...
Αρχική Blog Υγεία Τι είναι η Επιπεφυκίτιδα; Ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία;
Τι είναι η Επιπεφυκίτιδα; Ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία;

Τι είναι η Επιπεφυκίτιδα; Ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία;

Η φλεγμονή του επιπεφυκότα ονομάζεται επιπεφυκίτιδα. Αποτελεί συχνή πάθηση, γιατί ο επιπεφυκότας λόγω της θέσης του, είναι άμεσα εκτεθειμένος σε μολυσματικούς, αλλεργικούς και τοξικούς νοσογόνους παράγοντες.

Στην άμυνα του επιπεφυκότα συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες. Τα δάκρυα παίζουν καθοριστικό αμυντικό ρόλο. Περιέχουν αντιμικροβιακές ουσίες. Μειώνουν τη συγκέντρωση του νοσογόνου παράγοντα και τον απομακρύνουν με την αποχέτευσή τους. Επίσης, δημιουργούν εχθρικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, γιατί όταν τα βλέφαρα είναι ανοιχτά, τα δάκρυα εξατμίζονται και τοπικά η θερμοκρασία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Αίτια 

Τα συνηθέστερα αίτια επιπεφυκίτιδας είναι τα βακτήρια, τα χλαμύδια, οι ιοί, η αλλεργία και οι τοξικοί παράγοντες. Σπανιότερα είναι οι ρικέτσιες, οι μύκητες και τα παράσιτα. Επίσης, υπάρχουν επιπεφυκίτιδες δευτεροπαθείς εμφανιζόμενες σε διάφορα συστηματικά νοσήματα, καθώς και αγνώστου αιτιολογίας.

Συμπτώματα 

Τα κύρια συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας είναι το αίσθημα ξένου σώματος ή καύσου, η δακρύρροια, η ερυθρότητα του επιπεφυκότα, οι εκκρίσεις (τσίμπλες) και ο κνησμός. Εάν συνυπάρχει πόνος, τότε είναι πιθανόν να έχει προσβληθεί ο κερατοειδής. Όσο η τοξικότητα του νοσογόνου παράγοντα είναι μεγαλύτερη, τόσο η ένταση των συμπτωμάτων είναι εντονότερη.

Αντιμετώπιση Επιπεφυκίτιδας

Κλινικά Σημεία Επιπεφυκίτιδας

  • Υπεραιμία-Αιμορραγίες : η υπεραιμία οφείλεται στη φλεγμονή και είναι αποτέλεσμα της διαστολής των αγγείων του επιπεφυκότα.
  • Δακρύρροια : συνήθως είναι έντονη.
  • Εκκρίσεις : η σύστασή τους διαφέρει ανάλογα με τα αίτια. Είναι υδαρείς (πχ σε επιπεφυκίτιδα από ιούς ή τοξικά αίτια), βλεννοπυώδεις (πχ σε βακτηριακή ή χλαμυδιακή επιπεφυκίτιδα) ή πυώδεις (πχ σε γονοκοκκική ή μηνιγγιτιδοκοκκική επιπεφυκίτιδα).
  • Οίδημα του επιπεφυκότα (χήμωση) : ο βαθμός του οιδήματος διαφέρει ανάλογα με το αίτιο. Είναι πιο έντονο στις αλλεργικές επιπεφυκίτιδες ή όταν το αίτιο είναι πολύ λοιμογόνο. Συχνά επεκτείνεται στα βλέφαρα.
  • Θηλές : είναι μικρά επάρματα του επιπεφυκότα που οφείλονται σε τοπική υπερπλασία του επιθηλίου και σε διήθηση από φλεγμονώδη κύτταρα. Στο κέντρο της θηλής υπάρχει ένα αγγείο, το οποίο στην επιφάνεια της διακλαδίζεται ακτινωτά προς την περιφέρεια. Παρατηρούνται κυρίως στη βακτηριακή , τη χλαμυδιακή και στην επιπεφυκίτιδα από φακούς επαφής.
  • Θυλάκια : είναι μικρά επάρματα και οφείλονται σε τοπική λεμφική υπερπλασία. Το χρώμα τους είναι γκρίζο ή άσπρο. Στην περιφέρεια κάθε θυλακίου υπάρχουν μικρά αγγεία.
  • Λεμφαδενοπάθεια : διόγκωση των λεμφαδένων εμφανίζεται σε εππεφυκίτιδες από χλαμύδια, ιούς και γονόκοκκο. Συχνά συνυπάρχει ευαισθησία στην ψηλάφηση.
  • Μεμβράνες-Ψευδομεμβράνες : σχηματίζονται από φλεγμονώδη κύτταρα.
  • Φωτοφοβία : συνήθως υποδηλώνει προσβολή και του κερατοειδή.

Αντιμετώπιση επιπεφυκίτιδας

Για να ανακουφισθείτε από τις ενοχλήσεις της επιπεφυκίτιδας μπορείτε να τοποθετήσετε ζεστές κομπρέσες στο μάτι. Βρέξτε ένα καθαρό πανί χωρίς ίνες με ζεστό νερό, στραγγίξετε και τοποθετήστε το στα μάτια σας. Μπορείτε να καθαρίζετε τις εκκρίσεις με ένα υγρό μαντιλάκι μίας χρήσης ή με καθαρό βαμβάκι.

Αντιβιοτικές σταγόνες μπορούν να χορηγηθούν σε περίπτωση βακτηριακής επιπεφυκίτιδας. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα θεραπεύεται μόνη της.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24150468/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26319341/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1867594/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28942662/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media