More
  ΑρχικήΥγείαΜούδιασμα στα άκρα: Τι δείχνει το «μυρμήγκιασμα» στα πόδια και τα χέρια

  Μούδιασμα στα άκρα: Τι δείχνει το «μυρμήγκιασμα» στα πόδια και τα χέρια

  Ποτε το μούδιασμα στα άκρα ειναι ανησυχητικό;

  Μια άλλη ονομασία του μουδιάσματος στα άκρα είναι το λεγόμενο «μυρμήγκιασμα» ή αλλιώς «αιμωδίες» στην ιατρική γλώσσα. Συχνότερα εμφανίζεται στα άκρα, χέρια ή πόδια όταν αυτά ‘’πλακώνονται’’ με το βάρος του σώματός μας.

  Όταν δηλαδή κανείς κάθεται για πολλή ώρα πάνω στο πόδι του, είτε σταυροπόδι, είτε πιέζει με κάποιο τρόπο το χέρι του, για παράδειγμα όταν ξαπλώνει πάνω του.

  Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

  Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι πιέζονται κάποια νεύρα είτε λόγω του ότι δεν αιματώνεται επαρκώς η περιοχή. Το μούδιασμα συνήθως δεν είναι κάποια παθολογική κατάσταση, αφού μπορεί να οφείλεται σε κακή στάση σώματος, σε παπούτσια που προκαλούν πίεση στο πέλμα ή αξεσουάρ, όπως τα βραχιόλια.

  Ποτε να αρχίσω να ανησυχώ

  Παρόλα αυτά ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε περιπτώσεις που το μούδιασμα στα άκρα εμφανίζεται χωρίς κάποια προφανή αιτία και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

  Σε αυτές τις περιπτώσεις το μούδιαμα ειναι ανησυχητικό γιατί μπορεί να υποκρύπτονται ασθένειες, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και παθήσεις στην σπονδυλική στήλη, κάποια κήλη για παράδειγμα.

  Ποια είναι μερικά πιθανά αίτια για το μούδιασμα στα άκρα

  Πίεση

  Αυξημένη πίεση των άκρων από κοσμήματα, παπούτσια ή από το βάρος του σώματος, σε περίπτωση που ο «ασθενής» ξαπλώνει πάνω στο χέρι του ή κάθεται σταυροπόδι, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή αλλιώς τσιμπήματα δίκην καρφίτσες στα άκρα.

  Δεν αποτελεί ανησυχητικό σύμπτωμα, αφού όταν αποσυμπιεστεί η περιοχή, η αίσθηση στα επαναφέρεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

  Παγιδευμένα νεύρα

  Προβλήματα στη σπονδυλική στήλη όπως μια δισκοπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε μουδιάσματα στα άκρα, ακόμη και σε παράλυση του άκρου πόδα, ανάλογα με το σημείο της βλάβης.

  Αντίστοιχα αν η βλάβη στη σπονδυλική στήλη παρατηρείται στα πιο πάνω επίπεδα, δηλαδή στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, τότε προσβάλλονται τα άνω άκρα και έχουμε το λεγόμενο «σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα».

  Χαρακτηρίζεται από μούδιασμα και πόνο στο άνω άκρο και συγκεκριμένα στον καρπό και προσβάλλει κυρίως άτομα που κάνουν καθημερινά, για πολλές ώρες, συγκεκριμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα τα άτομα που γράφουν πολλές ώρες στον υπολογιστή.

  μουδιασμα στα ακρα και νευρα

  Διαβήτης

  Ο αρρύθμιστος κυρίως διαβήτης μπορεί να προσβάλλει τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα αγγεία, καθώς και τα νεύρα.

  Έτσι μπορεί να προκαλέσει αγγειοπάθεια και νευροπάθεια. Η καλή ρύθμισή του σε συνεργασία με έναν διαβητολόγο / ενδοκρινολόγο είναι ύψιστης σημασίας, ώστε να αποτραπούν αυτές οι επιπλοκές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε γάγγραινα και ακρωτηριασμό, σε ακραίες περιπτώσεις.

  μουδιασμα στα χερια και τα ποδια απο διαβητη

  Τραυματισμός

  Άτομα που χρησιμοποιούν δονούμενα εργαλεία στη δουλειά τους, λόγου χάρη κομπρεσέρ, έχουν αυξημένη πιθανότητα να υποστούν κάποιο τραυματισμό στα άκρα τους και πιο συγκεκριμένα στις νευρικές απολήξεις. Αυτό έχει ως συνέπεια την εμφάνιση μουδιάσματος, λόγω τραυματισμού των νεύρων.

   Ασθένειες που βλάπτουν τα νεύρα

  Πέρα από το διαβήτη, άλλες ασθένειες που μπορεί να επιφέρουν το αίσθημα του μουδιάσματος είναι η πολλαπλή σκλήρυνση, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και ακόμα πιο συχνά το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

  Ακόμα πιο σοβαρές περιπτώσεις είναι οι όγκοι στον εγκέφαλο που πέραν των άλλων συμπτωμάτων μπορούν να εμφανιστούν με μυρμηγκιάσματα στα άκρα.

  Αλκοόλ

  Η συχνή και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μειώνει τα επίπεδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι προστατευτικές για το νευρικό σύστημα.

  αλκοολ και μουδιασμα στα ακρα , χερια και ποδια

  Ανεπάρκεια βιταμίνης

  Ανεπάρκειες του συμπλέγματος Β και συγκεκριμένα της βιταμίνης Β12 που εμφανίζεται κυρίως σε χορτοφάγους, σε ηλικιωμένους, σε άτομα με αναιμία και σε αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, ασκούν επιβαρυντική δράση στα νευρικό σύστημα και προδιαθέτουν στην εμφάνιση μουδιάσματος, καθώς και σε άλλα νευρολογικά προβλήματα.

  ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στην χολή

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

  Πηγές

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21628435/

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22454310/

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31039689/

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16918087/


  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε