Σταματήστε να μαγειρεύετε κάθε φορά κοτόπουλο με πατάτες φούρνου στους φίλους σας προφασιζόμενοι ότι «είναι υγιεινό ρε παιδιά» και κάντε τη διαφορά και την εντύπωση ετοιμάζοντας πέντε λαχταριστές και ιδιαίτερες συνταγές που δεν χάνουν το υγιεινό τους πρόσημο.

Φακές και αυγά φθινόπωρο ξανά

Υλικά για 2 μερίδες: 150 γρ. μαύρες φακές, 150 γρ. πορτοκαλί φακές, 1 σκ. Σκόρδο, 1 φύλλο δάφνης, 2 αυγά, 1 χούφτα ρόκα, 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λωρίδες, πιπέρι, 1 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι, 100 γρ. τοματίνια, κομμένα στη μέση, ελάχιστο ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Βράζουμε τις φακές, με το σκόρδο και το φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20-25 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε αλατοπίπερο. Τις σουρώνουμε, αφαιρούμε το σκόρδο και τη δάφνη και τις αφήνουμε στην άκρη. Βράζουμε τα αυγά σε μία κατσαρόλα για 6 λεπτά. Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Ξεφλουδίζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη. Σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο προσθέτουμε τις φακές, τη ρόκα, τα κρεμμύδια, το πιπέρι, το ξίδι και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε τα αυγά στην μέση και τα προσθέτουμε πάνω από τη σαλάτα μας μαζί με τα τοματίνια. Τέλος, πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο.

Συνταγή από εδώ.

Μεξικάνικη κινόα ή Μεξικανικινόα

Υλικά για 4 μερίδες: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 σκ. Σκόρδο, 1 καυτερή πιπεριά, 150 γρ. κινόα, που την έχουμε ξεπλύνει καλά και στραγγίσει, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 400 γρ. νερό, 1 κύβο λαχανικών, 150 γρ. καλαμπόκι, βρασμένο, 420 γρ. μαύρα φασόλια, σε κονσέρβα, στραγγισμένα, 1 κ.γ. μπούκοβο, 1/2 κ.γ. κύμινο, αλάτι, πιπέρι, 1 αβοκάντο, ώριμο, 2 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο, χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ

Εκτέλεση: Βάζουμε ένα γουόκ σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα, την πιπεριά και τα ρίχνουμε στο γουόκ. Σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την κινόα, την ντομάτα κονκασέ, το νερό, τον κύβο λαχανικών, το καλαμπόκι, τα φασόλια, το μπούκοβο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί η κινόα και να μειωθούν τα υγρά της. Αφαιρούμε από τη φωτιά. Ψιλοκόβουμε το αβοκάντο και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ. Τα προσθέτουμε στο γουόκ τελευταία στιγμή, ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Μπέλα Ταρτάρ σολωμού

Υλικά για 4 μερίδες: 300 γραμ. φρέσκο σολωμό φιλέτο, 150 γραμ. καπνιστό σολωμό, 1 αβοκάντο, το χυμό και το ξύσμα από 1/2 λεμόνι, 1 κ.σ. μαγιονέζα λάιτ, 2 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (πολύ ψιλοκομμένα), σχοινόπρασο, άνηθο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Παγώνουμε τον φρέσκο σολωμό στην κατάψυξη για να σφίξει για 30′. Τον ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε τον καπνιστό σολωμό και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι καθώς και το ξύσμα. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα. Ανακατεύουμε τα υλικά. Παγώνουμε το ταρτάρ στο ψυγείο και το σερβίρουμε σε τσέρκι ώστε να φορμαριστεί.

Συνταγή από εδώ.

Πικάντικα φτερουγίσματα

Υλικά για 4 μερίδες: 500 γρ. φτερούγες κοτόπουλο, 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, 1 κ.γλ. πάπρικα, 1 κ.σ. αλάτι, 1 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα:: 1/3 φλ. μέλι, 1/3 φλ. σάλτσα Sriracha ή άλλη πικάντικη σάλτσα πιπεριάς, 1 κ.σ. λευκό ξύδι, 1/4 κ.γλ. σησαμέλαιο, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα, σουσάμι για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Στη λαμαρίνα του φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα. Σε μικρό μπολ αναμειγνύουμε το μπέικιν πάουντερ, την πάπρικα, το αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τις μισές φτερούγες. Προσθέτουμε το μισό μείγμα μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις υπόλοιπες φτερούγες και αναμειγνύουμε με το υπόλειπα μείγμα μπέικιν. Αραδιάζουμε τις φτερούγες στη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, γυρίζουμε τις φτερούγες για να ψηθούν ομοιόμορφα και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να γίνουν τραγανές και να μαγειρευτούν πλήρως.

Για τη σάλτσα: Σε μπολ αναμειγνύουμε το μέλι, τη Sriracha, το λευκό ξύδι και το σησαμέλαιο. Μεταφέρουμε τις ψημένες φτερούγες σε μπολ και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αναμειγνύουμε καλά. Μεταφέρουμε τις φτερούγες σε πιατέλα. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και σουσάμι.

Σερβίρουμε τις φτερούγες κοτόπουλο ζεστές.

Συνταγή από εδώ.

Γαρίδες όλο κάρυ με λαχανικά

Υλικά για 4 μερίδες: 2-14 γαρίδες ή καραβίδες καθαρισμένες (αφήνουμε το κεφάλι ενωμένο στο καθαρισμένο σώμα), 3 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες,2 χρωματιστές πιπεριές σε φέτες, 5-6 ασπρομανίταρα σε φέτες, 250 γραμ. κολοκύθα κίτρινη (κομμένη σε κύβους), 1 κόκκινη γλυκοπατάτα (κομμένη σε κύβους), 250 γρ. μπρόκολο (χωρισμένο σε φουντάκια), 1 κ.σ κόκκινη πάστα κάρυ, 400 γρ. κρέμα καρύδας, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2-3 κ.σ ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, 1 φλ. μαγειρεμένα και στραγγισμένα ρεβίθια, 1/2 φλ. ζωμό λαχανικών, αλάτι, ρύζι μπασμάτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Ξεκινάμε τη συνταγή, ζεσταίνοντας πρώτα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τις γαρίδες για 2-3΄ να αλλάξουν χρώμα. Τις βάζουμε σε πιάτο. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αφήνουμε να λαδωθούν και τρίβουμε την πάστα κάρυ στη βάση της κατσαρόλας.Προσθέτουμε το ζωμό και την κρέμα καρύδας. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, που είναι και πιο σκληρό από τα λαχανικά.

Ρίχνουμε ξανά τις γαρίδες στη σάλτσα. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, τον κόλιανδρο και τα ρεβίθια. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε για 1΄ σε δυνατή φωτιά, ώστε να πήξει σάλτσα. Σερβίρουμε προαιρετικά με ρύζι μπασμάτι.

Συνταγή από εδώ

Πηγή : in2life