...
Αρχική Blog Υγεία Πως βοηθάει η άσκηση στις νοητικές λειτουργίες
Πως βοηθάει η άσκηση στις νοητικές λειτουργίες

Πως βοηθάει η άσκηση στις νοητικές λειτουργίες

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να εντάξει κάποιος την τακτική άσκηση στην καθημερινότητα του.

Από την μείωση της πιθανότητας για καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικού επεισοδίου και σακχαρώδη διαβήτη εώς την μείωση του σωματικού βάρους, την μείωση της αρτηριακής πίεσης και της πιθανότητας εμφάνισης κατάθλιψης.
Εκτός των παραπάνω που πιθανότατα να γνωρίζατε, η τακτική άσκηση βοηθάει το νευρικό σύστημα και επιδρά στις νοητικές/μαθησιακές λειτουργίες του ατόμου.

Άσκηση και νευρικό σύστημα
Η άσκηση βοηθάει την μνήμη και την σκέψη τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.
Τα άμεσα οφέλη της έρχονται από την ικανότητα της να μειώσει την αντίσταση της ινσουλίνης, να μειώσει την φλεγμονή και να απελευθερώσει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που επηρεάζουν την υγεία των κυττάρων του εγκεφάλου, την δημιουργία παραπάνω αγγείων στον εγκέφαλο ακόμα και την επιβίωση νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Έμμεσα, η άσκηση βοηθάει μέσω της μείωσης του άγχους και του στρες, ενώ βελτιώνει την διάθεση και τον ύπνο, σημεία-κλειδιά στην ορθή  λειτουργία του εγκεφάλου κάθε ατόμου.
Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την σκέψη και την μνήμη είναι πιο ογκώδεις σε άτομα που ασκούνται.

Εκτός αυτού, ο εγκέφαλος έχει αυξημένες ανάγκες σε οξυγόνο.
Συνεπώς, με την αύξηση της κυκλοφορίας κατά την διάρκεια της άσκησης ενεργοποιούνται κέντρα του εγκεφάλου υπεύθυνα για νοητικές λειτουργίες και επιδέχονται οξυγόνο. Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι αυτή η αυξημένη οξυγόνωση αφορά και περιοχές που επηρεάζουν την λήψη αποφάσεων (decision making).

Αερόβια άσκηση
Η τακτική αερόβια άσκηση σύμφωνα με το βρετανικό πανεπιστήμιο της Columbia, μπορεί μακροπρόθεσμα να ενισχύσει το μέγεθος του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου η οποία είναι υπεύθυνη για τις λειτουργίες της μνήμης και της μάθησης!

Ασκήσεις με αντιστάσεις
Αποτελέσματα συστηματικών ανασκοπήσεων δείχνουν ότι η τακτική άσκηση με βάρη βοηθάει στην συγκέντρωση και στην μείωση αποσπάσεων τόσο κατά την άσκηση όσο και στην καθημερινότητα. Επιπλέον,σύμφωνα με έρευνες,  με το πέρας μιας τέτοιας συνεδρίας άσκησης προκαλείται άμεσα διαύγεια σκέψης  .

Δημοσιευμένες μελέτες έχουν επίσης αναδείξει την επίδραση της ένταξης της φυσικής δραστηριότητας σε έφηβους με θετικές επιδράσεις στην ακαδημαϊκή επίδοση, στην προσοχή και στις εκτελεστικές δραστηριότητες (βραχυπρόθεσμη μνήμη, αυτοσυγκράτηση) με μεγαλύτερα οφέλη να συνδέονται με μεγαλύτερης διάρκειας παρεμβάσεις.

Τέλος, η άσκηση βοηθάει στην απελευθέρωση της ουσίας BDNF. Η ουσία αυτή δρα σε συγκεκριμένους νευρώνες του κεντρικού και περιφερικού συστήματος, βοηθώντας την επιβίωση των ήδη υπαρχόντων νεύρων και ενθαρρύνει την δημιουργία νέων νευρώνων και νευρωνικών συνάψεων. Στον εγκέφαλο είναι ενεργή αυτή η ουσία στον ιππόκαμπο, στον φλοιό και στον πρόσθιο εγκέφαλο , περιοχές ζωτικής σημασίας για τις διαδικασίες της μάθησης, μνήμης και ανώτερης σκέψης.

Αυγερινός Ρωμανός
Φυσικοθεραπευτής Msc Ιατρικής σχολής Αθηνών EΚΠΑ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: 

https://examinedexistence.com/what-is-bdnf-and-what-does-it-do/

https://www.activebeat.com/fitness/6-ways-exercise-increases-intelligence/4/

The Effects of Acute Exercise on Memory and Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) J Sport Exerc Psychol. 2016 Aug;38(4):331-340

The Effectiveness of Exercise on Cognitive Performance in Individuals with Known Vascular Disease: A Systematic Review. J Clin Med. 2019 Mar 1;8(3).

Acute Effects of Resistance Exercise on Cognitive Function in Healthy Adults: A Systematic Review with Multilevel Meta-Analysis. Sports Med. 2019 Mar 6. doi: 10.1007/

Effects of physical activity on executive functions, attention and academic performance in preadolescent children: a meta-analysis. J Sci Med Sport. 2018 May;21(5):501-507.

https://en.wikipedia.org/wiki/Brain-derived_neurotrophic_factor

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media