...
Αρχική Blog Fitness 9+1 τρόποι για να καταφέρεις να κάψεις περισσότερο λίπος
9+1 τρόποι για να καταφέρεις να κάψεις περισσότερο λίπος

9+1 τρόποι για να καταφέρεις να κάψεις περισσότερο λίπος

Εστω και λίγο να αυξήσουμε το επίπεδο των δραστηριοτήτων μας είναι θετικό αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι θα σε βοηθήσουν ώστε να κάψεις ακόμα περισσότερο λίπος.

Πως θα ενεργοποιήσουμε το σώμα μας να χρησιμοποιήσει το λίπος ως πηγή ενέργειας;

Γράφει ο Ηλίας Ασημακόπουλος, Γυμναστής, Γλυφάδα

Όλοι μας κατά διαστήματα, έχουμε αναρωτηθεί πως μπορούμε να κάψουμε περισσότερο λίπος, δηλαδή πως θα χρησιμοποιήσουμε περισσότερο το λιπώδη ιστό ως πηγή ενέργειας για να καταναλώσουμε θερμίδες και τελικά να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος!

Για να το καταφέρουμε αυτό, σίγουρα θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές. Τόσο στην νοοτροπία μας, όσο και στις καθημερινές μας συνήθειες! Το κίνητρο μας, πρέπει πάνω από όλα να είναι η υγεία. Σημαντικό να μην κάνουμε καμία ακρότητα όσο αφορά τον στόχο μας, καθώς οτιδήποτε μη εγκεκριμένο σαν μέθοδος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.

Παρακάτω θα δούμε 10 έξυπνους τρόπους για να το πετύχουμε στην προπόνηση μας και να κάψουμε ακόμα περισσότερο λίπος. Πάμε να δούμε…

Ποιο είναι το ιδανικό ποσοστό λίπους για εσάς και ποσο μπορείτε να χάνετε κάθε μήνα αν είστε από 20 εως 79 ετών;

Αρχικά θα αναφέρουμε 2 παραμέτρους, όπου αλλάζοντας την νοοτροπία μας, βοηθούμε μέγιστα τον μεταβολισμό μας. Μετά θα αναφέρουμε 10 προπονητικά tips για να κάψεις περισσότερο λίπος κατά την άσκηση.

Συμβουλές για να κάψουμε πιο πολύ λίπος

Περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητα

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα βασικό μεταβολικό ρυθμό, ο οποίος «καίει» συγκεκριμένες θερμίδες σε ηρεμία για να καταφέρει το σώμα μας να μείνει ζωντανό. Εάν εμείς λοιπόν βάλουμε περισσότερη κίνηση με οποιοδήποτε τρόπο στην καθημερινότητα μας, τότε θα βοηθήσουμε τον μεταβολισμό μας να αυξηθεί και θα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για κατανάλωση.

Η ενέργεια αυτή θα έρθει τόσο από την καύση υδατάνθρακα όσο και από την καύση λιπώδη ιστού. Στοιχεία που έχουμε αποθηκευμένα στο σώμα μας!

Η κίνηση (παραγωγή ενέργειας) μπορεί να έρθει, είτε από το απλό περπάτημα, είτε από καθημερινές ασχολίες, είτε από δουλειές του σπιτιού, είτε από προπόνηση είτε από άλλα πολλά. Απλά γίνε πιο ενεργητικός/ή μέσα στην ημέρα.

Άρα περισσότερη κίνηση, σημαίνει περισσότερη ανάγκη για ενέργεια. Περισσότερη ανάγκη για ενέργεια σημαίνει περισσότερη κατανάλωση αποθηκευμένου υδατάνθρακα και λίπους.

Στοχευμένη – Έξυπνη διατροφή

Μην βιάζεσαι! Δεν εννοώ να ξεκινήσεις να μετράς γραμμάρια και να γίνεσαι εμμονικός με την διατροφή σου. Αντιθέτως. Μπορείς να εμπλουτίσεις την διατροφή σου με τρόφιμα που χρησιμεύουν στην υγεία σου και βοηθούν το σώμα σου να ενεργοποιήσει το λίπος ως πηγή ενέργειας ή σε κάνουν να νιώσεις υψηλό κορεσμό με μικρή κατανάλωση θερμίδων.

