Αρχική Fitness Cardio - Running Τρέξιμο στο δρόμο και ρύπανση. Που και τι ώρα να τρέχω;

Τρέξιμο στο δρόμο και ρύπανση. Που και τι ώρα να τρέχω;

Με το τρέξιμο στο δρόμο και την ρύπανση υπάρχει σίγουρα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκθεση σε αέρα φορτισμένο μονοξείδιο του άνθρακα σε τακτική βάση είναι ένας θαυμάσιος τρόπος ανάπτυξης φλεγμονωδών πνευμόνων, επιδεινώνει το άσθμα και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, καρκίνου και (κατ ‘επέκταση) θανάτου.

Αυτά τα προβλήματα υγείας επέρχονται και κορυφώνονται με την εξωτερική άσκηση και όπως τονίζει ο Δρ Edward R. Laskowski της Κλινικής της Mayo και υπάρχει ένας φυσιολογικός λόγος γι ‘αυτό. Κατά τη διάρκεια περιόδων αερόβιας άσκησης, λέει ο Laskowski, οι άνθρωποι εισπνέουν περισσότερο αέρα σε αντίθεση με την ηρεμία, παρακάμπτοντας σε ένα ποσοστό τις ρινικές διαβάσεις, οι οποίες κανονικά φιλτράρουν τα επικίνδυνα σωματίδια ρύπανσης που τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα.

Όμως εαν γνωρίζετε που και πότε να βγείτε για το λεγόμενο Long Run σας τα πνευμονικά, μυικά, ορμονικά οφέλη όπως και η βελτίωση της αθλητικής σας απόδοσης και επίδοσης  θα έχουν θετικό αντίκρισμα.
Επιλέξτε τη διαδρομή σας με γνώμονα την καθαρότητα του αέρα και την ποσότητα φυτών.

Αν είναι δυνατόν, βρείτε μια διαδρομή στην περιοχή σας, η οποία απέχει πολύ από τους δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, όπου τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα είναι  αυξημένα. Τα δασωμένα μονοπάτια είναι ιδανικά, αφού τα δέντρα φιλτράρουν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αποφύγετε να τρέχετε έξω όταν τα επίπεδα ρύπανσης είναι τα υψηλότερα, τα οποία τείνουν να είναι το απόγευμα. Παράλληλα ακόμα και όταν τρέχετε κοντά σε δασικές εκτάσεις οι ώρες με ηλιακή ακτινοβολία που τίθεται η διαδικασία της φωτοσύνθεσης και απελευθέρωση οξυγόνου είναι καλύτερη.
Ένα κύριο σημείο που οφείλουν να προσέχουν ειδικά οι ερασιτέχνες δρομείς είναι ο ΤΡΟΠΟΣ με τον οποίο τρέχουν στο ανομοιογενές ανάγλυφο των εξωτερικών μονοπατιών.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΛΕΞΑΚΗ-ΓΑΒΑΛΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ

Πηγές :Effects of Diesel Exhaust on the Lung – Influence of Particle Size and Composition
Mayo Clinic’s Dr. Edward R. Laskowski search from WebMD

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαλάτα πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το κυρίως γεύμα;

Σαλάτα πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το κυρίως γεύμα;

Η προτροπή για κατανάλωση σαλάτας αποτελεί μία βασική σύσταση από κάθε διαιτολόγο προς τους πελάτες του. Πού οφείλεται αυτή η τακτική; Προέρχεται από την προσπάθεια...

Ακολουθήστε μας

89,724ΥποστηρικτέςΚάντε Like
26,654ΑκόλουθοιΑκολουθήστε