...
Το μωρό μου έγινε 6 μηνών, τι να τρώμε;

Το μωρό μου έγινε 6 μηνών, τι να τρώμε;

Ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί όλες τις μαμάδες , είναι τι πρέπει να τρώει το βρέφος μετά τους 6 πρώτους μήνες. Πρώτα οι παιδίατροι και μετά οι διατροφολόγοι , με συνεργασία , μπορούν να βοηθήσουν για την καλύτερη θρέψη του μωρού μας.

Πάμε να δούμε όμως για αρχή κάποια πράγματα για τη βρεφική ηλικία και το θηλασμό η μη:

  1. Η καλύτερη τροφή για το μωρό μας είναι αδιαμφισβήτητα ο θηλασμός, καθώς το βρέφος αποκτά ανοσία σε πολλά μικρόβια, παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που του παρέχει η μητέρα του και αποκτά φυσικά έναν ισχυρό δεσμό μαζί της.
  2. Σε περίπτωση που το βρέφος υποφέρει από κολικούς ενώ θηλάζει τότε το πρώτο πράγμα που κόβουμε από τη μητέρα είναι τα ωμά λαχανικά. Εάν δούμε πως οι κολικοί συνεχίζουν τότε βγάζουμε και το γάλα από τη διατροφή της μητέρας.
  3. Για τα βρέφη που δεν θηλάζουν, συνήθως δίνεται κατσικίσιο γάλα , το οποίο είναι ευκολότερα απορροφήσιμο από το βρέφος. Εμείς οι διατροφολόγοι, όμως, δεν το προτιμάμε γιατί είναι ελλιπές σε Βιταμίνη Β12 , Κοβαλαμίνη, σημαντική για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, καθώς και σε Φυλλικό Οξύ, βιταμίνη επίσης σημαντική για τη σύνθεση του DNA και πολλών αμινοξέων.
  4. Τέλος, αν δίνετε γάλα στο βρέφος και παρατηρείτε βαριά δυσκοιλιότητα, τότε μιλάμε για αλλεργία. Τα HA Αντιαλλεργικά Γάλατα, που συνήθως τα βρίσκουμε σε φαρμακεία, είναι η λύση για τη δυσκοιλιότητα του βρέφους.

Ας δούμε τώρα για τη διατροφή του βρέφους μετά τον 6ο μήνα ζωής.

  1. Συνήθως μόλις το βρέφος κλείσει τον 6ο μήνα ζωής, προσθέτουμε στη θρέψη του τη στερεά τροφή. Η στερεά τροφή μπορεί να είναι το κλασικό ρυζάλευρο για δεκατιανό και η  φρουτόκρεμα για απογευματινό.
  2. Σε βρέφη που κόβεται ο θηλασμός, καλό θα είναι να αποφύγουμε το νωπό γάλα μέχρι τον 1ο χρόνο της ζωής του, γιατί τα νωπά γάλατα δεν θερμαίνονται πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.
  3. Για το αυγό και το ψάρι πλέον λέμε ναι μετά τον 6ο μήνα.
  4. Τα προϊόντα με γλουτένη ,τώρα, καλό θα είναι να προστεθούν από τον 7ο μέχρι τον 9ο μήνα ζωής.
  5. Επίσης, τα γάλατα που δίνουμε στα βρέφη καλό θα είναι να είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D3, και αυτό θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.
  6. Το μέλι, τέλος , θα πρέπει να μπει μετά το 2ο έτος της ζωής του βρέφους.

Με το που μπουν οι στερεές τροφές στη διατροφή, μετά από 10-15 μέρες , μπορούμε να βάλουμε σούπες με ένα λαχανικό για αρχή και μετά να προσθέτουμε από ένα  τη φορά, αλεσμένα όλα βέβαια, όπως γλυκοπατάτα-πατάτα, καρότο , κολοκύθι, αρακά. Εννοείται καθόλου αλάτι.

Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα, ένα κάθε φορά, και για τις  σπιτικές φρουτόκρεμες μία προσθήκη τη φορά μετά από μια εβδομάδα κάθε δοκιμής, όπως μπανάνα, αχλάδι, μήλο.

Τέλος, μετά τους 6,5 μήνες ζωής και αφού έχουμε μπει στις σούπες λαχανικών, μπορούμε να προσθέσουμε αλεσμένο μοσχάρι ή  κοτόπουλο στη σούπα του βρέφους .

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

 

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media