Αρχική Fitness Cardio - Running Σπρίντ, Συνεχόμενο Τρέξιμο ή Διαλειμματικές είναι καλύτερες για αδυνάτισμα;

Σπρίντ, Συνεχόμενο Τρέξιμο ή Διαλειμματικές είναι καλύτερες για αδυνάτισμα;

Το ερώτημα για το πως θα πετύχουμε το μέγιστο όφελος δεν είναι φυσικά καινούργιο. Ίσως έχετε διαβάσει πολλά και σίγουρα έχουμε δημοσιεύσει πολλά.

Αυτό που διαφοροποιεί αυτή την έρευνα, είναι ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλης κλίμακας meta-analysis, δηλαδή με μια έρευνα που συνδυάζει τα δεδομένα 36 διαφορετικών ερευνών που περιελάμβαναν περισσότερους από 1000 δρομείς πριν καταλήξει στα συμπεράσματά της . Αυτού του είδους οι έρευνες θεωρούνται γενικά πολύ πιο αξιόπιστες και έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα. Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητικής Ιατρικής, και για όσους είναι διαβαστεροί μπορούν να την διαβάσουν αυτούσια εδώ.

Επίσης, για λόγους εγκυρότητας του άρθρου να αναφέρουμε πως η μεγάλη αυτή meta-analysis δέχτηκε 4 ενστάσεις-παρατηρήσεις στις οποίες εκκρεμούν απαντήσεις, τις οποίες πάλι οι πιο διαβαστεροί θα δείτε εδώ.

Επί της ουσίας πάντως οι ενστάσεις δεν αναιρούν τα συμπεράσματα.

Πάμε τώρα στο κυρίως ερώτημα.

Η απάντηση είναι πως η πιο αποδοτική προπόνηση στο τρέξιμο για αδυνάτισμα είναι οι Διαλειμματική

Πρωινή γυμναστική

Οι διαλειμματικές είναι πιο αποτελεσματικές στο χάσιμο βάρους, από το συνεχόμενο τρέξιμο για την ίδια διάρκεια τρεξίματος. Ακόμα και τα σπρίντ είναι πιο αποδοτικά από το συνεχόμενο τρέξιμο.

Όσοι έκαναν διαλειμματική προπόνηση με τρέξιμο έχασαν κατά μέσο όρο 29% περισσότερο βάρος σε σχέση με τους υπόλοιπους δρομείς. Όπως λένε ένας εκ των ερευνητών τα υψηλής έντασης κομμάτια φαίνεται ότι ενεργοποιούν επιπλέον μηχανισμούς καύσης λίπους στο σώμα οι οποίοι έχουν μακροπρόθεσμη διάρκεια.

«Το σώμα», συνεχίζει ο ερευνητής, «προσαρμόζεται εύκολα στο μέτριας έντασης συνεχόμενο τρέξιμο, και ενώ καίει λίπος την διάρκεια της άσκησης, όταν σταματάς ο μεταβολισμός αντιδρά και ευνοεί ξανά την συσσώρευση λίπους, οπότε εν μέρει αναιρεί κάποια από τα οφέλη του. Δεν σημαίνει ότι με το συνεχόμενο τρέξιμο θα παχύνεις, απλά είναι λιγότερο αποδοτικό σε σχέση με τις υψηλές εντάσεις.»

Τι όμως θεωρείται διαλειμματική;

Ανάμεσα στις 36 έρευνες υπήρχε μεγάλη διακύμανση σε εντάσεις και διάρκεια όμως σε γενικές γραμμές οι ερευνητές σαν διαλειμματική όρισαν κομμάτια 4λεπτων (κοντά στα 800μ με 1000μ για τους περισσότερους από εμάς) έντασης μεγαλύτερη από το 80% της Κ.Σ. και με διάλειμμα 3 λεπτών.

Εκτός από την ταχύτητα λοιπόν και το σπρίντ, η διαλειμματικές βοηθάνε και τον έλεγχο του βάρους μας.  Είναι ίσως ότι πιο χρήσιμο μπορούμε να κάνουμε σαν δρομείς.

Κλείνοντας οι ερευνητές τονίζουν ότι η διαλειμματική δεν είναι η απόλυτη πανάκεια στην προπόνηση. Δεν μπορείς κάθε μέρα να κάνεις διαλειμματική προπόνηση στο τρέξιμο και σπρίντ. Είναι ένα είδους προπόνησης που καταπονεί πολύ το σώμα , και χρειάζεται 2-3 μέρες για να γίνει σωστή και πλήρης αποκατάσταση. Διαφορετικά κινδυνεύουμε στην καλύτερη να μην αποδώσουμε σωστά, στην χειρότερη να τραυματιστούμε.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Πηγή : runningnews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δεν πρέπει να φοράμε ποτέ τις ίδιες κάλτσες για δεύτερη...

Μία από τις μολυσματικές λοιμώξεις, που μπορεί να πλήξουν τα πόδια και ειδικά τα πέλματά σας, είναι το λεγόμενο «πόδι του αθλητή». Είναι μια...

Ακολουθήστε μας

89,724ΥποστηρικτέςΚάντε Like
26,348ΑκόλουθοιΑκολουθήστε