...
Αρχική Blog Υγεία Βραδυκαρδία: Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης και πως να την αντιμετωπίσετε
Βραδυκαρδία: Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης και πως να την αντιμετωπίσετε

Βραδυκαρδία: Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης και πως να την αντιμετωπίσετε

Η βραδυκαρδία αποτελεί μια αρρυθμία του καρδιακού ρυθμού. Οι αρρυθμίες είναι παθολογικές και συνήθως συμπτωματικές. Οι διαταραχές του ρυθμού μπορεί να είναι ταχείας (ταχυκαρδίες) ή βραδείας (βραδυκαρδίες) συχνότητας και μπορεί να είναι ρυθμικές ή άρρυθμες. Οι ασθενείς χρησιμοποιούν διαφόρους όρους για να περιγράψουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιακή αρρυθμία, η οποία μπορεί να είναι και ασυμπτωματική. Γενικά οι βραδυκαρδίες διαγιγνώσκονται και θεραπεύονται ευκολότερα συγκριτικά με τις ταχυκαρδίες.

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο «βραδυκαρδία» εννοούμε ότι η καρδιά χτυπάει πολύ αργά. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός κυμαίνεται μεταξύ 60 – 100 παλμούς/ λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας. Καρδιακός ρυθμός μικρότερος των 60 παλμών μπορεί να δηλώνει βραδυκαρδία αλλά και υγεία, διότι ως γνωστόν οι άνθρωποι που ασχολούνται εντατικά με τη γυμναστική παρουσιάζουν χαμηλή καρδιακή συχνότητα.

βραδυκαρδια αιτια

Σε άλλα άτομα βέβαια μπορεί να υποκρύπτεται μια βλάβη της καρδιάς. Η βραδυκαρδία μπορεί να προκύψει είτε λόγω μόνιμου ή παροδικού «μπλοκ» των ηλεκτρικών μονοπατιών της καρδιάς είτε λόγω μη σωστής λειτουργίας του βηματοδότη. Οι βραδυκαρδίες ποικίλλου ανάλογα τα αίτια που την προκαλούν. Αρκετές μέτριες βραδυκαρδίες δεν απαιτούν θεραπεία, ενώ η σεσημασμένη βραδυκαρδία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί νοσηλεία.

Ποια είναι τα αίτια για την βραδυκαρδία;

Η βραδυκαρδία έχει πολλές αιτίες πρόκλησης:

  • Φάρμακα : αντιυπερτασικά, β – αναστολείς, αντιαριθμικά, διγοξίνη, αμιωδαρόνη, δακτυλίτιδα
  • Παθήσεις της καρδιάς : οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ( ΟΕΜ ), εκφυλιστικές αλλαγές που προκαλούν βλάβες στην καρδιά και συμβαίνουν λόγω ηλικίας, λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, μυοκαρδιοπάθεια, σαρκοείδωση, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, χειρουργική επέμβαση στην καρδιά ή καθετηριασμός
  • Ενδοκρινικές παθήσεις : υποθυρεοειδισμός, επινεφριδική ανεπάρκεια
  • Μεταβολικές παθήσεις : υποξία ( μειωμένο οξυγόνο ), υπερκαλιαιμία

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο αργός ρυθμός της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει:

  • Ζάλη ή λιποθυμία.
  • Δύσπνοια και δυσκολία άσκησης.
  • Αίσθημα κούρασης.
  • Πόνο στο στήθος ή ένα αίσθημα ότι η καρδιά σας χτυπάει δυνατά ή “φτερούγισμα”.
  • Σύγχυση ή προβλήματα συγκέντρωσης.
  • Απώλεια των αισθήσεων, ένας αργός καρδιακός ρυθμός προκαλεί και πτώση στην πίεση του αίματος
  • Ξαφνικός καρδιακός θάνατος

Συχνά μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή μπορεί τα συμπτώματα να είναι ήπια και να μην προξενούν ανησυχία στον ασθενή, αφού νομίζει πως οφείλονται στο πέρασμα της ηλικίας του. Ωστόσο, μπορείτε να μάθετε πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά μετρώντας τους παλμούς ανά λεπτό. Εάν δεν υπάρχει σφυγμός ή είναι αργός ή άνισος, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πώς γίνεται η διάγνωση βραδυκαρδίας;

