...
Αρχική Blog Διατροφή Οι καλύτερες τροφές για ένα φυσικό και τέλειο μαύρισμα
Οι καλύτερες τροφές για ένα φυσικό και τέλειο μαύρισμα

Οι καλύτερες τροφές για ένα φυσικό και τέλειο μαύρισμα

Δείτε μερικές τροφές, που θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε το δέρμα σας και θα σας δώσουν γρήγορα, το πολυπόθητο μαύρισμα που επιθυμείτε.

Γράφει η Στέλλα Μορφογιάννη, Διαιτολόγος, Λάρισα

Το καλοκαίρι πολλοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για το μάυρισμά τους αλλά το πιο σημαντικό στην καλή υγεία του δέρματος, είναι η σωστή ενυδάτωσή του. Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή κάθε ζωντανού κυττάρου.

οι καλυτερες τροφες για μαυρισμα

Η υγεία του δέρματος

Οι υπεριώδεις ακτίνες (συγκεκριμένα οι ελεύθερες ρίζες που αυτές δημιουργούν) και η φλεγμονή που δημιουργείται από το ηλιακό έγκαυμα βαθιά μέσα στο δέρμα, έχουν ως συνέπεια την απώλεια νερού.

Η απώλεια νερού οδηγεί σε ρυτίδες, ξεφλούδισμα, λεπτές γραμμές, ακόμη και αποχρωματισμό και χαλάρωση. O οργανισμός μας είναι σε θέση να αναπληρώσει κάποια υγρά από τα νεφρά.

Επίσης ο οργανισμός μας διαθέτει κάποια μέσα ώστε να διατηρείται η απαραίτητη υγρασία του δέρματος, εμποδίζοντας την απώλεια νερού από το δέρμα. (υαλουρονικό, NMF, σμήγμα, ιδρώτας κ.λ.π.).

Νερό προσλαμβάνουμε και από άλλες πηγές αφού υπάρχει μέσα σε τροφές όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και οι χυμοί.

Ο ασφαλέστερος τρόπος λοιπόν για να διατηρήσετε τη λάμψη σας αυτό το καλοκαίρι και όχι μόνο, είναι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε τροφές όπως φρούτα και λαχανικά που θα σας βοηθήσουν να μαυρίσετε φυσικά..

Ποιες είναι οι τροφές που βοηθούν σε ενα υπέροχο καλοκαιρινό μαύρισμα;

Καροτενοειδή για τέλειο μαύρισμα

Υπάρχουν περίπου 600 διαφορετικά καροτενοειδή, τα οποία βρίσκονται μέσα στις τροφές και βοηθούν φυσικά στην αύξηση της μελανίνης.

Συγκεκριμένα, οι τροφές που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή και βοηθούν στο μαύρισμα είναι:

  1. Καρότα

Τα καρότα ήταν πάντα γνωστά για τον χρωματισμό του δέρματος. Τα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών τους θα δώσουν την τέλεια, ηλιόλουστη λάμψη. Είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να βελτιώσει την όραση και να προστατεύσει το δέρμα σας από βλάβες από τον ήλιο.

Μόνο ένα μεσαίο καρότο παρέχει το 200% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Α!

Περιέχουν την πολύ γνωστή Β-καροτίνη, την πιο ισχυρή από όλα τα καροτενοειδή.

καροτο βοηθαει στο μαυρισμα

  1. Γλυκοπατάτες

Επίσης πλούσιες σε β-καροτίνη αλλά και βιταμίνη Α. Αυτή η βιταμίνη αυξάνει την παραγωγή μελανίνης και βοηθά στο γρήγορο μαύρισμα.

Οι γλυκοπατάτες έχουν τα υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών σε σύγκριση με όλα τα άλλα λαχανικά που είναι υπεύθυνη για αυτό το φυσικό αποτέλεσμα μαυρίσματος.

