Αρχική Υγεία Πυελονεφρίτιδα: Αυτά είναι τα συμπτώματα από πρόβλημα στα νεφρά

Πυελονεφρίτιδα: Αυτά είναι τα συμπτώματα από πρόβλημα στα νεφρά

Οι νεφροί είναι ένα συστατικό του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τον ουρητήρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τον προστάτη (στους άνδρες).

Πυελονεφρίτιδα – Τα νεφρά βρίσκονται εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης πίσω και κάτω από το διάφραγμα. Οι κύριες λειτουργίες των νεφρών περιλαμβάνουν το “φιλτράρισμα” των αποβλήτων από το σώμα, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη διατήρηση της φυσιολογικής συγκέντρωσης ηλεκτρολυτών (νάτριο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, κλπ) στο σώμα και τη συμβολή στην παραγωγή νέων κυττάρων του αίματος.

Τα ούρα αποστραγγίζονται από το κάθε νεφρό προς τον ουρητήρα, ο οποίος είναι ένας λεπτός σωλήνας που συνδέει τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη. Τα ούρα, τότε, διοχετεύονται από την ουροδόχο κύστη μέσω ενός άλλου σωλήνα, της ουρήθρας, και εξέρχονται από το σώμα.

Οι λοιμώξεις στα νεφρά ανήκουν στην οικογένεια των λοιμώξεων του ουροποιητικού (ουρολοιμώξεις).

Σε γενικές γραμμές, η μόλυνση της ουρήθρας, της κύστης και του προστάτη είναι γνωστά ως λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Όταν η λοίμωξη περιλαμβάνει τη συμμετοχή των νεφρών, τότε αποκαλείται λοίμωξη του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος. Μια λοίμωξη στα νεφρά είναι επίσης γνωστή ως πυελονεφρίτιδα.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύ συχνές και επηρεάζουν το 40% των γυναικών και το 10% των ανδρών στη διάρκεια της ζωής τους. Είναι πιο συχνές σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ενώ είναι σπάνια στους άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι επίσης συχνές στα παιδιά.

Πυελονεφρίτιδα: Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης στα νεφρά

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της λοίμωξης των νεφρών είναι:

 • Πυρετός
 • Κρυάδες
 • Ναυτία
 • Έμετος
 • Γενικευμένη αδυναμία
 • Κούραση
 • Ένα αίσθημα καύσου κατά την ούρηση (δυσουρία)
 • Γενικευμένος πόνος στο πλάι, ή πιο χαμηλά στην πλάτη (κάπου στα νεφρά)
 • Αφυδάτωση

Nεφρική ανεπάρκεια

Εκτός από ένα ολοκληρωμένο ιστορικό και τη φυσική εξέταση, τα σημάδια που ένας γιατρός μπορεί να αναζητήσει για τη διάγνωση μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ευαισθησία στα πλευρά ακριβώς κάτω από το χαμηλότερο πλευρό
 • Πυρετός
 • Φυσικές αποδείξεις αφυδάτωσης
 • Ταχυπαλμία

Στις γυναίκες, μια γυναικολογική εξέταση μπορεί να είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα, όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.

Στη χρόνια πυελονεφρίτιδα, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο ήπια, αλλά πιο μακράς χρονικής διαρκείας.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν πυελονεφρίτιδα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μικρόβια που προκαλούν την πυελονεφρίτιδα είναι τα ίδια που προκαλούν τις απλές ουρολοιμώξεις (Ε. Coli, Klebsiella κ.ά.). Σπάνια, μπορεί άλλα μικρόβια, που συνήθως εντοπίζονται στο δέρμα, να αποικήσουν μέσω του αίματος τον νεφρό και να προκαλέσουν πυελονεφρίτιδα.

Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος πυελονεφρίτιδα, όπως:

 • Παθήσεις που εμποδίζουν την ομαλή ροή των ούρων ή προκαλούν υπολειπόμενο ούρων. Οι πιο συχνές παθήσεις είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, η λιθίαση του ουροποιητικού ή κάποια μάζα στην κοιλιά και στην πύελο.
 • Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίοι είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη λοιμώξεων.

Τι είναι η χρόνια πυελονεφρίτιδα;

Είναι μία σπάνια πάθηση μας αναφέρει το iatropedia.gr η οποία συνήθως σχετίζεται με συγγενείς ανωμαλίες που συνυπάρχουν στα νεφρά. Εμφανίζεται από την παιδική ηλικία, και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις έχουν ως αποτέλεσμα την προοδευτική βλάβη των νεφρών και τον σχηματισμό ουλών. Αν δεν υπάρξει σωστή αντιμετώπιση, η χρόνια πυελονεφρίτιδα μπορεί να προκαλέσει μέχρι και νεφρική ανεπάρκεια. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης, μπορεί ο γιατρός να χορηγήσει ειδικά αντιβιοτικά (χημειοπροφύλαξη) για μεγάλο χρονικό διάστημα (3-12 μήνες).

Ποια είναι η θεραπεία της πυελονεφρίτιδας;

Η πυελονεφρίτιδα είναι μία σοβαρή λοίμωξη. Για τη θεραπεία της, χρειάζεται πάντα να χορηγηθούν αντιβιοτικά, τουλάχιστον για 2 εβδομάδες. Ανάλογα με τη γενική κατάσταση του ασθενή, ο γιατρός θα κρίνει αν μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα ή αν χρειαστεί νοσηλεία και ενδοφλέβια χορήγηση. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου, εκτός από τη χορήγηση των αντιβιοτικών, θα χρειαστεί και κάποια επεμβατική πράξη για την αντιμετώπιση του αιτίου. Πάντως, αυτή αποφεύγεται, όσο υπάρχει η ενεργός φλεγμονή.

Σε περίπτωση όπου υπάρχει κάποιο εμπόδιο (π.χ. λίθος στον ουρητήρα), ο γιατρός θα πρέπει να παρέμβει, ώστε να αποκαταστήσει την ομαλή αποχέτευση των ούρων από το νεφρό. Αυτό μπορεί να γίνει, αν τοποθετηθεί ένα σωληνάκι μέσω της κύστης που να φτάνει μέχρι το νεφρό (Pig-Tail). Το σωληνάκι μπορεί να εισαχθεί και διά μέσου του δέρματος μέσω μιας ειδική βελόνας (διαδερμική νεφροστομία).

Εξαιρετικά σπάνια, η κατάσταση του ασθενή μπορεί να επιβαρυνθεί πολύ (ανοσοκατασταλμένοι, σακχαροδιαβητικοί), ώστε να χρειαστεί υποστήριξη στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καούρες μετά το φαγητό: Αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο

Εάν ταλαιπωρείστε από καούρες τότε η συνήθεια μετά το φαγητό να παραμείνετε καθιστοί ή ακόμα και ξαπλωμένοι στον καναπέ είναι λάθος. Μία μικρή βόλτα μετά...

Ακολουθήστε μας

89,039ΥποστηρικτέςΚάντε Like
26,055ΑκόλουθοιΑκολουθήστε