Κατά τη διαγνωστική προσέγγιση της βραδυκαρδίας, πρωταρχικής σημασίας είναι η λήψη προσεκτικού ιστορικού με έμφαση στην παρούσα νόσο, το κληρονομικό ιστορικό αρρυθμιών ή αιφνίδιου θανάτου, η χρήση φαρμάκων, πρόσφατα νοσήματα ή χειρουργεία, καθώς και η κλινική εξέταση. Το αρχικό ΗΚΓ ( ηλεκτροκαρδιογράφημα ) μπορεί να αποκαλύψει παθολογικό ρυθμό. Επειδή η βραδυκαρδία πολλές φορές είναι παροδική, το τυπικό ηλεκτροκαρδιογράφημα που γίνεται στο γραφείο του γιατρού, ίσως να μην παρέχει ενδείξεις βραδυκαρδίας, εκτός και εάν συμβεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Επομένως ίσως να χρησιμοποιηθεί φορητός (Holter) ηλεκτροκαρδιογράφος.

βραδυκαρδια αντιμετωπιση

Οι εργαστηριακές εξετάσεις που θα επιλεχθούν ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή και θα πρέπει να προσαρμόζονται αναλόγως. Με κάθε νέα ρύθμιση θα πρέπει να ελέγχονται οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Σε κάθε ασθενή με ανάρμοστη συμπεριφορά θα πρέπει να ελέγχονται τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα και να γίνεται τοξικολογική εξέταση ούρων. Ιδιαίτερα για τα ηλικιωμένα άτομα θα πρέπει επίσης να ελέγχονται τα τοξικά επίπεδα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της βραδυκαρδίας εξαρτάται από το τι είναι αυτό που την προκαλεί και τι άλλα συμπτώματα υπάρχουν. Αν η βραδυκαρδία δεν προκαλεί συμπτώματα, ο ασθενής συνήθως δεν υποβάλλεται σε θεραπεία.

  • Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και τα αίτια μη αναστρέψιμα ( <40 παλμούς/λεπτό ), ενδεχομένως να χρειαστεί προσωρνός είτε μόνιμος βηματοδότης ( συσκευή που τοποθετείται κάτω από το δέρμα και διορθώνει τον χαμηλό καρδιακό ρυθμό ).
  • Εάν κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή ηλεκτρολυτικές διαταραχές, αντιμετωπίζοντας αυτό το πρόβλημα μπορεί να θεραπευτεί και η βραδυκαρδία.
  • Εάν κάποιο φάρμακο είναι το αίτιο, ο γιατρός μπορεί να προσαρμόσει τη δόση ή να συνταγογραφήσει διαφορετικό φάρμακο. Εάν είναι απαραίτητη η λήψη αυτού του φαρμάκου, τότε ίσως χρησιμοποιηθεί βηματοδότης.

Στόχος είναι να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός. Αν τυχόν σοβαρή βραδυκαρδία δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως είναι λιποθυμίες και τραυματισμοί από λιποθυμία, καθώς και επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και θάνατο.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για βραδυκαρδία;

Η βραδυκαρδία συνήθως συνυπάρχει με κάποια άλλη καρδιακής πάθησης, οπότε η πρόληψη και ο έλεγχος αυτής μπορεί να προλάβει την εμφάνιση βραδυκαρδίας. Αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι:

  • Τη χοληστερόλη σας ( ολική και LDL )
  • Να έχετε διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε αλάτι.
  • Να ασκήστε τακτικά ( προτείνονται 30 λεπτά την ημέρα, ακόμα και περπάτημα ).
  • Σταματήστε το κάπνισμα.
  • Περιορίστε το αλκοόλ.
  • Να λαμβάνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.
  • Τακτική ιατρική παρακολούθηση.
  • Οι άνθρωποι που έχουν βηματοδότη θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γύρω από ισχυρά μαγνητικά ή ηλεκτρικά πεδία, όπως π.χ. οι μαγνητικοί ράβδοι που χρησιμοποιούνται στα αεροδρόμια.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα αίτια για το λίπος στο συκώτι: Πώς θα το μειώσετε

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28266824/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32006163/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30048576/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26780751/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30640577/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26344579/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33028670/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media