  1. Βερίκοκα

Τα βερίκοκα περιέχουν περίπου το 15% της βιταμίνης Α που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά. Επίσης έχουν και β-καροτίνη. Αυτός ο συνδυασμός βιταμινών θα ενισχύσει πολύ το μαύρισμα σας.

  1. Kale

Το Kale έχει επίσης υψηλά επίπεδα καροτενοειδών που ενισχύουν το χρώμα του δέρματος. Ένας ακόμη λόγος λοιπόν να το προσθέσετε στο διαιτολόγιό σας.

kale - καλε και μαυρισμα

  1. Πεπόνι

Το πεπόνι, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ηλεκτρολύτες. Το πεπόνι περιέχει περίπου 90% νερό και παίρνει το πορτοκαλί χρώμα του από τα καροτενοειδή.

  1. Μπρόκολο

Ένα φλιτζάνι μπρόκολο έχει διπλάσια  ποσότητα βιταμίνης C από ένα ολόκληρο λεμόνι. Η βιταμίνη C είναι σημαντική  για την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου που βοηθά τον οργανισμό να θεραπεύει γρήγορα τις πληγές.

Έτσι, ο συνδυασμός καροτενοειδών και βιταμίνης C στο μπρόκολο είαναι ικανό να βελτιώσει το χρώμα και τη λειτουργία του δέρματός σας.

  1. Κολοκύθα

Επίσης πλούσια σε καροτενοειδή και φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του εντέρου.

  1. Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε καροτενοειδή που παράγουν μαύρισμα και βιταμίνη Κ στα φύλλα του. Για γερά οστά, σωστή ροή αίματος και ακόμη καλύτερο δέρμα, προσθέστε μερικά φύλλα στο επόμενο γεύμα σας.

σπανακι πρωτεινη

  1. Μάνγκο

Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή που ενισχύουν το μαύρισμα και αντιοξειδωτικά (κουερσετίνη, αστραγαλίνη, γαλλικό οξύ) που προλαμβάνουν τον καρκίνο παχέος εντέρου, μαστού και προστάτη.

  1. Κόκκινες πιπεριές

Οι κόκκινες πιπεριές οφείλουν το χρώμα τους στα καροτενοειδή. Αυτά τα καροτενοειδή λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως σε όλα τα άλλα λαχανικά. Ταυτόχρονα περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμινών C και A που εκτός από την υγεία του δέρματος, αυτές οι βιταμίνες βοηθούν την όρασή σας.

Μην ξεχάσετε να προσθέστε λίγο κόκκινο πιπέρι στην επόμενη καλοκαιρινή σαλάτα σας.

  1. Ντομάτες

Όπως και με το κόκκινο πιπέρι, το κόκκινο χρώμα του υποδηλώνει την παρουσία καροτενοειδών κι ένα από τα πιο σημαντικά καροτενοειδή στις ντομάτες ονομάζεται λυκοπένιο.

Το λυκοπένιο έχει αναγνωριστεί για την πρόληψη μιας σειράς ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, καταρράκτης και άσθμα. Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη θεραπεία του HPV σε ορισμένες περιπτώσεις.

ντοματες και φλεγμονη

  1. Ροδάκινα

Τα ροδάκινα συνδυάζουν καροτενοειδή με υψηλά επίπεδα καλίου, ένα μέταλλο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Το κάλιο βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης καθώς και στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του εγκεφάλου.

  1. Ρόδι

Το ρόδι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στα τρία συστατικά του:

  • Την τανίνη (βρίσκεται στην φλούδα του ροδιού)
  • Την ανθοκυανίνη (βρίσκεται στους σπόρους)
  • Το ελαγικό οξύ (βρίσκεται στους σπόρους)

Τα συστατικά του αυτά αυξάνουν τα επίπεδα γλουταθειόνης (φυσικό αντιοξειδωτικό) στο σώμα. Οι ανθοκυανίνες αλληλεπιδρούν με το ελαγικό οξύ κι αυξάνουν την αντιοξειδωτική του ισχύ.

