More
  ΑρχικήFitnessΜπορεί το λίπος να μετατραπεί σε μύες ή να γίνει το αντίστροφο;

  Μπορεί το λίπος να μετατραπεί σε μύες ή να γίνει το αντίστροφο;

  Μπορεί το λίπος να γίνει μύες; Ερώτημα που ίσως ακόμη να ταλαιπωρεί κάποιους, ωστόσο πάμε να δούμε με την επιστημονική ματιά πως έχουν ακριβώς τα πράγματα.

  Με την προπόνηση με αντιστάσεις, αυξάνεις τη μυϊκή σου μάζα και προωθείς την απώλεια λίπους μέσω της περαιτέρω θερμιδικής δαπάνης. Ωστόσο αυτά τα δύο αποτελέσματα προκύπτουν από δύο εντελώς ξεχωριστές διαδικασίες, αφού αφορούν εντελώς ξεχωριστούς ιστούς. Τον λιπώδη και και τον μυϊκό.

  Γράφει ο Παύλος Κοθωνίδης, Γυμναστής, Καβάλα

  Τι θα κάνει η προπόνηση με βάρη στο σώμα σου;

  - Advertisement -

  Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα, μέσω της μηχανικής τάσης που υποβάλλουμε τους μύες μας κατά τη διάρκειά της, ενώ στη συνέχεια οι ορμόνες, οι νευροδιαβιβαστές και το νευρικό μας σύστημα θα αναλάβει να στείλει σήματα στο σώμα για να μετατρέψει τις προσλαμβανόμενες πρωτεΐνες σε νέο μυϊκό ιστό ως μηχανισμό επισκευής με τη διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης.

  το λιπος μπορεςι να γινει μυς

  Οι υδατάνθρακες και τα λίπη χρησιμοποιούνται ως ενέργεια για να τροφοδοτήσουν αυτή τη διαδικασία.

  Η προπόνηση με βάρη μπορεί επίσης να μειώσει τη μάζα λίπους, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα σωματικού λίπους για να τροφοδοτήσει τόσο αυτή τη διαδικασία οικοδόμησης μυών όσο και χρησιμοποιώντας τα αποθέματα λίπους απευθείας ως καύσιμο για την άσκηση που απαιτείται για να εργαστούν οι μύες.

  Επίσης σε βάθος χρόνου έχει φανεί ότι η αυξημένη μυϊκή μάζα επιφέρει και ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό, αν και όχι σε επίπεδα που θα μας κάνουν να ησυχάσουμε και εντελώς.

  Τι δεν θα κάνει η προπόνηση με βάρη;

  Την κυριολεκτική άμεση μετατροπή του λίπους σε μυ.

  Το λίπος αποτελείται από τριγλυκερίδια, τα βασικά λιπίδια τα οποία είναι μόρια σε σχήμα κεφαλαίου Ε όπου περιέχουν γλυκερόλη, η οποία είναι μία αλκοόλη, που δρα ως ραχοκοκαλιά προσαρτώντας 3 αλυσίδες λιπαρών οξέων.

  Αυτές οι αλυσίδες αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο.

  Η μυϊκή μάζα αποτελείται από μυϊκό ιστό, γλυκογόνο, νερό και κάποιο ενδομυϊκό λίπος. Ο μυϊκός ιστός (ο μόνος ιστός που μπορεί να συστέλλεται) αποτελείται από αλυσίδες αμινοξέων, τα οποία μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά στη δομή τους.

  Αυτές οι αλυσίδες περιέχουν άζωτο και το άζωτο αποθηκεύεται σχεδόν αποκλειστικά στο σώμα ως μυς (με ορισμένα αμινοξέα να βρίσκονται δίπλα του).

  Μπορει τελικά το λίπος να γίνει μύες;

  Είναι αδύνατο το λίπος να μετατραπεί απευθείας σε μυ, καθώς το λίπος στερείται αζώτου και δεν υπάρχει μηχανισμός στο σώμα για την ανασύσταση του λίπους σε αμινοξέα.

  Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα αμινοξέα μπορούν να παραχθούν στο σώμα από οτιδήποτε άλλο εκτός από άλλα αμινοξέα, μια διαδικασία γνωστή ως τρανσαμίνωση.

  Η συντριπτική πλειοψηφία των μυών που χτίζονται προέρχεται από τη διατροφική πρόσληψη αζώτου. Η διατροφική πρωτεΐνη είναι η μόνη σημαντική πηγή αζώτου στην ανθρώπινη διατροφή.

  Έτσι, παρόλο που η προπόνηση με βάρη μπορεί τόσο να χτίσει μυς όσο και να προκαλέσει απώλεια λίπους, αυτά θα πρέπει να θεωρηθούν ως δύο ξεχωριστά αποτελέσματα και όχι το ένα αποτέλεσμα του άλλου.

  ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ετσι θα καταφέρετε να αυξήσετε τη μυϊκή μάζα στα πόδια σας

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  Παύλος Κοθωνίδης, Γυμναστής, Καβάλα

  Ακολούθησε τον Παύλο στο Facebook και στο Instagram

  Πηγές:

  1. Du M, Yin J, Zhu MJ. Cellular signaling pathways regulating the initial stage of adipogenesis and marbling of skeletal muscle. Meat Sci. (2010)
  2. Frayn KN. Fat as a fuel: emerging understanding of the adipose tissue-skeletal muscle axis. Acta Physiol (Oxf). (2010)
  3. Phillips SM, Hartman JW, Wilkinson SB. Dietary protein to support anabolism with resistance exercise in young men. J Am Coll Nutr. (2005)

  Ακολουθήστε μας

  100,536ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  31,414ΑκόλουθοιΑκολουθήστε