...
Αρχική Blog Διατροφή Σκόρδο: Ποιες είναι οι πολλές ιδιότητές του; Έχει παρενέργειες;
Σκόρδο: Ποιες είναι οι πολλές ιδιότητές του; Έχει παρενέργειες;

Σκόρδο: Ποιες είναι οι πολλές ιδιότητές του; Έχει παρενέργειες;

Το σκόρδο είναι ένα ποώδες φυτό, χρησιμοποιείται στη διατροφή ως μπαχαρικό και λόγω της έντονης του γεύσης και μυρωδιάς άλλοι το μισούν και άλλοι το λατρεύουν!

Ήξερες όμως ότι η κατανάλωση του, σχετίζεται με ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία; Παρακάτω, θα διαβάσεις 5+1 λόγους να προσθέσεις το σκόρδο στην διατροφή σου.

Οι ιδιότητες του σκόρδου και τα οφέλη του

  1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με φαρμακευτικές ιδιότητες

Το σκόρδο αποτελεί τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία, γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «super food». Ο λόγος είναι γιατί περιέχει θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό.

Περιέχει βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β6, ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο και το σελήνιο, μέταλλα π.χ. φώσφορο, ψευδάργυρο, θείο, ασβέστιο, κάλιο, αλλά και μια χημική ουσία την αλλισίνη, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τη θετική επίδραση που έχει η κατανάλωσή του στην υγεία.

Η αλλισίνη αποτελεί μια ουσία που περιέχει θείο και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Είναι υπεύθυνη για την πικάντικη γεύση και μυρωδιά του σκόρδου.

Tip: Ο τεμαχισμός ή η σύνθλιψη του σκόρδου φαίνεται να διεγείρει την παραγωγή της αλλισίνης, ενώ κατά το μαγείρεμα του σκόρδου φαίνεται ότι μειώνεται η παραγωγή αυτής της δραστικής ουσίας.

Το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να καταστρέψει εντελώς την αλλισίνη. Για να λάβουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από το σκόρδο, καλό είναι να το καταναλώνουμε αμέσως μετά το τεμαχίσουμε.

οι ιδιότητες του σκορδου

  1. Έχει υψηλή θρεπτική και χαμηλή θερμιδική αξία.

Ενδεικτικά 1 σκελίδα σκόρδου περιέχει:

Θερμίδες: 4,5 kcal

Πρωτεΐνες: 0,2 γρ

Υδατάνθρακες: 1 γρ

Λίπος: 0,02 γρ

Νερό: 1,8 γρ

Tip: Εάν σου αρέσει να καταναλώνεις ωμό σκόρδο αλλά δεν σου αρέσει η ιδιαίτερα επίμονη του επίγευση, δοκίμασε να καταναλώσεις μαϊντανό αμέσως μετά για να φρεσκάρεις την αναπνοή σου.

  1. Μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αρκετές είναι οι μελέτες που τεκμηριώνουν την συσχέτιση της κατανάλωσης σκόρδου και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Φαίνεται μέσα από κλινικές μελέτες ότι το σκόρδο έχει τις παρακάτω ιδιότητες: μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, μειώνει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και την πρόσφυσή τους στα τοιχώματα των αρτηριών, αποτρέπει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και μειώνει την πρόοδο της αθηροσκλήρωσης.

  1. Βοηθά στην μείωση της πίεσης σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο.

Η σύγχρονη μελέτη δείχνει πως η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει ελαφρώς την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικά άτομα ή άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, καθώς συμβάλλει στην διαστολή των αρτηριών.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι μελέτες έγιναν κυρίως σε άτομα που κατανάλωναν συμπληρώματα σκόρδου και όχι ωμού, για να εξασφαλίσουν την πρόσληψη συγκεκριμένης ποσότητας των ενεργών συστατικών.

Η συγκεκριμένη περιεκτικότητα των ευεργετικών συστατικών είναι πολύ πιο μειωμένη σε 1 ή 2 σκελίδες σκόρδου που χρησιμοποιείται συνήθως κατά το μαγείρεμα.

Tip: Εάν θέλεις να μειώσεις το αλάτι που προσθέτεις στο φαγητό σου, πρόσθεσε σκόρδο. Το σκόρδο θα νοστιμίσει το φαγητό και θα μειώσει την ανάγκη για την προσθήκη αλατιού.

σκορδο παρενεργειες

  1. Πιθανώς να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι θειούχες ενώσεις στο σκόρδο έχουν επίσης μελετηθεί για την ικανότητά τους να μειώνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να εμποδίζουν την ανάπτυξη των όγκων.

Φαίνεται ότι επιβραδύνουν την αντιγραφή του DNA και απομακρύνουν της ελεύθερες ρίζες ή αλλιώς τις ενεργές μορφές οξυγόνου (ROS). Η μελέτη γύρω από την ικανότητα των θειούχων ενώσεων όπως η αλλισίνη (δραστική ένωση του σκόρδου), να καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων μελετάται εκτενέστερα αυτή την περίοδο.

  1. Το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Το σκόρδο από τα παλιά χρόνια χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση λοιμώξεων ενάντια σε ιούς, βακτήρια και μύκητες. Δεν είναι τυχαίο που έχει αναφερθεί και ως «ρωσική πενικιλίνη», λόγω της αντιμικροβιακής δράσης που αποδίδεται στην αλλισίνη.

Η αλλισίνη φαίνεται ότι μπορεί να καταπολεμήσει ακόμα και ανθεκτικά βακτήρια. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η τοπική θεραπεία με έλαιο σκόρδου ή με θρυμματισμένο σκόρδο μπορεί να βελτιώσει την μόλυνση από ορισμένες παθήσεις του δέρματος όπως τα κονδυλώματα και τα τσιμπήματα των εντόμων.

Εχει παρενέργειες το σκόρδο; 

Προσοχή! Η υψηλή κατανάλωση σκόρδου σε μερικά άτομα μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες οπως δυσπεψία, φούσκωμα ή και διάρροια.

Συμπερασματικά, αν και υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία του ανθρώπου, απαιτούνται επιπλέον δεδομένα για τον προσδιορισμό της ποσότητας που είναι ικανή να επιφέρει τα παραπάνω οφέλη.

Παρά ταύτα, εάν δεν είσαι αλλεργικός στο σκόρδο, η προσθήκη του στη διατροφή σου μόνο καλό μπορεί να σου κάνει!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αχλάδι: Διατροφική αξία, θερμίδες, οφέλη και οι ιδιότητες του στην υγεία μας

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Δανάη Ευλογημένου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγές:

Ansary J, Forbes-Hernández TY, Gil E, et al. Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Antioxidants (Basel). 2020;9(7):619. Published 2020 Jul 15. doi:10.3390/antiox9070619

Lissiman E, Bhasale AL, Cohen M. Garlic for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2014;2014(11):CD006206. Published 2014 Nov 11. doi:10.1002/14651858.CD006206.pub4

Nakamoto M, Kunimura K, Suzuki JI, Kodera Y. Antimicrobial properties of hydrophobic compounds in garlic: Allicin, vinyldithiin, ajoene and diallyl polysulfides. Exp Ther Med. 2020;19(2):1550-1553. doi:10.3892/etm.2019.8388

Rana, S., Pal, R., Vaiphei, K., Sharma, S., & Ola, R. (2011). Garlic in health and disease. Nutrition Research Reviews, 24(1), 60-71. doi:10.1017/S0954422410000338

Ried K. Garlic lowers blood pressure in hypertensive subjects, improves arterial stiffness and gut microbiota: A review and meta-analysis. Exp Ther Med. 2020;19(2):1472-1478. doi:10.3892/etm.2019.8374

Sobenin IA, Myasoedova VA, Iltchuk MI, Zhang DW, Orekhov AN. Therapeutic effects of garlic in cardiovascular atherosclerotic disease. Chin J Nat Med. 2019;17(10):721-728. doi:10.1016/S1875-5364(19)30088-3

USDA, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169230/nutrients

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media