Θα ήταν πολύ χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε σε πρώτη φάση ότι στο CrossFit με την λέξη αθλητή δεν εννοούμε οπωσδήποτε κάποιον που ασχολείται με το CrossFit ή με κάποιο άλλο άθλημα σε αγωνιστικό επίπεδο. Σίγουρα, δε θέλουμε να υποβαθμίσουμε τη λέξη αθλητής, ωστόσο πιστεύουμε ότι οι ανάγκες μιας συνταξιούχου τραπέζης και ενός ολυμπιακού επιπέδου αθλητή είναι ιδιες. Και όταν λέμε ίδιες, αναφερόμαστε φυσικά στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό η ποσότητα ή καλύτερα να λέγαμε η αναμενόμενη παραγωγή ισχύος εξαρτάται από πολλούς παραγοντες, όπως το αθλητικό υπόβαθρο, η ηλικία,οι πιθανοί παλιοί τραυματισμοι και άλλα. Και οι δύο θα πρέπει,για παραδειγμα, να κάνουν άρσεις θανάτου. Το φορτίο, ωστόσο, η ένταση ή ακόμα και το εύρος της κίνησης θα ρυθμίζονται από τις προσωπικές ανάγκες του κάθε αθλητή.

 

Η πρώτη και η πιο βασική ανάγκη ενός αθλητή είναι σε μοριακό επίπεδο. Θεωρείται δηλαδή εξαιρετικής σημασίας η ποιότητα της διατροφής του. Μια καλή ή κακή διατροφή μπορεί να απογειώσει ή αντίστοιχα να συρικνώσει τα αποτέλεσματα της προπόνησης και όλης της προσπάθειας που συμβαίνει στο γυμναστήριο. Αυτό γίνεται για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η πιθανή έλλειψη ενέργειας που θα παρουσιάσει ο αθλητής κατα την διάρκεια της προπόνησης η οποία θα αποτελέσει βαρίδι σε όλη την προσπάθεια του. Ο δεύτερος, αλλά εξίσου σημαντικος λόγος είναι ότι από την διατροφή μας παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με τα οποία θα γίνει η αποκατάσταση μετά την προπόνηση μας. Με απλά λόγια τα θρεπτικά που σε συνδιασμό με την προπόνηση, θα μας κάνουν πιο fit. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι μια σωστή διατροφή είναι μια στέρεα βάση για να χτίσει επάνω ένας αθλητής.

 

Το σώμα μας είναι μια καταπλητική μηχανή τόσο προηγμένη όσο δε μπορούμε να φανταστούμε. Αυτή η μηχανή έχει τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς να μετατρέπει την χημική ενέργεια των τροφών στην ενέργεια που χρειάζεται, για να παράξει έργο. Από αυτούς τους οι δύο παραγουν ενέργεια με αναερόβιες διαδικασίες και ο ένας με αερόβιες. Το πως ακριβώς λειτουργούν και με ποιες προπονήσεις θα καταφέρουμε να εξελίξουμε την απόδοση τους είναι κάτι που θα συζητήσουμε σε επόμενο άρθρο μας. Αυτό, που θα κρατήσουμε τώρα, είναι ότι βασικος μας προπονητικός στόχος θα πρέπει να ειναι το metabolic conditioning (MetCon). Η βελτιστοποίηση,δηλαδή,των μηχανισμών με τους οποίους το σώμα μας παράγει ενέργεια αλλά και τη διαχειρίζεται.  

 

Στη συνέχεια ο αθλητής θα πρέπει να γίνει ικανός να διαχειρίζεται το σωματικό του βάρος με ευκολία, ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Με μία λέξη gymnastics. Είναι αδιανόητο να ύπαρχουν άνθρωποι οι οποίοι να μην μπορούν να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος σε μια κατάσταση ανάγκης, να μην μπορούν να τρέξουν, να πηδήξουν ή να σκαρφαλώσουν ένα μικρό εμπόδιο με συνέπεια και ταχύτητα. Όπως είπαμε πιο πάνω το σώμα μας είναι μια καταπληκτική μηχανή με άπειρες δυνατότητες. Μένει σε εμάς,λοιπόν,να διασκεδάσουμε με κάποιες από αυτές. Μετέπειτα αφού ο αθλητης καταφέρει να διαχειρίζεται το σώμα του με μια βασική επάρκεια, έρχεται η ώρα να προπονηθεί στην άρση εξωτερικών αντιστάσεων, στην μετακίνηση πραγματων και στη ρίψη (weightlifting-throwing). Τέλος κι υπό προυποθέσεις αυτά μπορούν να συνδυαστούν και να βρουν εφαρμόγη στο ανταγωνιστικό περιβάλλον ενός αγώνα, αν και ο σκοπός της προπόνησης μας στο CrossFit είναι η βελτίωση της καθημερινοτητάς τους και της ποιότητας της ζωής τους για το 99,9% των αθλητών μας .

 

Σχηματικά θα μπορούσαμε να τα απεικονίσουμε ως εξής:

 

Όλα τα παράπάνω βέβαια δεν είναι τίποτα άλλο από μια θεωρητική προσέγγιση της εξέλιξης ενός αθλητή και σίγουρα αυτή η προσέγγιση δεν αποκλείει το γεγονός ότι θα δουλεύει ταυτόχρονα σε διαφορετικά κομματια της πυραμίδας. Παρόλαυτα δε μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι μία αδυναμία στη βάση της πυραμίδας θα φέρει σίγουρα επιπλοκές στα πάνω στρώματα. Έτσι, μπορούμε με τη βοήθεια της βασικής αυτής ιεράρχισης σαν προπονητές να ψάξουμε τους λόγους πίσω από τις αδυναμίες των αθλητών μας αλλά και σαν αθλητές να έχουμε μια λογική εικόνα για το πως θα πρέπει να είναι η εξέλιξή μας.

Το αρθρο επιμελήθηκε για την Fitness Motivation Hellas

Eleftherakis Vasilis
CrossFit Kallithea  Co Owner/Founder, Head Coach