...
Αρχική Blog Υγεία Μάθε 7 σημαντικούς αριθμούς που μετράνε την υγεία της καρδιάς μας
Μάθε 7 σημαντικούς αριθμούς που μετράνε την υγεία της καρδιάς μας

Μάθε 7 σημαντικούς αριθμούς που μετράνε την υγεία της καρδιάς μας

Τόσο στον τομέα της καρδιολογίας, όσο και στην ιατρική γενικότερα, είναι μεγαλύτερο το όφελος της πρόληψης σε σχέση με αυτό της θεραπείας. Σημασία δεν έχει μόνο να προλάβουμε μία κατάσταση και να αποφύγουμε ένα καρδιακό επεισόδιο, αλλά, σε περίπτωση που συμβεί, να αποφύγουμε να επαναληφθεί.

Γράφει ο Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος, Νέα Σμύρνη

Η πρόληψη είναι γνωστή από την αρχαιότητα και η ιατρική κοινότητα την προωθεί συνεχώς, ανακαλύπτοντας νέους δείκτες και μετρήσεις που μας βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Πάμε να δούμε 6 σημαντικούς αριθμούς με σημασία για την υγεία της καρδιάς.

  1. LDL χοληστερόλη

Πρόκειται για τη γνωστή σε όλους ως ‘’κακή’’ χοληστερόλη. Κακή, διότι τα επίπεδά της συσχετίζονται θετικά με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, αλλά και καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Αυτές οι συσχετίσεις την έχουν καταστήσει έναν πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια. Άλλωστε, μεγάλο πεδίο έρευνας έχει επικεντρωθεί στη δυσλιπιδαιμία και αρκετά νέα φάρμακα έχουν προστεθεί στη θεραπευτική αγωγή αυτής.

  1. Γλυκόζη νηστείας

Ο προσδιορισμός της γλυκόζης νηστείας μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία νόσος κατά την οποία δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Το αποτέλεσμα είναι μία κατάσταση υπεργλυκαιμίας (αυξημένη γλυκόζη αίματος), με επιβλαβείς επιπτώσεις στις αρτηρίες, αλλά και σε άλλα όργανα.

  1. Τριγλυκερίδια

Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων νηστείας είναι ενδεικτικά αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου, προφλεγμονωδών και προθρομβωτικών καταστάσεων, ενώ, αρκετά συχνά παρατηρούνται σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

τα τριγλυκεριδια

Παράλληλα, τα σημαντικά αυξημένα επίπεδα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για παγκρεατίτιδα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

  1. Αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή υπέρταση είναι ένας ακόμη παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου που σχετίζεται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, περιφερικής αγγειοπάθειας, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής ανεπάρκειας.

Στη διάγνωσή της παίζουν ρόλο οι μετρήσεις που γίνονται από τον ιατρό, αλλά εξίσου σημαντικές είναι οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται κατ’ οίκον, στο περιβάλλον όπου ζει το κάθε άτομο, χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση από το άγχος που πιθανόν να προκαλούν οι μετρήσεις και η εξέταση από τον ιατρό.

Επίσης, η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης με μετρήσεις στο σπίτι βοηθούν στην έγκαιρη αναγνώριση αυξημένων τιμών και στον περαιτέρω έλεγχο.

  1. Δείκτης Μάζας Σώματος

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index – BMI) είναι το πηλίκο του βάρους προς το ύψος του ατόμου (kg/m2). Αντικατοπτρίζει την παρουσία λίπους στο σώμα και χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό της πρόληψης και αντιμετώπισης παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.

Επίσης, ανάλογα με το αποτέλεσμα του πηλίκου, το άτομο μπορεί να ταξινομηθεί σε ορισμένες κατηγορίες. Κάθε κατηγορία ‘’συνοδεύεται’’ από συγκεκριμένους κινδύνους και διαφορετική προσέγγιση.

