...
Αρχική Blog Cardio - Running Τρέξιμο στην άμμο: Πως μας επηρεάζει και τι πρέπει να προσέχουμε
Τρέξιμο στην άμμο: Πως μας επηρεάζει και τι πρέπει να προσέχουμε

Τρέξιμο στην άμμο: Πως μας επηρεάζει και τι πρέπει να προσέχουμε

Το τρέξιμο στην άμμο δίπλα στην θάλασσα αποτελεί πηγή θετικής ενέργειας, καθώς μας δίνει την ευκαιρία τόσο σωματικής όσο και ψυχικής ευεξίας , λόγω του ειδυλλιακού φυσικού τοπίου.

Πέραν αυτού όμως τι πρέπει να προσέξουμε;

Οι επιφάνειες με άμμο προσφέρουν υψηλότερο ενεργειακό κόστος στο τέλος μίας προπονητικής μονάδας , δηλαδή καίμε περισσότερες θερμίδες , καθώς το ασταθές δάπεδο , αναγκάζει το μυϊκό και το καρδιαναπνευστικό μας σύστημα να καταβάλλουν περισσότερη ενέργεια  έτσι ώστε να κρατήσουν την βιομηχανική κίνηση του σώματός μας σταθερή. Η αστάθεια αυτή της άμμου ωστόσο μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο δρομικό μας στυλ, ενώ σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει επιζήμιες αλλαγές στην τεχνική ενός αθλητή, οι οποίες  μπορούν να μεταφερθούν στον αγώνα. Αυτό συμβαίνει διότι η άμμος οδηγεί σε μείωση της ταχύτητας κίνησης συγκριτικά με μία σταθερή επιφάνεια, μειώνεται ο ρυθμός του  διασκελισμού, το μήκος του βήματος, όπως επίσης και το εύρος κίνησης του μηρού.

Για το λόγο αυτό, η καταλληλότερη περίοδος για έναν δρομέα ώστε να πραγματοποιήσει προπονήσεις τρεξίματος στην άμμο είναι στο ξεκίνημα της γενικής προετοιμασίας του κατά την οποία στοχεύει στην φυσική του κατάσταση και όχι τόσο στην τεχνική του.

Επιπλέον το τρέξιμο σε κλίση για παρατεταμένη ώρα ελοχεύει κινδύνους τραυματισμού ή ενόχλησης , καθώς ασκούνται λανθασμένα φορτία στους μύες για αυτό είναι σημαντικό να τρέχουμε σε όσο το δυνατόν πιο επίπεδη επιφάνεια μπορούμε ή ακόμα να αλλάζουμε την φορά του τρεξίματος μας έτσι ώστε να μην υπάρχει μονόπλευρη παραπάνω φόρτιση.

Σχετικά με την χρήση ή μη αθλητικών παπουτσιών για το τρέξιμο στην άμμο , οι απόψεις διίστανται. Από την μία πλευρά, η άμεση επαφή του πέλματος με την άμμο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στους μύες όπως σε γόνατα, γαστροκνήμιο, κνήμες  ή ακόμα και ερεθισμό του αχίλλειου τένοντα ενώ από την άλλη καλλιεργεί την αίσθηση αφής των πελμάτων προσδίδοντας μια αίσθηση χαλάρωσης και ελευθερίας. Επομένως επιλέγουμε τι μας ταιριάζει και εννοείται ότι αν τρέχουμε με γυμνό πόδι προσέχουμε επίσης να μην πατήσουμε κάποιο αιχμηρό αντικείμενο .

Ξεκινήστε μία προπόνηση κάνοντας για προθέρμανση  7΄-10΄ περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο ανάλογα το επίπεδο σας  , σαν κυρίως μέρος δοκιμάστε να κάνετε 5-10 σετ από 2΄ (τρέξιμο ή γρήγορο βάδισμα ) με 1΄( περπάτημα στο ενδιάμεσο ) και ξανά , όταν ολοκληρώσετε το πρόγραμμά σας κάνετε διατάσεις . Τέλος, μπορείτε να δοκιμάστε να κάνετε μία φυσική κρυοθεραπεία ,βάζοντας τα πόδια σας στο κρύο νερό της θάλασσας για όσο περισσότερο αντέξετε . Η κρυοθεραπεία θα σας ανακουφίσει και θα βοηθήσει την γρηγορότερη απομάκρυνση των καματογόνων ουσιών από το σώμα σας.

Η παραπάνω προπόνηση έχει διαλειμματική μορφή και έχει ως στόχο την καύση λίπους ενώ βελτιώνει την φυσική σας κατάσταση , ο καθένας από εσάς μπορεί να την προσαρμόσει στο επίπεδο του αυξάνοντας ή μειώνοντας τον ρυθμό τρεξίματος και τα σετ. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αλλά έχει ως στόχο την παρακίνηση σας . Ελπίζω να το δοκιμάσετε και να το απολαύσετε !

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Άρτεμις Βαλίνη – Γυμνάστρια

Άρτεμις Βαλίνη – Γυμνάστρια,Running Coach , Χανιά

  • The effects of sand dune and hill running on lower limp kinematics and running speed in elite sprinters. Andrew J. Harrison, Randall L. Jensen, Carla B. McCabe – 2008
  • Effects of a sand running surface on the kinematics of sprinting at maximum velocity. PE AlcarazJM PalaoJLL ElviraNP Linthorne – 2011
  • Sand training: a review of current research and practical applications. Martyn John, Binnie, Brian Dawson, Hugh Pinnington, Grant Landers &Peter Peeling 2013

 

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media