More
  ΑρχικήFitnessΚατακόρυφο: Τα οφέλη του handstand και πως θα το κάνεις

  Κατακόρυφο: Τα οφέλη του handstand και πως θα το κάνεις

  Κατ αρχήν και μόνο να καταφέρεις να κάνεις κατακόρυφο (handstand) σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα επίπεδα προσφέρει την χαρά της δημιουργίας με το βάρος του σώματος για την πραγματοποίηση μιας άσκησης που για κάποιους φαντάζει ως ταμπού ενός απραγματοποίητου όνειρου όμως τελικά είναι μια θέση – άσκηση που μπορούν όλοι με τα κατάλληλα progresions και τις προσαρμοσμένες προασκήσεις να καταφέρουν.

  Εκτός όμως από ψυχολογικά η κατακόρυφος στήριξη έχει και ουσιαστικά βιολογικά οφέλη:
  Συμβάλει στην μείωση των τοξινών με την μεταφορά ( λόγω Θέσης ) περισσότερου αίματος στα άνω άκρα και το κεφάλι το οποίο συνεπάγεται περισσότερο οξυγόνο. Όταν το σώμα είναι τοποθετημένο ανάποδα από τη φυσιολογική θέση του, το λεμφικό σύστημα εφοδιάζεται με περισσότερο αίμα κι έτσι εργάζεται πιο αποδοτικά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.

  Ποια είναι τα οφέλη του κατακόρυφου

  Αυξάνεται η διάθεση και η συγκέντρωση.

  Η συγκεκριμένη στάση κινητοποιεί την κυκλοφορία του αίματος τόσο στην υπόφυση όσο και στον υποθάλαμο, γεγονός που συμβάλλει στην έκκριση διαφόρων ορμονών.  Είναι σαν να πατάμε το κουμπί «reset» του εγκεφάλου μας.
  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι του δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστεί καλύτερα και έτσι έχουμε πιο καθαρή και αποτελεσματική σκέψη ενώ συγχρόνως καταπολεμάμε το στρες σε συνδυασμό με τις σωστές αναπνοές που απαιτούνται …θα λέγαμε ότι είναι δηλαδή και μια αγχολυτική θέση σώματος.

  κατακορυφο οφέλη πως να το κανεις

  Έχει όμως και λειτουργικά βιολογικά οφέλη το κατακόρυφο , όπως π.χ την βελτίωση της λειτουργίας της πέψης.
  Η φυσιολογική διαδρομή που πραγματοποιείται κατά τη διαδικασία της πέψης αναστρέφεται όταν στέκεσαι ανάποδα, επιτρέποντας καλύτερη αιμάτωση όλων των οργάνων που συμμετέχουν σ’ αυτή. Επιπλέον, διάφορα υλικά που μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε κάποιο σημείο του πεπτικού σωλήνα απελευθερώνονται.

  Δυναμώνει τα χέρια, τους ώμους και τον κορμό.

  Για να εκτελέσεις σωστά την κατακόρυφο θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα χέρια, τους ώμους και τον κορμό έτσι ώστε το περισσότερο από το βάρος να κατανέμεται σ’ αυτά. Αυτή η στάση ισοδυναμεί με μια προπόνηση αφιερωμένη στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

  Συμβάλει στην λεγόμενη νευρομυική συναρμογή.

  Δουλεύοντας  το κατακόρυφο εξασκούμε τον κορμό και τα άνω άκρα ιδιοδεκτικά συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη αίσθηση για την θέση του σώματος στον χώρο και την γενικότερη μυϊκή αίσθηση.

  Μειώνει τις πιθανότητες ισχαιμικού επεισοδίου.

  Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά τέτοιου είδους στάσεις σπάνια παθαίνουν εγκεφαλικό, το οποίο συμβαίνει όταν υπάρχει κάποιο εμπόδιο κατά τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

  Διεγείρεται του κεντρικό νευρικό σύστημα.

  Με τις ασκήσεις σωματικού βάρους, δίνετε σήμα σε όλο σας το νευρικό σύστημα να ενεργοποιηθεί – να αποκτήσει προπονητική “συνείδηση”, αν προτιμάτε. Αυτή η αυξημένη ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος οδηγεί σε μεγαλύτερη μυϊκή προσαρμογή, καθιστώντας ολοένα και πιο ικανούς για δυσκολότερες και δυνατότερες ασκήσεις.

  Ενεργοποίηση πολλών μυών ταυτόχρονα 


  Επειδή οι ασκήσεις σωματικού βάρους απευθύνονται σε μεγάλες μυϊκές ομάδες με έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο από ότι οι ασκήσεις με βάρη, θα ενεργοποιηθούν επίσης και όλοι οι μικρότεροι μύες (σταθεροποιητές) . Αυτού του είδους οι ασκήσεις συνήθως περιλαμβάνουν τη σταθεροποίηση του σώματος χωρίς την υποστήριξη ενός πάγκου ή μιας μηχανής, και έτσι θα αναπτυχθεί μεγαλύτερη σταθερότητα στις αρθρώσεις. Οι μύες του κορμού πρόκειται επίσης να ωφεληθούν, καθώς θα συμμετέχουν αρκετά σαν αντίβαρο για να παρέχουν μια ισχυρή, σταθερή βάση από την οποία θα ξεκινήσει η κίνηση του υπόλοιπου σώματος.

  Πως να κάνεις κατακόρυφο στον τοίχο

  Δες στο video πως θα καταφέρεις να κανεις την άσκηση κατακόρυφο στον τοίχο.

  Το άρθρο επιμελήθηκε  για την fmh o εξαιρετικος
  Κοσμιδης Θανασης Καθηγητής ΤΕΦΑΑ και προπονητής ενόργανης γυμναστικής

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram


  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε