...
Τι… βιταμίνες να μαγειρέψω σήμερα;

Τι… βιταμίνες να μαγειρέψω σήμερα;

Αυγά με σπαράγγια
Συνταγή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, και C

Υλικά:
2 αυγά κότας, 4-5 πράσινα σπαράγγια με κομμένες τις κάτω άκρες τους, 30 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μεσαία φωτιά, βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι και περιμένουμε να κάψει. Ρίχνουμε μέσα τα σπαράγγια και τα αφήνουμε για 2 λεπτά απ’ τη μια πλευρά να πάρουν χρώμα. Γυρνάμε τα σπαράγγια απ’ την άλλη πλευρά και προσθέτουμε τα αυγά.

Γέρνουμε ελαφρώς το τηγάνι να πέσει λίγο καυτό λάδι στη πάνω επιφάνεια του ασπραδιού ώστε να το βοηθήσει να μαγειρευτεί γρήγορα, προκειμένου να μην γίνει σκληρή κρούστα από κάτω. Επαναλαμβάνουμε αυτή την κίνηση κάθε τόσο, και παράλληλα με ένα κουτάλι παίρνουμε καυτό λάδι και το ρίχνουμε στους κρόκους, για να γίνουν όσο παχύρευστοι πρέπει. Αυτή η διαδικασία θα πάρει περίπου 4 λεπτά. Αφαιρούμε απ’ τη φωτιά και σερβίρουμε με σπάτουλα προσεκτικά στο πιάτο, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι.

Η συνταγή είναι από το Caruso.gr 

Σούπα βελουτέ με κουνουπίδι και πράσο
Συνταγή πλούσια σε βιταμίνες C, A και Κ

Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. βούτυρο, 3 πράσα, κομμένα σε κομμάτια 2,5εκ., 1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι, τεμαχισμένο, 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, 8 φλ. ζωμό λαχανικών, αλάτι κατά βούληση, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση, 1 φλ. κρέμα γάλακτος βαριά, μαϊντανό, ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα πράσα, το κουνουπίδι και το σκόρδο για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά. Αποσύρουμε τη σούπα από τη φωτιά και με τη βοήθεια ενός μπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να πολτοποιούμε τη σούπα με το μπλέντερ, μέχρι να γίνει λεία. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Σαλάτα με κολοκυθάκια και φακές
Συνταγή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, C και Κ

Υλικά:
400 γρ. κολοκυθάκια, 250 γρ. χαλούμι, 200 γρ. φακές, βρασμένες, 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι + έξτρα ξύσμα, για το σερβίρισμα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. κουρκουμά, 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο + έξτρα, για το σερβίρισμα, αλάτι, πιπέρι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα κολοκυθάκια στο μαντολίνο σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ. ή τα κόβουμε με τη βοήθεια του πίλερ σε φέτες κατά μήκος. Μεταφέρουμε τις φέτες σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε το χαλούμι σε κύβους 1 εκ. και τους ρίχνουμε στο μπολ με τα κολοκυθάκια. Προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ με ένα κουτάλι το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά, τον δυόσμο και το αλάτι. Προσθέτουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε στο μπολ με τα λαχανικά και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με δυόσμο, ξύσμα λεμονιού και πιπέρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Ψητά λαχανικά στη λαδόκολλα
Συνταγή πλούσια σε βιταμίνες A, C και E

Υλικά:
300 γραµ. καρότα κομμένα σε φέτες, 300 γραµ. μικρές λεπτόφλουδες baby πατάτες (κομμένες στη μέση με τη φλούδα τους), 2 μέτρια κρεμμύδια κόκκινα (κομμένα στα 4), 250 γραµ. λαχανάκια Βρυξελλών (κομμένα στη μέση), 250 γραµ. κολοκύθα κίτρινη (κομμένη σε μικρά καρέ), 4 κ.σ ελαιόλαδο, 5 κ.σ κρέμα βαλσάμικου με μέλι και λεμόνι, λίγα φύλλα μαϊντανό και φρέσκο δυόσμο, φύτρες, αλάτι (ανθός αλατιού), φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 με 210 βαθμούς C στον αέρα. Στρώνουμε σε ένα ρηχό ταψί ένα κομμάτι μεγάλο αλουμινόχαρτο και επάνω βάζουμε μια αντικολλητική λαδόκολλα. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα λαχανικά σε κομμάτια. Προσθέτουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο, λίγο αλατοπίπερο και 2 κ.σ κρέμα βαλσάμικου με μέλι και λεμόνι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα λαχανικά. Τα αδειάζουμε πάνω στην λαδόκολλα απλωτά. Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα στα πλαϊνά κι αφήνουμε ανοιχτή την επιφάνεια των λαχανικών.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο δυνατό φούρνο στον αέρα, στην μεσαία σχάρα για περίπου 35΄, να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Μόλις ψηθούν, τα βάζουμε ξανά σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την υπόλοιπη κρέμα βαλσάμικου. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Πασπαλίζουμε με φύλλα μαϊντανού και δυόσμου και με φύτρες. Συνοδέψετε τα με φλούδες γραβιέρας ή απολαύστε τα σκέτα σαν χορτοφαγικό γεύμα.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Πηγή : in2life

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media