...
8 αθλητικές ταινίες που άφησαν εποχή

8 αθλητικές ταινίες που άφησαν εποχή

1. Η Μεγάλη Απόδραση των 11 (1981)

Όταν στο κάστινγκ συμμετέχουν οι Πελέ, Μπόμπι Μουρ, Μάικλ Κέιν και Σιλβέστερ Σταλόνε, τότε σίγουρα κάτι δελεαστικό συμβαίνει. Στην ταινία του Τζον Χιούστον, το σκηνικό μεταφέρεται σε ένα γερμανικό στρατόπεδο του 1943, όπου μια ομάδα αιχμαλώτων, δέχεται να αντιμετωπίσει μια γερμανική ομάδα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, που θα τους χάριζε την ελευθερία τους. Μπορεί στην πραγματικότητα, ο αγώνας να μην συνέβη ποτέ, όμως για την εποχή, ήταν μία από τις καλύτερες παραγωγές. Σαν να παίζει σήμερα σε μια ταινία με αναφορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μέσι με τον Ρονάλντο και μαζί τους ο Τζέισον Στέιθαμ.

2. Κάθε Κυριακή (1999)

Οι μονόλογοι του Αλ Πατσίνο, που παριστάνει τον κόουτς μιας ομάδας φούτμπολ από το Μαϊάμι ήταν συγκλονιστικοί και είχαν κάνει τη διαφορά στην ταινία του Όλιβερ Στόουν. Η πίεση του προπονητή στην ομάδα του, ώστε να πετύχει το σκοπό της, έχει γίνει μνημείο για την παραγωγή κινήτρων, μέχρι και σήμερα, αφού quotes από την ταινία, παίζουν παντού. Μεταξύ άλλων στην ταινία συμμετέχει και η Κάμερον Ντίαζ, ως ιδιοκτήτρια της ομάδας!

3. Ο τυφώνας (1999)

Η ιστορία της ταινίας είναι αληθινή και αφορά τον Ρούμπιν Κάρτερ Χέρικειν. Ο «τυφώνας» θα ήταν κανονικά παγκόσμιος πρωταθλητής στο μποξ, όμως οι Αρχές του φόρτωσαν μια δολοφονία που ποτέ δεν διέπραξε με αποτέλεσμα να μπει στη φυλακή. Τις περιπέτειες του γνωστού μποξέρ ενσαρκώνει ο Ντένζελ Ουάσινγκτον, ενώ η ταινία ξεχωρίζει και για το ομώνυμο σάουντρακ, του Μπομπ Ντύλαν, το οποίο είχε κυκλοφορήσει από το 1976, σαν ένδειξη συμπαράστασης στον Ρούμπιν Κάρτερ.

4. Ρόκι (1976)

Το πρώτο Ρόκι ήταν αυτό που έκανε και την αρχή, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια άλλα… 6 και ποιος ξέρει. Η ιδέα του Σταλόνε για έναν ταπεινό μποξέρ, που βάλθηκε να τρελάνει τον κόσμο, συγκίνησε το κοινό και το αθλητικό δράμα καθήλωσε για περίπου 4 δεκαετίες, εκατομμύρια θεατές και απέσπασε κέρδη περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην πρώτη ταινία, η κόντρα Ρόκι με Απόλο Κριντ είχε κέρδος περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια.

 

5. Moneyball (2011)

Μια ομάδα μπέιζμπολ του Όκλαντ αποφασίζει να πάει κόντρα στα μεγάλα συμβόλαια και έχοντας το μικρότερο μπάτζετ στην κατηγορία, αποφασίζει να εμπιστευτεί τη στατιστική και τις αναλύσεις ενός μετρ των κομπιούτερ. Ο Μπραντ Πιτ θα είναι ο αμφιλεγόμενος μάνατζερ που θα προσληφθεί από τη διοίκηση, για να φέρει στην ομάδα τους κατάλληλους παίκτες, χωρίς να ξεφύγει από τον προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα ξαφνιάζει, όπως και το γεγονός ότι πρόκειται για μια αληθινή ιστορία.

6. Κόουτς Κάρτερ (2005)

Σε μια καθαρά μπασκετική ταινία, ο Samuel L. Jackson θα υποδυθεί τον προπονητή μιας λυκειακής ομάδας, που θέλει να κατακτήσει την κορυφή. Σκοπός του όμως δεν είναι μόνο να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά και να μορφώσει τους παίκτες του, δείχνοντας τους, πως ο πρωταθλητισμός δεν είναι το παν. Η ταινία θα αποτελέσει κίνητρο για πολλούς αστέρες του NBA αργότερα, να βγάλουν το πανεπιστήμιο και μετά να αρχίσουν την καριέρα τους. Φέτος αναμένεται να κυκλοφορήσει και το «Κόουτς Κάρτερ 2» και αναμένονται κι άλλες τέτοιες σκηνές.

7.  Άλι (2001)

Ο κορυφαίος και πλέον αμφιλεγόμενος πυγμάχος της ιστορίας, ο Μοχάμεντ Άλι, πέρασε πολλές δοκιμασίες, μέχρι να φτάσει στην ελίτ. Ο Κάσιους Κλέι ασπάστηκε τον ισλαμισμό σε μια περίοδο, που ήταν ταμπού και κόντρα σε όλες τις δυσκολίες που του παρουσιάστηκαν, βγήκε νικητής. Ένας πολιτικοποιημένος γίγαντας έρχεται στην οθόνη από τον Γουίλ Σμιθ, σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς ρόλους της ζωής του. Μερικά χρόνια αργότερα, ο δημοφιλής ηθοποιός θα ομολογήσει ότι ο ήρωας του Άλι, του άλλαξε τη ζωή.

8. Παλαιστής (2008)

Ο Μίκυ Ρουρκ πάλεψε πολύ για να καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στην ταινία του Αρονόφσκι και τελικά όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά πήρε και τη Χρυσή Σφαίρα. Η προετοιμασία του γνωστού ηθοποιού κράτησε περισσότερο από μισό χρόνο και στο τέλος έμοιαζε απλησίαστος. Σε έναν από τους πιο σκληρούς ρόλους στην ιστορία του θεάματος, ο Μίκυ Ρουρκ ήταν συγκλονιστικός και ο Παλαιστής του βρέθηκε υποψήφιος και για Όσκαρ.

 

Πηγή : athensvoice

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media