...
Αρχική Blog Υγεία Nεφρολιθίαση και πέτρες στα νεφρά: Συμπτώματα και θεραπεία
Nεφρολιθίαση και πέτρες στα νεφρά: Συμπτώματα και θεραπεία

Nεφρολιθίαση και πέτρες στα νεφρά: Συμπτώματα και θεραπεία

Πέτρες στα νεφρά: Ποια συμπτώματα μπορεί να έχω; Η νεφρολιθίαση αποτελεί μια συνήθη διαταραχή με ετήσια επίπτωση 0,1%-0,5%. Η κύρια ηλικία έναρξης κυμαίνεται μεταξύ 20-30 ετών, ενώ οι άντρες προσβάλλονται περισσότερο από τις γυναίκες έως την έκτη δεκαετία της ζωής, όπου τείνει να μειώνεται σε αυτούς και να αυξάνεται στις γυναίκες.

Πως δημιουργούνται οι πέτρες στα νεφρά;

Ο ρυθμός σχηματισμού των πετρών στα νεφρά επηρεάζεται από γενετικούς, διατροφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης πετρών στα νεφρά σε ασθενείς με θετικό οικογενειακό ιστορικό μπορεί να φτάσει στο 2,5%.

Στις ΗΠΑ η συχνότητα της νεφρολιθίασης αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια από 3,2% στο 5,2%. Υπάρχουν ευρείες γεωγραφικές αποκλίσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα νεφρολιθίασης να σημειώνεται στις νότιες πολιτείες.

Το γεγονός αυτό ίσως οφείλεται σε διαφορές στη διατροφή και τη σύσταση του ύδατος, όπως επίσης στο περιβάλλον και την έκθεση στον ήλιο. Το 30%-50% των ασθενών συνήθως υποτροπιάζει εντός μιας πενταετίας.

σμπτώματα πετρες στα νεφρά

Είδη Νεφρικών Λίθων

 • Λίθοι ασβεστίου: Συχνότεροι. Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται λόγω υπερασβεστιουρίας, η οποία οφείλεται σε διαταραχές απορρόφησης ή ορμονικές διαταραχές.
 • Λίθοι ουρικού οξέος: είναι αποτέλεσμα αυξημένης πρόσληψης ουρικού οξέος μέσω της διατροφής ή φαρμάκων.
 • Λίθοι στουρβίτη: σχετίζονται με τις ουρολοιμώξεις, γι’ αυτό και αυτά τα είση π’ετρας στη περιοχή των νεφρών συναντώνται συχνότερα σε γυναίκες.
 • Λίθοι κυστεΐνης: σπανιότεροι. Οφείλονται σε κυστεινουρία που είναι μια νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από βλάβη στα νεφρικά σωληνάρια.

Συμπτώματα που δείχνουν πέτρα στα νεφρά

Η τυπική εικόνα με την οποία εκδηλώνονται τα συμπτώματα για πέτρες στα νεφρά είναι:

 • Κολικός νεφρού: προκαλείται από την οξεία απόφραξη της ουροποιητικής οδού, λόγω της αποβολής της πέτρας. Είναι απότομος, εντοπίζεται στην οσφύ και αντανακλά στην πλάγια κοιλιακή χώρα έως τη σύστοιχη βουβωνική χώρα, τους όρχεις ή τα μεγάλα χείλη του αιδοίου.
 • Συχνοουρία
 • Δυσουρία
 • Ναυτία και Έμετοι
 • Αιματουρία: μικροσκοπική κυρίως (75% των ασθενών) ή μακροσκοπική πιο σπάνια (20% των ασθενών)

η συχνοουρια μπορει να ειναι συμπτωμα για τις πετρες στα νεφρα και την νεφρολιαθίαση

Διάγνωση

Αν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα η συνήθης διαγνωστική προσέγγιση συνίσταται στη διενέργεια ενός απεικονιστικού ελέγχου. Η ακτινογραφία νεφρών-ουρητήρων-κύστης (ΝΟΚ) και το υπερηχογράφημα αποκαλύπτουν τις πέτρες στα νεφρά.

Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Στην οξεία φάση του κολικού του νεφρού, σκοπός της αντιμετώπισης είναι η ανακούφιση του πόνου, η θεραπεία της λοίμωξης, ο καθορισμός του μεγέθους και της θέσης της πέτρας και η αποβολή της.

Στους ασθενείς που έχουν δημιουργηθεί πέτρες στα νεφρά και έχουν αφόρητο πόνο, ναυτία, έμετο, οξεία νεφρική ανεπάρκεια συνίσταται επείγουσα ουρολογική εκτίμηση.

Η ουρολογική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την εξωσωματική λιθοτριψία, την αφαίρεση του λίθου με ουρητηροσκόπηση και τη διαδερμική νεφρολιθοτομή.

Για την ελάττωση της συχνότητας των υποτροπών της λιθίασης όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν κάποιες διατροφικές τροποποιήσεις:

 • Χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών (0,8γρ/κιλό/ημέρα)
 • Περιορισμός του αλατιού
 • Επαρκής ενυδάτωση (8-10 ποτήρια/ημέρα)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε πως θα προστατέψεις τα νεφρά σου αν γυμνάζεσαι

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31790031/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27349612/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31030821/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28868500/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27261792/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media