Πολλοί ξεκινάνε να κάνουνε αερόβιο πριν, επειδή λειτουργεί ως προθέρμανση. Άλλοι λένε ότι παρεμβαίνει στην απόδοση η αερόβια προπόνηση πριν την προπόνηση με βάρη. Ποιος έχει δίκιο;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. 
Πραγματοποιώντας  αερόβιο πριν την προπόνηση με τα βάρη οδηγούν σε πτώση της απόδοσης. Καλώς η κακώς η αερόβια προπόνηση εκτός από τα λιπαρά οξέα αντλεί ενέργεια και από τους υδατάνθρακες. Μάλιστα διαγράμματα από έρευνες μας δείχνουν ότι ο οργανισμός για να αρχίσει να χρησιμοποιεί ως ενέργεια λίπος πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 15 λεπτά αερόβιας προπόνησης. Έτσι τα πρώτα 15 λεπτά ο οργανισμος καίει κυρίως υδατάνθρακες.

Τι γίνεται με την αερόβια υψηλής έντασης η αλλιώς HIIT?

Δεν αλλάζει κάτι προς το καλύτερο. Το να κάνουμε πρώτα μία προπόνηση όπως την διαλλειματική αερόβια υψηλής έντασης θα προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη εξάντληση στον οργανισμό. Η κατανάλωση οξυγόνου και υδατανθράκων είναι τεράστια στην συγκεκριμένη μέθοδο με αποτέλεσμα η απόδοση στα βάρη να μειωθεί κατακόρυφα.

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι κατά 99%, ιδανικό θα ήταν να ξεκινάμε την προπόνηση αντίστασης πριν την αερόβια έτσι ώστε να αποδώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Σε περίπτωση που κάνουμε το αντίθετο δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα μιας και η προπόνηση με βάρη, απαιτεί υψηλές ποσότητες ενέργειας για να προκαλέσει τα επιθυμητά ερεθίσματα στον οργανισμό και συγκεκριμένα στις μυικές ίνες. Αυτό είναι απολύτως λογικό. Λιγότερη ενέργεια ισούται με λιγότερα φορτία και επαναλήψεις λόγο εξάντλησης.
.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην σελίδα Journal of Strength and Conditioning Research σε άντρες που γυμναζονταν αρκετό καιρό με βάρη, ότι η αερόβια προπόνηση πριν την προπόνηση με αντιστάσεις είχε ως αποτέλεσμα:

• Λιγότερες επαναλήψεις

• Η μέση ισχύς και η ταχύτητα των μυών μειώθηκαν σημαντικά.

• Οι καρδιακοί ρυθμοί ήταν υψηλότεροι.

Λουγιάκης Φραγκίσκος  –  Strength and Conditioning Trainer Δ.Π.Θ
                                                         Personal Trainer – Online Coaching