Επιπλέον, το ελαγικό οξύ προστατεύει εκτός από τις ελεύθερες ρίζες και από την απώλεια νερού από το δέρμα. Η προσθήκη ροδιού στα αντιηλιακά αυξάνει τη δράση τους ως και 25%.

ροδι και μαυρισμα

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν με φυσικό τρόπο το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Κάποια υπάρχουν ήδη στο σώμα μας ενώ κάποια άλλα τα λαμβάνουμε με τις τροφές.

Η βιταμίνη Ε που περιέχεται στο ελαιόλαδο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες κι εμποδίζει την καταστροφή της βιταμίνης Α από αυτές. Δεν περιέχει καροτενοειδή, αλλά κάνει το δέρμα  να φαίνεται πιο υγιές ενεργώντας ως φυσική ενυδατική κρέμα.

Τυροσίνη 

Είναι ένα αμινοξύ που στοχεύει στην παραγωγή της μελανίνης. Τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό το αμινοξύ είναι:

14. Φύκια (σπιρουλίνα)

Το nori είναι ένα κόκκινο φύκι με εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση, που καταναλώνεται ευρέως. Στα φύκια βρίσκουμε βιταμίνες A, C και E, ενώ είναι και πηγή ιχνοστοιχείων και φυτοχημικών. Αν δεν τρώτε φύκια ένα υποκατάστατο τους είναι η σπιρουλίνα. Μπορείτε να τη βρείτε σε όλα τα φαρμακεία. Προτιμήστε οργανική σπιρουλίνα και όχι συνθετική.

15. Σόγια

Οποιοδήποτε προϊόν σόγιας είναι τρομερά πλούσιο σε τυροσίνη.

σογια

16. Ασπράδια αυγών

Είναι πλούσια σε τυροσίνη και θα ενισχύσουν τη μελανίνη σου.

Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2)

Βιταμίνη που ενισχύει την παραγωγή μελανίνης και το μαύρισμά μας. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με την τυροσίνη. Αγαπημένες τροφές που είναι πλούσιες σε ριβοφλαβίνη είναι:

17. Αμύγδαλα Μία χούφτα αμύγδαλα περιέχουν περίπου το 60% της συνιστώμενης ποσότητας σε ριβοφλαβίνη. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι αναγκαία για την παραγωγή μελανίνης που βοηθάει στο μαύρισμά μας.

18. Ψάρι (σολομός, σκουμπρί και πέστροφα)

ψαρια και μαυρισμα

Ειδικά το σκουμπρί περιέχει περίπου το 56% της απαραίτητης ποσότητας σε βιταμίνη Β2 που πρέπει να προσλαμβάνει ο οργανισμός. Ακολουθούν ο σολομός και η πέστροφα.

19. Αποξηραμένα μπαχαρικά και βότανα

Πλούσια σε ριβοφλαβίνη, ειδικά η πάπρικα και ο κόλιανδρος.

Προσοχή χρειάζεται στα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα γιατί αφυδατώνουν το σώμα, αφού χρησιμοποιούν περισσότερο νερό από όσο παρέχουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα οινοπνευματώδη ποτά.

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και καλό μαύρισμα!!!!!

 

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

διαιτολόγος Λαρισα

Στέλλα Μορφογιάννη, Διαιτολόγος , Λάρισα

Βιβλιογραφικές αναφορές

Πουτογλίδου, Δ. (2013). Φωτογήρανση: Πρόληψη και τρόποι αντιμετώπισης (Doctoral dissertation). (Μεπαπτυχιακή εργασία) Ιδρυματικό Καταθετήριο Εύρηκα!: Φωτογήρανση: Πρόληψη και τρόποι αντιμετώπισης (teithe.gr)

Hewlings, S. J., & Kalman, D. S. (2017). Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods (Basel, Switzerland)6(10), 92. https://doi.org/10.3390/foods6100092

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media