...
Αρχική Blog Υγεία Λίπος στο συκώτι: Μήπως έχεις λόγω βάρους; Μάθε πως θα φύγει
Λίπος στο συκώτι: Μήπως έχεις λόγω βάρους; Μάθε πως θα φύγει

Λίπος στο συκώτι: Μήπως έχεις λόγω βάρους; Μάθε πως θα φύγει

Έχεις αναρωτηθεί αν έχεις παραπανίσια κιλά, μήπως έχεις λίπος στο συκώτι σου; Μάθε πως θα το αντιμετωπίσεις για να φύγει, με την κατάλληλη θεραπεία και διατροφή.

Το λίπος στο συκώτι ή αλλιώς η λιπώδης διήθηση του ήπατος προκαλείται από την αυξημένη δημιουργία λίπους στο σώμα μας και πιο συγκεκριμένα στο συκώτι, στο οποίο οταν αποθηκεύεται εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με παραπανίσια κιλά και εμφανίζεται και στα δύο φύλα, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες.

Συκωτι με λιπος και χωρις λιπος

Τα τελευταία έτη που η παχυσαρκία αποτελεί μια επιδημία με έναρξη από την παιδική ηλικία, φαίνεται πως η αύξηση του λίπους στο συκώτι κάνει την εμφάνισή της ακόμα και από τις πολύ μικρές ηλικίες.

Η αιτία του παραπανίσιου λίπους στο σώμα μας, δεν προέρχεται μόνο από την κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών από τη διατροφή μας, αλλά όταν γενικά καταναλώνουμε  περισσότερες θερμίδες, πέραν του φυσιολογικού.

Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες που αυξάνουν το λίπος στο συκώτι;

Κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε λιπαρά, τα οποία μπορεί να είναι τοξικά για το συκώτι αν πίνουμε συχνά και σε μεγάλες ποσότητες.

Φάρμακα

Τα περισσότερα φάρμακα διασπώνται και μεταβολίζονται στο συκώτι. Η λήψη πολλών φαρμάκων μπορούν να αποβούν επίσης τοξικά.

φαρμακα που προκαλουν λιπος στο συκωτι

Παχυσαρκία

Το αυξημένο λίπος και πιο συγκεκριμένα το σπλαχνικό λίπος, αγκαλιάζει τα εσωτερικά όργανα του σώματός μας στην κοιλιακή περιοχή και εμποδίζει τη εύρυθμη και ομαλή λειτουργία τους, αφού τα λιποκύτταρα καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο σε σχέση με τα υπόλοιπα, φυσιολογικά κύτταρα των εσωτερικών οργάνων.

σπλαχνικο λιπος πως φευγει

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Τα παραπανίσια κιλά και η παχυσαρκία, εκτός ότι αποθηκεύουν λίπος στο συκώτι και δεν το αφήνουν να φύγει, οδηγούν επίσης και σε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, γιατί τα λιποκύτταρα που όπως αναφέραμε δομικά καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο, εμποδίζουν τα κύτταρα που είναι φυσιολογικά να λάβουν την απαραίτητη ινσουλίνη και να αξιοποιήσουν τη γλυκόζη της τροφής.

Έτσι έχουμε σαν αποτέλεσμα, το πάγκρεας να προσπαθεί όλο και περισσότερο ώστε να δημιουργήσει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης. Γεγόνος που από ένα σημείο και μετά είναι αδύνατον. Έτσι οδηγούμαστε στην εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Σακχαρώδης Διαβήτης και λίπος στο συκώτι

Με τη σειρά του ο αρρύθμιστος διαβήτης, λόγω της ινσουλινοοαντίστασης είναι ικανός να οδηγήσει σε αυξημένη εναπόθεση λίπους στο συκώτι.

διαβητης τυπου 2 και ασκηση

Υποσιτισμός και ανεπάρκεια πρωτείνης

Αρκετές φορές η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών λόγω μια vegan διατροφής ή δίαιτας και η υποθρεψία λόγω σοβαρών ασθενειών μπορεί να αυξήσουν το λίπος στο ήπαρ

Τι θεραπεία πρέπει να κάνω και τι διατροφή για να φύγει το λίπος απο το συκώτι;

Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει αποτελεσματικά για τη θεραπεία και τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνετε για να μειώσετε το λίπος στο συκώτι σας και ο διαιτολόγος θα σας καθοδηγήσει στη διατροφή σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να φύγει το λίπος απο το συκώτι σας.

μειωση αλκοολ

Μειώστε το αλκοόλ: Ο περιορισμός του αλκοόλ δείχνει να έχει θετική επίδραση στη μείωση του λίπους τόσο στο συκώτι, όσο και γενικότερα στο σώμα μας.

Τροποποίηση φαρμακευτικής αγωγής: Ο γιατρός σας θα κρίνει εφόσον τα φάρμακα που λαμβάνετε επιδρούν αρνητικά, να αλλάξει την φαρμακευτική αγωγή σας. Αντί αυτών των φαρμάκων κατα τη θεραπεία, καλό θα είναι να λαμβάνονται φυτικά σκευάσματα ή σκευάσματα που δεν μεταβολίζονται στο αυκώτι.

Μείωση λίπους: Όπως προαναφέραμε το λίπος θα πρέπει να μειωθεί, είτε αυτό προέρχεται από ροφήματα (καφέδες, αναψυκτικά, χυμούς του εμπορίου), είτε από το φαγητό. Και αυτό, διότι συσσωρεύεται στο συκώτι και είναι αδύνατο να διασπαστεί, εμποδίζοντας τη ομαλή λειτουργία του.

μεσογειακη διατροφη οφελη

Ακολουθήστε μια Μεσογειακή διατροφή: Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και πιο συγκεκριμένα, τη Μεσογειακή διατροφή, βελτιώνεται και μειώνεται η εναπόθεση του λίπους στο συκώτι. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά, ψάρια, όσπρια, φυτικές ίνες, μικρή ποσότητα κρέατος και υγιεινά λιπαρά.

Μειώστε το σωματικό σας βάρος: Αν συνδυάσετε μιας ισορροπημένη διατροφής και φυσική δραστηριότητα παράλληλα, θα οδηγηθείτε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο είναι η απώλεια σωματικού βάρους.

Ρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη: Η μείωση της ινσουλινοαντίστασης συμβάλλει στην καλύτερη διάσπαση και αξιοποίηση του λίπους, είτε προέρχεται από τη διατροφή, είτε αυτό είναι ήδη αποθηκευμένο στο σώμα.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, ο τακτικός έλεγχος της υγείας μας και η ενασχόλησή μας με αυτή, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν, καθώς προλαμβάνουν αλλά και αντιμετωπίζουν ασθένειες.

Έτσι με συχνές εξετάσεις θα δείτε αν δημιουργείται λίπος στο συκώτι σας ώστε μεσω της διατροφής και της κατάλληλης θεραπείας, να το αντιμετωπίσετε για να φύγει.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:

Μεσογειακή διατροφή: Τι είναι, οφέλη και ενδεικτικό πρόγραμμα

15 τροφές με ελάχιστες θερμίδες

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31140156/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29427488/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32968123/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11117562/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31618396/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16505760/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media