More
  ΑρχικήFitnessΆσκηση και άνοια: 6 ασκήσεις που κρατούν τον εγκέφαλο ενεργό

  Άσκηση και άνοια: 6 ασκήσεις που κρατούν τον εγκέφαλο ενεργό

  Οι ειδικοί πίστευαν από καιρό ότι η άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από την ανάπτυξη της άνοιας.

  Ωστόσο, αν και είχαν παρατηρήσει ένα γενικό μοτίβο μειωμένου κινδύνου, οι μελέτες σχετικά με το θέμα ήταν μικρές – και συχνά αντικρουόμενες – με μικρή συναίνεση σχετικά με τον τύπο, τη συχνότητα ή την ένταση της άσκησης που θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

  Γράφει η Νάντια Μαύρου, Γυμνάστρια, Πύργος 

  «Δεν υπάρχει πραγματική σαφής συνταγή που μπορούμε να παρέχουμε για σωματική δραστηριότητα», δήλωσε ο Δρ Joel Salinas, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία ατόμων με άνοια.

  ανοια η ασκηση βοηθαεο

  Ωστόσο η σωματική άσκηση μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας και οι ειδικοί λένε ότι η καλύτερη στιγμή για να αρχίσετε να την προσθέτετε στην καθημερινότητά σας είναι τώρα.

  Σύμφωνα με έρευνες ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας μειώθηκε κατά 35% σε άτομα που συμμετείχαν τακτικά σε έντονες δραστηριότητες όπως άσκηση και αθλήματα ενώ σε όσους έκαναν τακτικά δουλειές του σπιτιού φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατά 21%.

  Σύμφωνα με τον Huan Song συγγραφέα μελέτης που δημοσιεύθηκε στους New York Times, ακόμη και οι άνθρωποι των οποίων το γενετικό ιστορικό συνδέεται με πιθανούς κινδύνους άνοιας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη σωματική δραστηριότητα για να μειώσουν την προδιάθεσή τους.

  6 ασκήσεις για τη μείωση του κινδύνου άνοιας

  Μερικές από τις ασκήσεις που ακολουθούν για την άνοια, συστήνεται ότι πρέπει να τις προσθέσετε στις συνήθειες σας, σύμφωνα με τους Jonhenry και Silky Singh Pahlajani, κλινικό καθηγητή συμπεριφορικής νευρολογίας και νευροψυχιατρικής στο Weill Cornell Medicine.

  Περπάτημα, δυναμικό βάδισμα ή τρέξιμο

  περπάτημα

  Ποδήλατο ή στατικό ποδήλατο γυμναστικής

  ποια οφελη εχει η ποδηλασια

  Κολύμβηση

  γρηγορος κολυμβητης

  Pilates

  pilates cadilac

  Αερόβια μηχανήματα όπως το ελλειπτικό

  ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΟ ΑΣΚΗΣΗ

  Κυκλική προπόνηση

  κυκλικη προπονηση οφελη

  Τρεις μεγάλες μελέτες που δημοσιεύθηκαν τους τελευταίους μήνες προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν τους τύπους, τις εντάσεις και τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας που παρέχουν την πιο συνολική προστασία από την άνοια.

  Αυτές οι μελέτες, οι οποίες ακολούθησαν χιλιάδες, ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για χρόνια κάθε φορά, επιβεβαιώνουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα, σε πολλές μορφές, παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας

  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ασκούνταν τακτικά – ως άσκηση ορίζεται η συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση, ο χορός, η συμμετοχή σε αθλήματα ή η άσκηση στο γυμναστήριο – είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

  Ο Le Shi, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ανέφερε «συνιστούμε στους ανθρώπους να κάνουν την άσκηση που σας αρέσει»

  Η έντονη άσκηση φαίνεται να είναι καλύτερη, αλλά ακόμη και η μη παραδοσιακή άσκηση, όπως οι δουλειές του σπιτιού, μπορεί να προσφέρει σημαντικό όφελος. Και παραδόξως, είναι εξίσου αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό άνοιας.

  η κινηση βοηθαει στην ανοια

  Οι άνθρωποι  με υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης ως παιδιά είχαν υψηλότερα επίπεδα γνωστικής λειτουργίας στη ενήλικη  ζωή τους, υποδηλώνοντας ότι η καθιέρωση μιας δια βίου συνήθειας σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου.

  Έτσι εδραιώνεται η  ιδέα ότι η τακτική, δια βίου σωματική δραστηριότητα, σε όλες τις μορφές της, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου άνοιας, ακόμη και για άτομα που ταξινομούνται ως υψηλού κινδύνου.

  Σύμφωνα με τον Δρ Weintraub «Ο εγκέφαλός σας είναι μέρος του σώματός σας και πρόκειται να επωφεληθεί από οτιδήποτε κάνετε που είναι καλό για τη γενική σας υγεία».

  Οτιδήποτε οξυγονώνει την καρδιά οξυγονώνει και τα κύτταρα του εγκεφάλου. Έτσι οποιαδήποτε μορφή άσκησης η οποία σας ευχαριστεί, ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς στην μέτρια ένταση (στο 70 τοις 100 της καρδιακής συχνότητας) και αυξάνει την συγκέντρωση, μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλει ενεργά στην πρόληψη της άνοιας.

  Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνονται τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης τόσο σε σωματικό, όσο και σε γνωστικό επίπεδο και η καλύτερη στιγμή για να δραστηριοποιηθούμε, είναι το τώρα!

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  pilates πυργος

  Νάντια Μαύρου, Γυμνάστρια, Πύργος 

  Ακολούθησε την Νάντια στο Facebook και στο Instagram

  Πηγές:

  pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35948447/

  nytimes.com/2022/08/15/well/move/exercise-dementia-risk.html

  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε