Αρχική Φυσικοθεραπεία Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και τι συμπτώματα έχει;

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και τι συμπτώματα έχει;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση που επιδεινώνεται με το πέρας του χρόνου. Οφείλετε στη πίεση που ασκείται στο μέσο νεύρο στο ύψος του καρπού και συναντάται περισσότερο στις γυναίκες από ότι στους άντρες.

Τί είναι ο καρπιαίος σωλήνας;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι αρκετά στενή και σηραγγώδης ανατομική κατασκευή του καρπού. Ο πυθμένας και τα πλάγια τοιχώματα του σωλήνα δημιουργούνται από τα οστά του καρπού. Η οροφή καλύπτεται από μια ισχυρή δεσμίδα από συνδετικό ιστό που ονομάζεται εγκάρσιος σύνδεσμος.

Το μέσο νεύρο περνάει μέσα τον σωλήνα και φτάνει στο χέρι όπου και νευρώνει τους μυς του χεριού. Το μέσο νεύρο παρέχει την αισθητικότητα της παλάμης από τη μεριά του αντίχειρα, δείκτη και μέσου δακτύλων.
Επίσης δίνει την κίνηση στους μυς γύρω από τον αντίχειρα.

Σε ποιους εμφανίζεται πιο συχνά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Η συγγενής προδιάθεση του ατόμου αποτελεί σήμερα η κυριότερη αιτία εμφάνισης της πάθησης. Τα άτομα που ασχολούνται με βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα στον καρπό και στο χέρι.

Μερικές αθλητικές δραστηριότητες προδιαθέτουν τους αθλητές να εμφανίσουν τη νόσο ειδικά σε εκείνους που χρησιμοποιούν επαναλαμβανόμενα σε κάμψη και έκταση τον καρπό και το χέρι καθώς επίσης στους ρήπτες (ακόντιο, σφαίρα, σφύρα), σε αθλητές που κρατάν στο χέρι ρακέτα (τένις, σκουώς, Badminton), στους αθλητές της ενόργανης γυμναστικής καθώς επίσης σε αθλητές που βρίσκονται σε αναπηρική καρέκλα λόγω της υπέρχρησης του μέλους.

Τι συμπτώματα έχει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Οι ασθενείς με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα περιγράφουν διαλείπουσες η εμμένουσες παραισθησίες και αιμωδίες στο χέρι ειδικά στα τρία δάκτυλα (αντίχειρας, δείκτης και μέσος). Ο πόνος εμφανίζεται κυρίως τις νυχτερινές ώρες ο οποίος ξυπνάει τον ασθενή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ασθενής τινάζει το πάσχων άνω άκρο και τοποθετεί το χέρι του σε δροσερότερο σημείο για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα.
Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι τους πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια (απώλεια δύναμης συγκράτησης του χεριού), ή αδυναμία συστροφής του κλειδιού στη κλειδαριά (απώλεια δύναμης σύλληψης του χεριού).

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι κατά βάση χειρουργική, αλλά μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και με συντηρητικά θεραπευτικά μέτρα.

Διάβασε ακόμα : Τι είναι ο παγωμένος ώμος ή αλλιώς Συμφυτική Θυλακίτιδα Ώμου ;

Χάρης Βαλσαμίδης – Φυσίατρος , Αττική (Βούλα)

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως βοηθάει η άσκηση στην πέψη

Πολλοί θα έχετε ακούσει για τον «δεύτερο εγκέφαλο» που διαθέτουμε οι άνθρωποι και για το πώς αυτός σχετίζεται με τους υπόλοιπους ιστούς και με...