...
Αρχική Blog Διατροφή Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα παχαίνουν; Τι πρέπει να προσέξω;
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα παχαίνουν; Τι πρέπει να προσέξω;

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα παχαίνουν; Τι πρέπει να προσέξω;

Αντικαταθλιπτικά: Η κατάθλιψη αποτελεί μία από τις συχνότερες ψυχικές διαταραχές στις μέρες μας. Προσβάλλει περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, ενώ 1 στους 8 άνδρες και 1 στις 4 γυναίκες την εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα αυτής της ψυχικής διαταραχής, όπως λύπη, ανησυχία, θυμός, απώλεια ενδιαφέροντος, περίοδοι έντονου κλάματος, και άλλα πολλά.

Σεροτονίνη και κατάθλιψη

Αυτό που συμβαίνει στην ουσία όταν έχουμε κατάθλιψη, είναι πως η σεροτονίνη, η ορμόνη της χαράς αλλά και αυτή που μας δίνει την εντολή πως είμαστε χορτάτοι, είναι σε χαμηλά επίπεδα. Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται κατά κύριο λόγο με αντικαταθλιπτικά, τα οποία αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της και έτσι αυξάνεται η ελεύθερη σεροτονίνη στο σώμα μας.

κατάθλιψη και σεροτονίνη

Ο λόγος που κάνω σήμερα αυτό το άρθρο είναι γιατί αρκετοί ασθενείς κάνουν χρήση αντικαταθλιπτικών , πράγμα που τους επηρεάζει στην όρεξη  και συνήθως παίρνουν κιλά. Πάμε να δούμε λοιπόν , τι μας προκαλούν αυτά τα χάπια!

Αναφορικά , θα σας παραθέσω κάποια από αυτά, που θεωρώ πως είναι τα πιο γνωστά σε χρήση :

Εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης :

  • Ladose : δραστική ουσία τη Φλουοξετίνη ( κακός συνδυασμός με το αλκοόλ)
  • Seroxat : δραστική ουσία Παροξετίνη (κακός συνδυασμός με το αλκοόλ, το γκρέιπφρουτ, με τροφές που περιέχουν κουμαρίνη και καφεΐνη )
  • Seropram : δραστική ουσία Σιταλοπράμη
  • Cipralex, Entact : δραστική ουσία Εσιταλοπράμη

Αυτού του είδους τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν βουλιμία, αύξηση πείνας (ιδιαίτερα για υδατάνθρακες), ενώ στις πρώτες εβδομάδες κάποια από αυτά μπορεί να προκαλέσουν και ανορεξία με απώλεια βάρους.

Αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νοραδρεναλίνης (νευροδιαβιβαστής που δρα είτε θετικά είτε αρνητικά στη σεροτονίνη)

  • Efexor : δραστική ουσία Βενλαφαξίνη ( κακός συνδυασμός με αλκοόλ, πιθανή πρόκληση δυσκοιλιότητας )

Αυτού του είδους τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετούς, υπνηλία 

  • Ακόμα ένα σημαντικό φάρμακο που μπορεί να επηρεάσει την όρεξη μας είναι και το αντιεπιληπτικό Lyrica , με δραστική ουσία Πρεγκαμπαλίνη. Η δραστική αυτή ουσία μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετούς , διάρροια ενώ μπορεί να προκαλέσει αύξηση της όρεξης και του βάρους.

αντικαταθλιπτικά

Αντιμετώπιση των συνηθέστερων παρενεργειών των αντικαταθλιπτικών 

  • Όσον αφορά την ανορεξία, τη ναυτία και τον εμετό , η λήψη του φαρμάκου καλό θα είναι να γίνεται μαζί με το φαγητό και να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση γιαούρτι
  • Όσον αφορά την αύξηση του βάρους και της όρεξης , μπορεί να αντιμετωπιστεί με προσοχή στα γλυκά και τους υδατάνθρακες και με συμβουλή από ειδικό διατροφολόγο/ διαιτολόγο.

Θέλει προσοχή τελικά με αυτή τη θεραπεία, γιατί η σεροτονίνη μας μπορεί εύκολα να μας ξεγελάσει!!! Απευθυνθείτε στους ειδικούς για την αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων στη διακύμανση του βάρους σας!!!

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

ΜΙΤΑΚΗΣ, Μ. (2008). ΦΑΡΜΑΚΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ – Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ – ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ . ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Π.Ι. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ , ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. .

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media