More
    ΑρχικήΔιατροφήΜακαντέμια: Διατροφική αξία και 6 μοναδικά οφέλη για την υγεία μας

    Μακαντέμια: Διατροφική αξία και 6 μοναδικά οφέλη για την υγεία μας

    Ποια τα οφέλη απο τους ξηρούς καρπούς μακαντέμια, πόσες θερμίδες έχουν και ποιες οι μοναδικές ιδιότητες τους.

    Τα καρύδια μακαντέμια θεωρούνται «ιδιαίτεροι» ξηροί καρποί, λόγω της βουτυρένιας γεύσης και κρεμώδης υφής τους.

    Γράφει η Έφη Καδόγλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος  

    Χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς:

    • Μαγειρική (σε διάφορα φαγητά, σαλάτες & επιδόρπια)
    • Ιατρική (για παρασκευή φαρμάκων για καρκίνο, πονοκέφαλο, καρδιαγγειακές παθήσεις κτλ.)
    • Κοσμετολογία (ως λάδι καρυδιού μακαντέμια για ραγάδες, μαλλιά, κυτταρίτιδα, ρυτίδες)

    Αποτελούν πλούσια πηγή σε μονοακόρεστα λιπαρά (ελαϊκό και παλμιτολεϊκό οξύ) και περιέχουν ενώσεις όπως οι πολυφαινόλες. Επιπλέον, περιέχουν πληθώρα σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ωμέγα-3 και ωμέγα-6, τοκοφερόλες, φυτοστερόλες και σκουαλένιο.

    Θερμίδες και διατροφική αξια στα μακαντέμια

    Από τον παρακάτω πίνακα βλέπουμε ότι παρά το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο και τα λιπαρά, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σακχάρων (χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη) και μπορούν να έχουν θέση με μέτρο σε μια σωστά ισορροπημένη διατροφή.

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

    - Advertisement -

    1 ουγγιά (28gr) ή περίπου 10-12 πυρήνες καρυδιών μακαντέμια

    (ξηρά ψημένα, ανάλατα)

    Θερμίδες 204 kcals
    Λίπος 21.6 gr
    Νάτριο 1.13 mgr
    Υδατάνθρακες 3,8 gr
    Φυτικές ίνες 2.3 gr
    Σάκχαρα 1,2 gr
    Πρωτεϊνες 2,2 gr

    (FoodData Central U.S. Department of Agriculture, 2019)

    ποσες θεμλιδες εχουν τα μακαντεμια

    Οφέλη και ιδιότητες

    Eπομένως, έχουν υψηλή διατροφική αξία και η κατανάλωσή τους έχει φανεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα:

    1. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

    Σύμφωνα με το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) φαίνεται ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις προκαλούν 1 στους 4 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από μελέτες που έχουν γίνει αποδείχτηκε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των καρπών μακαντέμια, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις (π.χ. στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή). Επιπλέον, βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ, καθώς μειώνει τη συνολική χοληστερόλη, την LDL ή αλλιώς «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

    Μάλιστα, η αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, όπως αυτά που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς, αυξάνει τα επίπεδα της HDL ή αλλιώς «καλής» χοληστερόλης, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

    1. Βελτιώνουν το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη

    Το μεταβολικό σύνδρομο είναι σύνολο μεταβολικών διαταραχών που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων. Περιλαμβάνει συνήθως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης, υψηλά τριγλυκερίδια και περίσσεια λίπους στην κοιλιά.

    Σύμφωνα με έρευνες που γίναν, η Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι τα MUFA (μονοακόρεστα λιπαρά οξέα), όπως αυτά που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς μακαντέμια, βοηθούν να μειωθεί ο κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου ή οι επιπτώσεις του σε άτομα που το έχουν ήδη. Επιπλέον, άλλες έρευνες αναφέρουν ότι συμβάλλουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου και βοηθούν στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

    1. Δρουν προληπτικά στον καρκίνο

    Οι ξηροί καρποί μακαντέμια περιέχουν σημαντική ποσότητα σε ένα είδος βιταμίνης Ε, που ονομάζεται τοκοτριενόλη και έχει ισχυρές αντικαρκινικές ικανότητες. Επίσης, περιέχουν φυτικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, καταστρέφοντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

    1. Προστατεύουν τον εγκέφαλο

    Οι τοκοτριενόλες έχουν επίσης προστατευτική δράση και στον εγκέφαλο. Σύμφωνα, με μια μελέτη φάνηκε ότι ένα συμπλήρωμα πλούσιο σε τοκοτριενόλη, βοηθά στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από τις επιδράσεις του γλουταμινικού οξέος, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον.

