Ο φώσφορος είναι το δεύτερο σε αφθονία μεταλλικό στοιχείο που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, μετά το ασβέστιο. Είναι πολύ σημαντικός καθώς συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Το συγκεκριμένο μέταλλο είναι μέρος των κυττάρων. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο κυρία Σταματάκη Αστερία, Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής και συνεργάτη του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, ο φώσφορος ειδικότερα απαντάται σε μεγάλο βαθμό στις κυτταρικές μεμβράνες. Επίσης, σύμφωνα με την ειδικό, παίζει σημαντικό ρόλο στη σκελετική υγεία, καθώς είναι βασικό δομικό στοιχείο των οστών αλλά και των δοντιών. Είναι απαραίτητο συστατικό για την αποθήκευση και την απελευθέρωση της ενέργειας, για τη σύνθεση των νουκλεοτιδίων, για τη λειτουργικότητα πολλών ενζύμων αλλά και για τη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας.

Τρόφιμα πλούσια σε φώσφορο είναι το γιαούρτι, το γάλα, το τυρί, το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, ο αρακάς και ορισμένα δημητριακά. Καλές πηγές φωσφόρου είναι κυρίως οι τροφές ζωικής προέλευσης. Ημερησίως οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 700mg φωσφόρου.

Σε περιπτώσεις ανεπαρκούς πρόσληψης φωσφόρου από τη διατροφή παρατηρούνται μυική αδυναμία και καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια. Σε περιπτώσεις έλλειψης φωσφόρου στα παιδιά μπορεί να έχουμε προβλήματα ανάπτυξης, σκελετικές διαταραχές και πόνους στα οστά.

Ο φώσφορος περιέχεται σε πολλές τροφές και σπάνια παρατηρείται έλλειψή του.Ελλείψεις σε φώσφορο μπορούν να δημιουργηθούν σε άτομα που για μεγάλο χρονικό διάστημα λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με αντιόξινα σκευάσματα, καθώς εμποδίζουν την απορρόφησή του. Άλλες περιπτώσεις που μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη φωσφόρου είναι οι διαβητικοί, άτομα με ανορεξία ή αλκοολικοί. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Ποιες είναι οι τροφές που ανακουφίζουν από την κατακράτηση υγρών

Πηγή : icookgreek