...
Αρχική Blog Φυσικοθεραπεία Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής: Συμπτώματα και θεραπεία
Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής: Συμπτώματα και θεραπεία

Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής: Συμπτώματα και θεραπεία

Το σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής (Σ.Υ.Π), είναι γνωστό και ως σύνδρομο πρόσκρουσης ή «ώμος κολυμβητή» (λόγω τις υψηλής εμφάνισης επιπολασμού στους κολυμβητές).

Το σύνδρομο πρόσκρουσης αφορά και άλλα αθλήματα, που περιλαμβάνουν πολλές κινήσεις πάνω από το ύψος του κεφαλιού (overhead injuries) και προκύπτουν είτε μετά από άμεση κάκωση είτε μετά από μηχανισμό υπέρχρησης.

Το σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής (Σ.Υ.Π), γνωστό και ως σύνδρομο πρόσκρουσης ή «ώμος κολυμβητή» (λόγω τις υψηλής εμφάνισης επιπολασμού στους κολυμβητές).

Γράφει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Η κάκωση στην υπακρωμιακή χώρα πρακτικά φέρει τριβή των μυών του στροφικού πετάλου στις ομώνυμες οστικές επιφάνειες.

Οι μύες του στροφικού πετάλου είναι υπεύθυνοι για την δυναμική σταθεροποίηση του ώμου. Οι μύες που αποτελούν το στροφικό πέταλο είναι τέσσερις: ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο ελάσσων στρόγγυλος και ο υποπλάτιος.

Στην κλινική πράξη, το Σ.Υ.Π αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα που κυμαίνεται από την υπακρωμιακή θυλακίτιδα έως την τενοντοπάθεια του στροφικού πετάλου και την θυλακίτιδα.

Τύποι πρόσκρουσης (κατά Neer):

  • Στάδιο Ι: οίδημα και αιμορραγία του υπακρωμιακού θυλάκου και επιχείλιου χόνδρου (συνήθως σε ασθενείς κάτω των 25 ετών)
  • Στάδιο ΙΙ: σοβαρές εκφυλίσεις στα μαλακά μόρια και τους τένοντες του στροφικού πετάλου (συχνά μη αναστρέψιμες)
  • Στάδιο ΙΙΙ: Σε χρόνιο στάδιο με τενοντοπάθειες στροφικού πετάλου ή της μακράς κεφαλής δικεφάλου (που φέρει διαταραχές στον επιχείλιο χόνδρο as known as “SLAP lesion”)

Αίτια εμφάνισης 

  • Τενοντοπάθεια στροφικού πετάλου που φέρει σε συνάρτηση με τον χρόνο πρόσκρουση της κεφαλής στο ακρώμιο (υπέρχρηση)
  • Ανατομικοί παράγοντες: σχήμα και η κλίση του ακρωμίου οστού

Συμπτώματα Συνδρόμου Υπακρωμιακής Προστριβής

  • Οξύς πόνος τοπικά εντοπισμένος στον υπακρωμιακό χώρο ή με πορεία έως τον αγκώνα
  • Συμπτωματολογία όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από την νοητή γραμμή του κεφαλιού (90+ μοίρες)
  • Νυκτερινός πόνος και αδυναμία να αναπαυτεί στο προσβεβλημένο άνω άκρο.
  • Αδυναμία στροφικών κινήσεων (έξω στροφή, έσω στροφή)
  • Αδυναμία εκτέλεσης δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν την προσαγωγή της άρθρωσης

συμπτώματα συνδρομου Υπακρωμιακής Προστριβής

Πως μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αποκατάσταση του συνδρόμου πρόσκρουσης;

Ο ειδικευμένος στην μυοσκελετική αποκατάσταση, φυσικοθεραπευτής θα λάβει λεπτομερώς το ιστορικό του ασθενή που υπέστη τον τραυματισμό στην υπακρωμιακή χώρα.

Συγκεκριμένα, είναι σημαντικό από την πρώτη κιόλας στιγμή της θεραπείας να διευκρινιστεί η σοβαρότητα και η ευαισθησία που έχει η συμπτωματολογία λόγω της υπακρωμιακής προστριβής.