Η τακτική άσκηση είναι σημαντική, αλλά, σύμφωνα με έρευνες, η σωστή διατροφή έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στη γυμναστική.

Λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο έχουν ειδικά θρεπτικά συστατικά που σε βοηθούν στον στόχο της καύσης λιπώδη ιστού.

Φρούτα όπως αβοκάντο, φράουλες, βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες που σου δημιουργούν κορεσμό.

Πράσινο τσάι, το οποίο εκτός των αντιοξειδωτικών που περιέχει, λειτουργεί και σαν φυσικό θερμογεννετικό λιποδιαλυτικό. Όσπρια, όπως φασόλια, με πολλές φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, σε βοηθούν με υψηλό αίσθημα κορεσμού.

Αυτά τα τρόφιμα και άλλα πολλά σε βοηθούν χωρίς κόπο να περιορίσεις την πρόσληψη λίπους. Όπως αντιλαμβάνεσαι η διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει αφενός στη υγεία σου, αφετέρου στο αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να τρως λιγότερο. Άρα να μην προσλαμβάνεις περιττό λίπος στο σώμα σου!

Ενας ειδικός στη διατροφή θα σε βοηθήσει για τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Τι να κάνεις στη προπόνησή σου για μεγαλύτερη καύση λίπους

Αερόβια άσκηση

Το σημαντικότερο όπλο στην προπόνηση, είναι να μάθουμε πότε το σώμα μας χρησιμοποιεί το λιπώδη ιστό ως πηγή ενέργειας. Αυτό συμβαίνει όταν κάνουμε αερόβια προπόνηση! Αερόβια προπόνηση έχουμε όταν κάνουμε κάτι για χαμηλή – μέτρια ένταση με μεσαία – μεγάλη χρονική διάρκεια.

γρηγορος κολυμβητης

Τότε ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί αρκετά και το λίπος για να ολοκληρώσει την άσκηση. Άρα τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο με αυτή την ένταση και διάρκεια είναι πολύ πολύ βοηθητικά.

Βάρη και αερόβια άσκηση

Ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στο σώμα μας καθώς ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση του οργανισμού μας για την καύση λιπώδη ιστού έχουμε και την ενδυνάμωση μέσα από την προπόνηση με βάρη.

ποσο λιπος καινε τα βαρη

Πως θα γίνει αυτό; Χρησιμοποίησε ελαφριά βάρη και προσπάθησε να εκτελείς το προπονητικό σου πρόγραμμα όσο πιο συνεχόμενα γίνεται. Τα βάρη αυξάνουν το βασικό μεταβολισμό και αυτό σημαίνει περισσότερες καύσεις μέσα στην ημέρα ποy βοηθούν στην επιπλέον καύση λίπους!

Διαφορετικές μυϊκές ομάδες

Όταν χρησιμοποιείς αρκετές διαφορετικές ομάδες, αναγκάζεις τον οργανισμό σου να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια. Καθώς η ανάγκη για θερμίδες μεγαλώνει, μεγαλώνει και η χρήση του λιπώδη ιστού ως πηγή ενέργειας.

Μικρά διαλείμματα στη προπόνηση

Αναλόγως πάντα και την προπόνηση σου, όσο μικρότερα διαλείμματα κάνεις τόσο πιο κοντά σε αερόβια ζώνη βρίσκεσαι. Και αυτό σημαίνει πως κρατάς τον μεταβολισμό σου σε υψηλά επίπεδα, το οποίο με την σειρά του σε βοηθάει στην χρήση του λίπους ποσοστιαία περισσότερο.

Ισομετρικές ασκήσεις

Ισομετρικές ασκήσεις, είναι ασκήσεις με ένταση, χωρίς κίνηση. Όπως για παράδειγμα η σανίδα ή ένα wallsquat. Οτιδήποτε ανεβάζει την ένταση χωρίς κίνηση είναι τέτοια άσκηση. Εκεί ο οργανισμός χρειάζεται έξτρα βοήθεια και θα την βρει καταναλώνοντας περισσότερο λίπος εκτός του υδατάνθρακα!

ισομετρικες ασκησεις

Εναλλαγές προπονήσεων

Άλλαζε συχνά τα είδη των προπονήσεων, συμβουλευόμενος πάντα τον προπονητή σου. Οι εναλλαγές των προπονήσεων στρεσάρουν το σώμα, δεν το αφήνουν να παρασυνηθίσει και αυτό ενεργοποιεί πιο συχνά τον μεταβολισμό σου. Δοκίμασε άλλα είδη όπως pilates, yoga, spinning κ.α.. θα μείνεις έκπληκτος από τα μυϊκά αποτελέσματα.

Εναλλαγές συστημάτων προπόνησης

Ακριβώς όπως και παραπάνω τα διαφορετικά συστήματα στα βάρη βοηθούν στην παραπάνω κατανάλωση ενέργειας και καίμε περισσότερο λίπος. Συν, ότι δεν βαριέσαι κάνοντας τα ίδια και τα ίδια. Εξέλιξε την προπόνηση σου και συνεπώς το σώμα σου!

Εναλλαγές εξοπλισμού

Χρησιμοποίησε διαφορετικούς εξοπλισμούς κατά την διάρκεια της προπόνησης σου. Στρεσάρεις το μυϊκό σου σύστημα τόσο πολύ που το βοηθάς να εξελιχθεί καθώς αλλάζει το μυϊκό ερέθισμα κάθε φορά που αλλάζεις τον εξοπλισμό.

Χρησιμοποίησε λαβές διαφορετικές, μπάρες διαφορετικές, λάστιχα και άλλα πολλά αξεσουάρ για πάρεις το μέγιστο. Έτσι ακόμα μια φορά κρατάς ψηλά τον μεταβολισμό σου.

Πολυαρθρικές – Πολυμυϊκές ασκήσεις

Όσο περισσότερους μυς χρησιμοποιείς ταυτόχρονα στις ασκήσεις τόσο περισσότερες θερμίδες καις. Επίσης κάνοντας πολυμυϊκές ασκήσεις  βελτιώνεις  νευρομυϊκά το συντονισμό και τον έλεγχο στο σώμα σου.  Διπλό το όφελος για εσένα!

Τέτοιες ασκήσεις εκτελείς όταν χρησιμοποιείς όλο το σώμα σε μια ολοκληρωμένη κίνηση. Όπως squat-press, swings κ.α.

Τρέξιμο μετά τα βάρη

Εάν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να κάνεις τρέξιμο και βάρη την ίδια ημέρα προπόνησης, τότε προσπάθησε να κάνεις το αερόβιο σου (τρέξιμο) μετά τα βάρη για τον εξής βασικό λόγο.

Στην προπόνηση με βάρη η βασική πηγή ενέργειας είναι ο υδατάνθρακας, έτσι όταν θα πας για τρέξιμο μετά τα βάρη η βασική πηγή ενέργειας θα είναι ο λιπώδης ιστός καθώς θα έχεις μειώσει αρκετά τα αποθέματα υδατάνθρακα στην προπόνηση με βάρη νωρίτερα!

Κάνε μικρές αλλαγές τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην προπόνηση σου, τότε θα ανεβάσεις πολύ τον μεταβολισμό σου και οι καύσεις σου θα έρχονται αβίαστα! Πάντα να θυμάσαι υγιεινή διατροφή και σωστή προπόνηση θα σου δώσουν τα μέγιστα αποτελέσματα στον στόχο σώματος που επιθυμείς μαζί με ασφάλεια!

Καλή και ασφαλή προπόνηση!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μπορούμε να κάψουμε λίπος τοπικά;

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Ηλίας Ασημακόπουλος, Γυμναστής, Γλυφάδα

Ακολούθησε τον Ηλία στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media