    1. Μπορεί να αποτρέψουν την αύξηση βάρους (?)

    Το λάδι και οι καρποί των μακαντέμια είναι από τις πλουσιότερες πηγές παλμιτολεϊκού οξέος, ένα μονοακόρεστο λίπος που ονομάζεται επίσης ωμέγα-7. Παρόλο, που σε έρευνες με ζώα φάνηκε ότι το παλμολιτικό οξύ συμβάλλει στο να μην αυξηθεί το βάρος τους κατά 70%, αντίθετα σε μελέτες για τον άνθρωπο, δεν έχει αποδειχτεί ακόμη ότι το παλμιτολεϊκό οξύ έχει οφέλη απώλειας βάρους στους ανθρώπους.

    1. Αποτρέπουν την πείνα

    Περιέχουν πρωτεΐνη, υψηλές ποσότητες ωφέλιμων λιπαρών και φυτικές ίνες. Συνδιασμένα, αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Το λίπος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί και οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη μεγάλων ανισορροπιών του σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να κάνουν ένα άτομο να πεινάσει.

    οφελη των μακαντεμια

    ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!

    Παρόλο που τα καρύδια μακαντέμια μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ωστόσο αξίζει να εστιάσετε τη προσοχή σας σε κάποια σημεία:

    • Είναι πυκνά σε θερμίδες (οπότε με μέτρο η κατανάλωση)
    • Το ψήσιμο τους μπορεί να μειώσει τα θρεπτικά συστατικά τους (προτιμήστε την ωμή εκδοχή)
    • Ορισμένα περιέχουν επιπλέον λάδι, αλάτι ή ζάχαρη (να διαβάζετε διατροφικές ετικέτες)
    • Τα άτομα με αλλεργίες στα καρύδια πρέπει να τα αποφεύγουν!

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

    Άτομα που δεν είναι αλλεργικά στους ξηρούς καρπούς μακαντέμια, μπορούν να τα απολαμβάνουν καθημερινά.

    Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα καρύδια μακαντέμια βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου, στη μείωση κινδύνου καρδιακών παθήσεων, βελτιώνουν το μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη, δρουν προληπτικά στον καρκίνο και αποτρέπουν την πείνα, μεταξύ άλλων.

    Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν λάδι από καρύδια μακαντέμια στο μαγείρεμα, καθώς είναι πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά. Επιπλέον, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες για να αντικαταστήσετε επιλογές με υψηλότερα λιπαρά ή και σε επιδόρπια.

    Ωστόσο, καλό είναι να θυμόσαστε ότι τα καρύδια μακαντέμια περιέχουν ναι μεν αρκετές θερμίδες, γι’αυτό να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Από την άλλη, όμως είναι πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα.

    Δρουν ωφέλιμα στην υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, σε συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις, χρειάζεται να κάνετε και περαιτέρω αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

    Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

    διαιτολογος online

    Έφη Καδόγλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος  

    Bibliography

    Berry, J. (2019, January 21). MedicalNewsToday . What are macadamia nuts good for? Retrieved from https://www.medicalnewstoday.com/articles/324233#summary

    CAMBRIDGE UNIVERSITY PRESS. (2012, October 15). Food combinations for cholesterol lowering.

    FoodData Central U.S. Department of Agriculture. (2019, April 1). Nuts, macadamia nuts, dry roasted, without salt added.

    Gobbo, L., Falk, M., Feldman, R., Lewis, K., & Mozaffarian, D. (2015, November 11). The American Journal of Clinical Nutrition. Effects of tree nuts on blood lipids, apolipoproteins, and blood pressure: systematic review, meta-analysis, and dose-response of 61 controlled intervention trials.

    Manohar, L. G., Robert , J., Ron, B. W., & Edward, H. (2007, Jun 21). Macadamia nut consumption modulates favourably risk factors for coronary artery disease in hypercholesterolemic subjects. PubMed. doi:10.1007/s11745-007-3042-8

    Qian, F., Korat, A., Malik, V., & Hu, F. (2016, August). Metabolic Effects of Monounsaturated Fatty Acid–Enriched Diets Compared With Carbohydrate or Polyunsaturated Fatty Acid–Enriched Diets in Patients With Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. (D. Care, Ed.) American Diabetes Association.

    Ακολουθήστε μας

    97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε