Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε οτι η υπερκατανάλωση τροφής είναι επιβλαβής αλλά τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε πώς να το αποφύγουμε. Θα ήταν μεγάλο ψέμα να ισχυριστούμε ότι δεν έχουμε στραφεί ποτέ στο φαγητό ή στα γλυκά σε περιόδους έντονου στρες, στεναχώριας, θυμού ή γενικότερα συναισθηματικής φόρτισης, αλλά και το αντίθετο!

Συναισθηματική υπερφαγία είναι όταν τρώμε συνεχώς μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς να πεινάμε. Τρώμε ανεξέλεγκτα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Είναι σαν να είμαστε ένα ρομπότ που κάποια στιγμή έχει προγραμματιστεί για να καταστραφεί… Όταν εχουμε φάει μια « καλή» ποσότητα φαγητού, αρχίζουμε και αντιλαμβανόμαστε οτι αυτό που μόλις πράξαμε ήταν λάθος… και νιώθουνε ενοχές, απογοήτευση για άλλη μια φορά!

 

Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους:

Πρώτος λόγος:

 

Οι πρώτες από αυτές είναι οι αρνητικές συνήθειες που εμείς δημιουργούμε.

Χωρίς να το καταλβαίνουμε έχουμε δημιουργήσει τη συνήθεια να τρώμε πάρα πολυ!

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν παρεκτρέπονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά τα Σαββατοκύριακα το ψυγείο γίνεται ο μεγαλύτερος εχθρός!

Άλλοι, από την άλλη πλευρά, δεν τρώνε πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όταν γυρνουν στο σπίτι μετά τη δουλειά, δεν σταματούν να τρώνε. Είναι σαν ανταμοιβή για την προσπάθεια που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή για έναν τρόπο ανακούφισης του άγχους που αισθάνονται.

 

Μια άλλη αρνητική συνήθεια είναι να τρώμε όλα όσα έχουμε στο πιάτο, αλλά αυτό είναι κάτι που θεωρείται ως φυσιολογικό. Δεν είναι όμως, γιατί συχνά είμαστε πλήρεις, αλλά συνεχίζουμε να τρώμε μέχρι να έχουν τελειώσει όλα.

Και βεβαια το άδειο στομάχι ή το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα είναι δύο αρνητική παράγοντες που συνήθως μας οδηγούν σε καταστροφή…

 

 

Ο δεύτερος λόγος για την υπερκατανάλωση είναι τα ερεθίσματα.

 

Αν παρακολουθήσουμε τηλεόραση, θα έχουμε παρατηρήσει τις πολλές

διαφήμισης τροφίμων που μεταδίδουν. Πολλές από αυτές είναι βιομηχανοποιημένες και μερικές έχουν λίγες θρεπτικές ουσίες και πολλές θερμίδες!!!!!!

Σίγουρα δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αγορά βιομηχανοποιημένων προϊόντων μάρκας που έχουμε δει να διαφημίζονται στην τηλεόραση.

 

Οι διαφημίσεις επαναλαμβάνονται επειδή εισέρχονται στο υποσυνείδητό μας, κάνοντας μια πολύ καλή πλύση εγκεφάλου!

 

Η τρίτη αιτία, της υπερκατανάλωσης είναι τα συναισθήματα. Αυτά είναι υπεύθυνα για το υπερβολικό και ανεξέλεγκτο φαγητό….

 

Τρώμε λόγω άγχους, πλήξης, θυμού, απογοήτευσης κ.λπ. Μπορεί να ειπωθεί ότι οποιαδήποτε δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση μπορεί να μας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής.

 

Τι ψάχνουμε όταν τρώμε εξαιτίας της συναισθηματικής μας κατάστασης;

Θέλουμε να νιώσουμε ανακούφιση, θέλουμε να νιώσουμε καλύτερα, θελουμε να καλύψουμε έτσι τις ανάγκες που νιώθουμε.

 

Το πρόβλημα είναι ότι εάν συνεχίζουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, καταλήγουμε στη δημιουργία μιας αρνητικής συνήθειας που αναπόφευκτα μας καθιστά λίπος.

Η κατανάλωση δεν επιλύει τα συναισθήματα και μας κάνει να αισθανόμαστε ένοχοι για την υπερβολική κατανάλωση και την αύξηση του βάρους μας.

 

Είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από όλα αυτά;

 

Ναι, και το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε εμάς. Διαφορετικά, ζούμε συνεχώς σε αυτόν τον τροχό χωρίς να μπορέσουμε να φύγουμε.

Θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα. Θα πρέπει να αποδεχθούμε το πρόβλημα μας και να ζητήσουμε βοήθεια.

Θα ήταν ωφέλιμο να ενταχθούμε σε μια αθλητική ομάδα όπου θα βρούμε στήριξη! Θα μπορέσουμε να συζητήσουμε με άλλους που ίσως εχουν το ίδιο θέμα με εμάς. Το ξεκίνημα μιας καινούργιας δραστηριότητας σίγουρα θα αλλάξει όλο αυτο το άσχημο και ενοχοποιητικό συναίσθημα που μας προκαλεί η συναισθηματική υπερφαγία! Το Δεν μπορώ να το μετατρέψουμε σε Μπορώ!!

 

Το σώμα μας ειναι ικανό για τα παντα … το μυαλό μας ειναι αυτό που πρέπει να πειστεί !

Μαρία – Σιλβίνα Κατσιώνη
Απόφοιτη Γυμναστικής Ακαδημίας (Rosario Santa Fe – Argentina)