More
  ΑρχικήFitnessΣαρκοπενία: Ενας πολύ σημαντικός λόγος για να κάνετε βάρη

  Σαρκοπενία: Ενας πολύ σημαντικός λόγος για να κάνετε βάρη

  Η σαρκοπενία είναι ενας σιωπηλός κλέφτης της αθλητικής απόδοσης και της απώλειας της μυϊκής μάζας καθώς περνούν τα χρόνια.

  Ως αθλητές, όλοι θέλουμε να αποδίδουμε όσο καλύτερα μπορούμε και να πετύχουμε τους στόχους μας. Προπονούμαστε σκληρά, τρώμε σωστά και πιέζουμε τον εαυτό μας στα άκρα.

  Γράφει η  Αννίτα Χατζή, Γυμνάστρια, Λάρισα

  - Advertisement -

  Ωστόσο, καθώς γερνάμε, το σώμα μας αρχίζει να αλλάζει και μπορεί να αρχίσουμε να βιώνουμε μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως σαρκοπενία και μπορεί να είναι ένας σιωπηλός κλέφτης των αθλητικών επιδόσεων.

  Τι είναι η σαρκοπενία

  Η σαρκοπενία είναι μια σταδιακή απώλεια, μάζας, δύναμης και σωστής λειτουργίας των μυών που εμφανίζεται με τη γήρανση. Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

  σαρκοπενια

  Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, η σαρκοπενία επηρεάζει έως και το 33% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών και έως το 50% των ατόμων άνω των 80 ετών. Η σαρκοπενία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αθλητική απόδοση.

  Μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της δύναμης, της αντοχής και της ευκινησίας, καθιστώντας πιο δύσκολη την απόδοση σε υψηλό επίπεδο. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού και να μειώσει τον χρόνο αποκατάστασης.

  Αιτίες 

  Υπάρχουν πολλές αιτίες δημιουργίας της, όπως η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή, οι ορμονικές αλλαγές και οι χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

  Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τα αίτια της σαρκοπενίας και να λάβουμε μέτρα για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξής της.

  Βάρη και διατροφή για πρόληψη της σαρκοπενίας

  Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της σαρκοπενίας είναι η τακτική άσκηση, ιδιαίτερα η προπόνηση με αντιστάσεις.

  ποσο λιπος καινε τα βαρη

  Η προπόνηση με αντιστάσεις, όπως η άρση βαρών ή οι ασκήσεις σωματικού βάρους, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη, καθώς βελτιώνει τη συνολική φυσική απόδοση.

  Συνιστάται η προπόνηση με αντιστάσεις τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, εστιάζοντας σε όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες.

  Εκτός από την άσκηση, η διατροφή παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στην πρόληψη της σαρκοπενίας.

  Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Συνιστάται να καταναλώνετε 1,2 έως 1,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας.

  Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να παρέχει βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για τη λειτουργία και την αποκατάσταση των μυών. Για διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη της σαρκοπενίας συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας.

  Σαρκοπενία και γυναίκες

  Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ταχύτητα εκδήλωσης της σαρκοπενίας ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η εμμηνόπαυση μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων με αποτέλεσμα μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης.

  Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να είναι μια θεραπευτική επιλογή για γυναίκες που αντιμετωπίζουν ορμονικές αλλαγές. Χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη σαρκοπενία.

  Η διαχείριση αυτών των καταστάσεων μέσω φαρμακευτικής αγωγής, αλλαγών στον τρόπο ζωής και ιατρικής θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή στην πρόληψη της εξέλιξης της.

  Συμπέρασμα

  Συμπερασματικά, η σαρκοπενία είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αθλητική απόδοση. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τα αίτια της σαρκοπενίας και να λάβουμε μέτρα για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξής της.

  Η τακτική άσκηση, η επαρκής διατροφή και η διαχείριση χρόνιων ασθενειών μπορούν όλα να βοηθήσουν στην πρόληψη της και στη διατήρηση της κορυφαίας αθλητικής απόδοσης. Φροντίζοντας το σώμα μας καθώς γερνάμε, μπορούμε να συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε τους αθλητικούς μας στόχους και να απολαμβάνουμε έναν ενεργό τρόπο ζωής σε κάθε ηλικία.

  ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Για να αυξήσω τον μυικό μου όγκο πρέπει να αυξήσω και τις προπονήσεις μου σε διάρκεια ή μέρες;

  Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  personal trainer λαρισα

   Αννίτα Χατζή, Γυμνάστρια, Λάρισα

  Ακολούθησε την Αννίτα στο Facebook και στο Instagram

  Ακολουθήστε μας

  100,536ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  31,414ΑκόλουθοιΑκολουθήστε