου 100 γραμμάρια, καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την καθημερινή ανάγκη για υδατάνθρακες.

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αθήνα, Παγκράτι

Περιέχει επίσης πολλά μέταλλα, κυρίως κάλιο που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, που αποτρέπει την αναιμία και μαγνήσιο που είναι ευεργετικό για το νευρικό σύστημα και τη λειτουργία των μυών (ειδικά την λειτουργία της καρδιάς).

πλιγουρι στην διατροφή μας

Τα οφέλη από το πλιγούρι

Το πλιγούρι και τα οφέλη που παρέχει, το έχουν καταστήσει τα τελευταία χρόνια, μια πολύ δημοφιλή επιλογή στην ελληνική κουζίνα. Το πλιγούρι προέρχεται από την θερμική επεξεργασία του πυρήνα του σιταριού. Στη συνέχεια ξηραίνεται και θρυμματίζεται ώστε να αποκτήσει την σπυρωτή μορφή του. Χαρακτηρίζεται ως superfood ενώ προτείνεται η κατανάλωση του καθημερινά, ως ένα υγιεινό δημητριακό.

Διατροφική Αξία

Λόγω του είδους της επεξεργασίας που υφίσταται, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Ως γνωστό, οι φυτικές ίνες προσδίδουν, για μεγάλη διάρκεια, έντονο το αίσθημα κορεσμού. Σε αντίθεση λοιπόν με το ρύζι, τα ζυμαρικά και τις πατάτες, το πλιγούρι σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι και για περισσότερη ώρα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017, με τη συμμετοχή 54 γυναικών, έδειξε ότι το πλιγούρι είναι μια καλή πηγή τροφής με υψηλό κορεσμό. Εξάλλου, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενισχύοντας και την χλωρίδα του εντέρου.

- Advertisement -

Επιπλέον, το πλιγούρι έχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β, η απουσία των οποίων έχει συσχετιστεί με το αίσθημα της κούρασης και τον πόνο σε διάφορα σημεία του κεφαλιού. Ατονία προκαλείται και από την έλλειψη μαγνησίου, το οποίο είναι ένα μέταλλο που βρίσκουμε σε μεγάλη περιεκτικότητα στο πλιγούρι. Άλλα μέταλλα που βρίσκουμε όπως το σελήνιο, κάλιο και ο φώσφορος, ενισχύουν την λειτουργία της όρασης, βοηθούν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύουν από μυϊκές κράμπες.

μαγειρεμα και πλιγουρι, πως μαγειρευεται το πλιγουρι

Πως μαγειρεύεται το πλιγούρι

Μπορείτε να το χρησιμοποιείστε μαγειρεμένο αλλά και ωμό. Ένα φλιτζάνι πλιγούρι, χρειάζεται περίπου 35 λεπτά μούλιασμα σε χλιαρό νερό, ώστε να χρησιμοποιηθεί κρύο, σαν συνοδευτικό σε κάποιο πιάτο ή στη σαλάτα με πλιγούρι. Για μεγαλύτερες ποσότητες, ο χρόνος μουλιάσματος είναι περίπου μια ώρα. Εάν ετοιμάζετε κάποιο ζεστό γεύμα, μπορείτε πρώτα να ξεπλύνετε την ποσότητα που θέλετε και στη συνέχεια να το ρίξετε στο φαγητό, 15 λεπτά πριν αυτό να είναι έτοιμο.

Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι το πλιγούρι θα τραβήξει περισσότερο νερό από το ρύζι για παράδειγμα. Οπότε βάλτε λίγο παραπάνω ποσότητα όταν ξεκινάτε την παρασκευή σας. Τέλος, είναι σημαντικό να μην το αφήσετε να μουλιάσει ή να βράσει για πολλή ώρα γιατί έτσι θα χάσει την γεύση του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Ρεβίθια : Διατροφική αξία, θερμίδες και μία συνταγή για σούπα

Συνταγή για σαλάτα με πλιγούρι

Αν και η πιο γνωστή σαλάτα με πλιγούρι είναι η δροσερή Λιβανέζικη σαλάτα ταμπουλέ, θα σας δείξω μια παρόμοια υλοποίηση η οποία ωστόσο είναι εξίσου εύκολη και θρεπτική.

Συστατικά

  • Ένα φλιτζάνι πλιγούρι
  • 1 ντομάτα
  • 1 αγγουράκι
  • φύλλα δυόσμου
  • χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ ξινομυζηθρα
  • αλάτι και πιπέρι

συνταγη για πλιγουρι σαλατα

Οδηγίες

Δημιουργήστε ένα μείγμα με λαχανικά της αρεσκείας σας όπως μαρούλι, αντίδι, βαλεριάνα κλπ. Μπορείτε επιπλέον να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και φρούτα της αρεσκείας σας.

Τοποθετήστε το πλιγούρι σε ένα σκεύος, προσθέστε αρκετό ζεστό νερό (περίπου 2 φλυτζάνια) και σκεπάστε το με μια μεμβράνη. Αφήστε το να φουσκώσει για μια ώρα και στη συνέχεια κόψτε την ντομάτα και το αγγούρι. Ψιλοκόψτε τον δυόσμο και στο σκεύος με το πλιγούρι ρίξτε την ντομάτα, το αγγούρι, τον δυόσμο το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.

Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και όσο  ελαιόλαδο επιθυμείτε και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το μείγμα να μαριναριστεί για ένα τέταρτο και αδειάστε το σε μια σαλατιέρα που περιέχει τα λαχανικά σας. Για επιπλέον απόλαυση μπορείτε να προσθέσετε θρυμματισμένη ξυνομυζήθρα.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολόγοι του fmh.gr

Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αθήνα, Παγκράτι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

6 Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών. Δείτε παρακάτω ορισμένες...