...
Αρχική Blog Διατροφή Θερμιδομετρητές τροφίμων: Τα Υπέρ και τα Κατά
Θερμιδομετρητές τροφίμων: Τα Υπέρ και τα Κατά

Θερμιδομετρητές τροφίμων: Τα Υπέρ και τα Κατά

Ο θερμιδομετρητής είναι ένα «εργαλείο» που σε βοηθάει να υπολογίσεις τις θερμίδες του γεύματος που επιθυμείς να φας. Με αυτό το τρόπο, μπορείς να γνωρίζεις τις θερμίδες που περιέχουν τα τρόφιμα στο γεύμα σου γρήγορα και εύκολα και έτσι μπορείς να πάψεις να ανησυχείς για το αιώνιο «θέμα» των θερμίδων.

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αθήνα, Παγκράτι

Ποια η χρησιμότητα του θερμιδομετρητή;

Έχοντας στη διάθεσή σου έναν θερμιδομετρητή:

  • Μπορείς να έχεις τον έλεγχο και να ρυθμίζεις την ποσότητα του φαγητού σου.
  • Έχεις τη δυνατότητα να βρεις το μέτρο στη διατροφή σου
  • Γνωρίζεις τις θερμίδες ενός τροφίμου, και έτσι είναι πιο εφικτό να αποφύγεις κάποιο τρόφιμο που θεωρούσες «αθώο» ή να το καταναλώσεις σε μικρότερη ποσότητα.

θερμιδομετρητης τροφιμων

Ποια είδη θερμιδομετρητών υπάρχουν;

Υπάρχουν αρκετά είδη θερμιδομετρητών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Παρακάτω αναγράφονται οι παρακάτω:

  1. Οι αλφαβητικοί: Κατανέμουν τις θερμίδες των τροφίμων και των ποτών με αλφαβητική σειρά.
  2. Θερμιδομετρητές αναζήτησης: Πληκτρολογείτε στη μηχανή αναζήτησης του θερμιδομετρητή τις λέξεις κλειδιά που σας ενδιαφέρουν και παρατηρείτε όλα τα σχετικά αποτελέσματα που σας ενδιαφέρουν.
  3. Θερμιδομετρητές που αθροίζουν: Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε όλα τα γεύματα της ημέρας που θέλετε να καταναλώσετε και βλέπετε το σύνολο των θερμίδων τους.
  4. Πιλότοι: Προτείνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο αναλόγως τις ανάγκες σας ή σας βοηθάνε να το επιλέξετε μόνοι σας.
  5. Πληροφοριοδότες: Σας δίνουν πληροφορίες σχετικά με τις θερμίδες που χρειάζεστε ημερησίως, ώστε να μειώσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας.

Ευθύς αμέσως, από αυτό το παράδειγμα καταλαβαίνεις ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να έχεις στη διάθεσή σου έναν θερμιδομετρητή. Σε βοηθά, όχι μόνο να βλέπεις τις θερμίδες ενός τροφίμου, αλλά και την περιεκτικότητα του σε διάφορα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, αναλόγως με τις ανάγκες σου κάθε φορά, μπορείς να επιλέξεις αυτό που θες να φας, χωρίς να αναρωτιέσαι και να ψάχνεις ..

Και όλα αυτά, με έναν θερμιδομετρητή… Τόσο απλό!

Μειονεκτήματα

Το βασικό μειονέκτημα ενός θερμιδομετρητή είναι ότι δεν μπορεί να σου δώσει πληροφορίες για τη θρεπτική αξία του τροφίμου. Για παράδειγμα, μπορεί το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων ενός τροφίμου να προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά και να μην σου προσφέρει άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, ένα τρόφιμο με χαμηλές θερμίδες μπορεί να περιέχει μεγάλες ποσότητες σακχάρων ή ένα άλλο τρόφιμο να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Επιπλέον, κάποια τρόφιμα μπορεί να φαίνονται «πανομοιότυπα», αλλά να έχουν αρκετές διαφορές, τόσο στις θερμίδες όσο και στα θρεπτικά τους συστατικά.

Ένα απλό παράδειγμα είναι, οι διαφορές ανάμεσα στο λευκό ψωμί και το ψωμί ολικής αλέσεως.

θερμιδομετρητης τροφιμων

Καλό είναι να ξέρεις ότι,

1 φέτα από λευκό ψωμί αποδίδει 79.1 kcal, ενώ η αντίστοιχη φέτα ενός ψωμιού ολικής αλέσεως αποδίδει 80.6 kcal. Όμως το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό (2.3γρ και 0.7γρ φυτικών ινών αντίστοιχα)

Ένα ακόμα μειονέκτημα που θα μπορούσε να αναφερθεί είναι ότι κάθε τρόφιμο που υπάρχει στην αγορά έχει διαφορετικές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, αναλόγως με την εταιρεία από την οποία παράγεται.

Άμεσα λοιπόν αντιλαμβάνεσαι πως το γεγονός, να βρεις τις ακριβείς θερμίδες ενός τροφίμου/γεύματος με έναν θερμιδομετρητή είναι κάπως ουτοπικό, θα έλεγα. Υπάρχουν αρκετές αποκλίσεις από την παρασκευή ενός τροφίμου από τη μία εταιρεία στην άλλη και αυτό ίσως δυσκολεύει λίγο περισσότερο τα πράγματα…

Ένα άλλο μειονέκτημα που επηρεάζει και τους θερμιδομετρητές είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε και ζούμε διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην διατροφή μας και στο μέγεθος της μερίδας που θεωρούμε ως «φυσιολογικό».

Από τις παλαιότερες γενιές μέχρι σήμερα και έχοντας διατηρήσει το κατοχικό σύνδρομο στην Ελλάδα, θεωρούμε ικανοποιητική μια μερίδα, που όχι απλά μας χορταίνει, αλλά μας οδηγεί σε φούσκωμα. Πόσες φορές έχεις φτάσει στο σημείο να πεις “έσκασα”, για να σταματήσεις να τρως;

Τέλος, μετρώντας κάθε τι που τρως μέσα στην ημέρα, μπορεί να σε οδηγήσει και σε κάποια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά με τις θερμίδες, με αποτέλεσμα να οδηγηθείς σε μία αυστηρά υποθερμιδική δίαιτα και να μην λαμβάνεις τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι μέσα στη μέρα.

Τι να κρατήσεις

Οι θερμιδομετρητές μπορούν να συμβάλουν στο να ελέγχεις την ημερήσια πρόσληψη ενέργειας. Ωστόσο, πέραν από τις θερμίδες έχει σημασία να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, που καλύπτει τις ανάγκες σου σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολόγοι του fmh.gr

Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αθήνα, Παγκράτι

Ακολούθησε τον Πάρη στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media