Δείκτης Μάζας Σώματος
Λιποβαρές <18,5
Φυσιολογικό βάρος 18,5 – 24,9
Υπέρβαρο 25 – 29,9
Παχυσαρκία κατηγορίας Ι 30 – 34,9
Παχυσαρκία κατηγορίας ΙΙ 35 – 39,9
Παχυσαρκία κατηγορίας ΙΙΙ >40

 

  1. Περιφέρεια μέσης

Για την εκτίμηση του ποσοστού λίπους, την παρουσία παχυσαρκίας και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων πρέπει πάντα να εξετάζουμε και την περιφέρεια μέσης, καθώς ο προσδιορισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος δεν αρκεί.

Συγκεκριμένα, η περιφέρεια μέσης αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα εκτίμησης του σπλαχνικού λίπους, δηλαδή του λίπους που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα και αποτελεί απειλή για την υγεία.

Τα τελευταία έτη έχει παρουσιαστεί μία αλλαγή στα όρια, λαμβάνοντας υπόψιν και τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Δείκτης Μάζας Σώματος (kg/m2) Περιφέρεια μέσης (cm) (Γυναίκες) Περιφέρεια μέσης (cm) (Άνδρες)
Φυσιολογικό βάρος ≥80 ≥90
Υπέρβαρο ≥80 ≥100
Παχυσαρκία Ι ≥105 ≥110
Παχυσαρκία ΙΙ και ΙΙΙ ≥115 ≥125

 

  1. Καρδιακοί παλμοί

Η εκτίμηση των καρδιακών παλμών, τόσο ο αριθμός ανά λεπτό, όσο και ο έλεγχος για ρυθμικότητα των καρδιακών παλμών έχουν μεγάλη σημασία για την υγεία της καρδιάς, και όχι μόνο.

κανονικοι παλμοι καρδιας μετρηση

Ο αριθμός των καρδιακών παλμών ανά λεπτό αντικατοπτρίζει τη λειτουργία συστημάτων του οργανισμού μας, ειδικά του αυτονόμου νευρικού συστήματος, με τους αυξημένους παλμούς να αυξάνουν τον κίνδυνο για αρρυθμίες, έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια.

Επίσης, οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών, ‘’τσιμπήματα’’ στην καρδιά, πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αδυναμία και κόπωση. Για τους ενήλικες φυσιολογικός θεωρείται ο αριθμός που κυμαίνεται στο εύρος 60 – 100 παλμοί/λεπτό, με τις τιμές πάνω από 100 να υποδεικνύουν ταχυκαρδία και τις τιμές κάτω από 60 βραδυκαρδία.

Να τονιστεί πως, πέρα από τον αριθμό ανά λεπτό, εξίσου μεγάλης σημασίας είναι και η παρουσία ρυθμικότητας. Η απουσία ρυθμικότητας των καρδιακών παλμών υποδηλώνουν την παρουσία αρρυθμίας, όπως η κολπική μαρμαρυγή ή οι έκτακτες συστολές.

Για την εκτίμηση των καρδιακών παλμών τοποθετούμε το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο στην επιφάνεια ανάμεσα στο οστό και τον τένοντα του καρπού μας. Μετράμε τους παλμούς ανά λεπτό κι έχουμε το αποτέλεσμα.

Συμπέρασμα

Είναι εμφανές πως υπάρχουν αρκετές μετρήσεις, εργαστηριακές και μη, επιπλέον και αυτών που αναφέρθηκαν, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη δυσάρεστων επεισοδίων και στη θωράκιση της υγείας. Με τη σωστή καθοδήγηση του ιατρού και πραγματοποιώντας τις απαραίτητες μετρήσεις, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υγεία και την καθημερινότητά μας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τεστ κοπώσεως: Μάθε τι μας δείχνει, πόσο διαρκεί και πώς γίνεται.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Επισκέψεις κατ' οίκον από τον καρδιολόγο όλο το 24ωρο στις περιοχές Καλλιθέα, Νεα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο για Ηλεκτροκαρδιογράφημα - Holter ρυθμού - Υπερηχοκαρδιογράφημα (Triplex καρδιάς)

Παπαδογιάννης Αθανάσιος, Ιατρός – Καρδιολόγος, Νέα Σμύρνη

Πηγές: 1. Καρδιολογία (Τούσουλης Δ)

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27340299/
  2. https://www.nature.com/articles/s41574-019-0310-7
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1839776/

 

 

 

 

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media