More
  ΑρχικήΥγείαΑντιμετώπισε το αυχενικό σύνδρομο με βελονισμό

  Αντιμετώπισε το αυχενικό σύνδρομο με βελονισμό

  Η συνδρομή του βελονισμού είναι άκρως αποτελεσματική στη θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου, ανώδυνη και χωρις παρενέργειες.

  Το αυχενικό ή αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο είναι μια πάθηση που περιλαμβάνει πλήθος κλινικών συμπτωμάτων που εντοπίζονται στην περιοχή του αυχένα, στους ώμους και στα χέρια. Είναι αποτέλεσμα αλλοιώσεων εκφυλιστικής φύσεως (κήλες ή άλατα) που παρατηρούνται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

  Εμφανίζεται κυρίως στον ενήλικο πληθυσμό, μετά τα 25-30 έτη. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σε σχέση με τους άνδρες καθώς και τα άτομα που εργάζονται σε δουλειές γραφείου, τα άτομα που κάθονται πολλές ώρες χωρίς να έχουν σωστή θέση σώματος καθώς και τα άτομα που δε γυμνάζονται. 7 στα 10 άτομα θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους αυχενικό σύνδρομο. 1 στα 6 άτομα υποφέρει από χρόνιους πόνους στην περιοχή του αυχένα.

  Συμπτώματα

  • Πόνος και ευαισθησία –«πιάσιμο» στον αυχένα (μπορεί να επεκτείνεται στην οπίσθια και πλάγια επιφάνεια του αυχένα), στον ώμο και στο χέρι (βραχιόνιο, αντιβραχιόνιο, δάχτυλα).
  • Δυσκαμψία και περιορισμένη κινητικότητα του αυχένα και της κεφαλής.
  • Μουδιάσματα στο ένα ή και στα δύο χέρια.
  • Μυϊκή αδυναμία άκρων.
  • Πονοκέφαλος, με τον πόνο να εντοπίζεται κυρίως στο πίσω μέρος της κεφαλής.
  • Ίλιγγος
  • Διαταραχή ισορροπίας
  • Δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν νευρολογικά προβλήματα στα χέρια και στα πόδια λόγω βλάβης στην αυχενική μοίρα του νωτιαίου μυελού(αυχενική μυελοπάθεια)
  - Advertisement -

  Το αυχενικό σύνδρομο διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

  1)Δευτεροπαθές : τα συμπτώματα προκαλούνται από νόσημα που υπάρχει ή κάποια διαταραχή της ανατομίας του σώματος π.χ. κήλη

  2) Ιδιοπαθές : τα συμπτώματα οφείλονται σε πλήθος παραγόντων, οι οποίοι συνήθως συνυπάρχουν με καταστάσεις έντονου άγχους.

  Αίτια εμφάνισης αυχενικού συνδρόμου

  – Ενδοκρινολογικά νοσήματα και μεταβολικές διαταραχές

  – Παθήσεις σχετικές με το σάκχαρο

  – Τραυματισμοί (μυϊκή θλάση ή κάκωση στην περιοχή του αυχένα συνήθως μετά από τραυματισμό κατά τη άθληση ή μετά από τροχαίο ατύχημα).

  – Παθήσεις των οστών

  – Ηλικία

  • Κληρονομικότητα

  – Παχυσαρκία

  – Χρόνια καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης

  – Καθιστική εργασία

  – Πολύωρη παραμονή μπροστά από τον υπολογιστή

  – Λανθασμένη στάση σώματος (καμπούριασμα)

  – Άγχος – stress

  Βελονισμός για το αυχενικό σύνδρομο

  Ο βελονισμός για την αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου, είναι μια εναλλακτική θεραπεία, ανώδυνη και χωρίς τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών. Επίσης, με τον βελονισμό, κατά τον οποίο δε χρησιμοποιούνται φάρμακα αποφεύγεται η φαρμακευτική εξάρτηση του ασθενή.

  Κατά τις συνεδρίες βελονισμού εισάγονται αποστειρωμένες βελόνες, μιας χρήσης σε διάφορα σημεία του αυχένα και του υπόλοιπου σώματος ανάλογα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο που έχει επιλεγεί. Η θεραπεία διαρκεί 20-30 λεπτά και ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την ένταση των συμπτωμάτων, τη χρονιότητα της νόσου αλλά και από άλλους παράγοντες οι οποίοι προκύπτουν από το ατομικό ιστορικό που θα λάβει ο ιατρός-βελονιστής.

  Με τον βελονισμό επιτυγχάνονται τα εξής:

  • Τοπική χαλάρωση των μυών του αυχένα με αποτέλεσμα να διορθώνεται η στάση του. Αυτό ανακουφίζει άμεσα τον ασθενή.
  • Στα σημεία που εισάγονται οι βελόνες ερεθίζονται τα νεύρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανοχή τους στον πόνο και σε επόμενο ερέθισμα να καθυστερούν να μεταφέρουν το σήμα του πόνου στον εγκέφαλο.
  • Στα σημεία εισόδου των βελόνων δημιουργείται τοπική φλεγμονή. Ο οργανισμός ενεργοποιείται για να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή και παράγει νέα κύτταρα με αποτέλεσμα την ανανέωση του ιστού στην περιοχή.
  • Ο βελονισμός επιτυγχάνει τη χαλάρωση του οργανισμού, απομακρύνοντας την ένταση και το stress, οι οποίοι είναι παράγοντες που ενισχύουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων του αυχενικού συνδρόμου.

  Ο βελονισμός είναι μια θεραπεία με ποσοστό επιτυχίας 90% αλλά πρέπει να συνδυαστεί με αλλαγές στην καθημερινότητα του ασθενή όπως αποφυγή πολύωρης καθιστικής θέσης, ένταξη εξειδικευμένου προγράμματος γυμναστικής κτλ. ώστε τα αποτελέσματα να έχουν διάρκεια.

  Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  φυσικοθεραπευτης φυσικοθεραπευτηριο φυσικοθεραπεια βαλονικτης βαλονισμο καλλιθεα νεα σμυρνη

  Άγγελος Δαμουλιάνος – Φυσίατρος – Βελονιστής, Νέα Σμύρνη

  Ακολουθήστε μας

  100,536ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  31,414ΑκόλουθοιΑκολουθήστε