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Αφού βρεθούν αυτά και αποκλειστεί οποιαδήποτε γειτονική παθολογία ή κάποια άλλη φύση πρόκλησης των συμπτωμάτων, την «σκυτάλη» λαμβάνει η θεραπεία δια χειρός για το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής (γνωστή και ως Manual Therapy ή και χειροθεραπεία).

Μέσα από το Manual Therapy, ο φυσικοθεραπευτής θα δουλέψει στις επώδυνες κινήσεις, μικρές και εντοπισμένες κινητοποιήσεις. Οι τεχνικές που προτείνονται να χρησιμοποιηθούν (σύμφωνα με τον εκάστοτε αλγόριθμο ιστορικού – φυσικής εξέτασης / αξιολόγησης), είναι:

  • Έλξεις τις κεφαλής του βραχιονίου οστού (στατικά είτε με μικρές δονητικές κινήσεις)
  • Ολισθήσεις τις κεφαλής του βραχιονίου σύμφωνα με την σοβαρότητα και την ευαισθησία που έχει λάβει από το ιστορικό εξέτασης)
  • Κινητοποίηση με Κίνηση (Mobilization With Movement, Mulligan technique). Η κινητοποίηση αυτή πρέπει να αντιγράφει τον μηχανισμό πρόκλησης των συμπτωμάτων της προστριβής, να γίνεται ανώδυνα και να μπορέσει στο τέλος της θεραπείας να δοθεί μία άσκησης, η οποία θα την «αντιγράφει»

Πέρα από την χειροθεραπεία στο σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής ή όπως προαναφέραμε γνωστό και ως σύνδρομο πρόσκρουσης, σημαντικά εργαλεία της φυσικοθεραπείας είναι τα μέσα θεραπείας (ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχο, μαγνητοθεραπεία, κρουστικά κύματα και TECAR), τα οποία θα μπορέσουν συμπληρωματικά με την μάλαξη να επιταχύνουν τις διεργασίες της φυσικής επούλωσης και να μειώσουν τον ενδιάμεσο χρόνο αποθεραπείας μεταξύ των προπονητικών μονάδων που θα συνεργαστεί ο ασθενής με τους επαγγελματίες άσκησης και υγείας.

Τέλος, ο φυσικοθεραπευτής πρέπει και οφείλει να είναι πάντα κοντά στο διαγνωστικό επίπεδο της αποκατάστασης με τον ιατρό του ασθενή και με τον γυμναστή για θέματα άσκησης.

Ειδική (θεραπευτική) άσκηση για την αντιμετώπιση της Υπακρωμιακής Προστριβής

Το ασκησιολόγιο εδώ στόχο έχει να δώσει ιδιοδεκτικά ερεθίσματα με όσο το δυνατόν λιγότερο (υποκειμενικό) πόνο. Μύες που θα πρέπει να στοχεύει το ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης είναι οι μύες του στροφικού πετάλου.

ασκήσεις για το άσκηση για την αντιμετώπιση της Υπακρωμιακής Προστριβής

Οι μύες αυτοί λειτουργούν στις στροφές (έσω στροφή και έξω στροφή) από όλες τις γωνίες κάμψεις και απαγωγής.

Συστήνεται ένα ασκησιολόγιο που θα ξεκινήσει σε χαμηλή ένταση (ισομετρικά και μειομετρικά με λάστιχα) και υψηλό σε κύκλους και επαναλήψεις (ή δευτερόλεπτα αν πρόκειται για ισομετρικές ασκήσεις) το οποίο στη συνέχεια θα γυρίσει αντίθετα με ασκήσεις υψηλότερης έντασης (βαράκια, kettlebell, μπάρα) και χαμηλότερη διάρκεια (λιγότερα σετ, λιγότερες επαναλήψεις περισσότερος χρόνος ξεκούρασης ανά σετ και ανά άσκηση).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αντιμετώπισε αποτελεσματικά τον πόνο στο ισχιακό νεύρο

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

φυσικοθεραπευτης κατερινη

Γιώργος Σιδηρόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Κατερίνη

Ακολούθησε τον Γιώργο στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media