Οι κάμψεις είναι μια βασική άσκηση που χρησιμοποιείται εδώ και καιρούς στον αθλητισμό σε όλες σχεδόν τις ηλικίες, ενώ χρησιμοποιείται πολύ και στα στρατιωτικά σώματα.

Τα push ups είναι μία πολυαρθρική άσκηση για το άνω μέρος του σώματος που μπορεί να αυξήσει τη δύναμη και την μάζα του δελτοειδή, του τρικέφαλου και του θωρακικού μυ. Είναι μία από τις βασικές και πιο κοινές ασκήσεις για το ανθρώπινο σώμα και φημίζονται για την λειτουργικότητα που αποδίδουν. Με τις σωστές παραλλαγές και την σωστή τεχνική μπορούν να επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα στους μυς του οποίους αναφέραμε.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα των κάμψεων.

-Μπορόυν να εκτελεστούν παντού. Είναι μία άσκηση που γίνεται με το βάρος του σώματος ως εκ τούτου μπορούμε να την κάνουμε παντού

-Οι κάμψεις είναι μία πολυαρθρική άσκηση, η οποία απαιτεί πολύ ενέργεια με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη κάυση θερμίδων κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό στην προσπάθεια για την μείωση του λίπους.

-Μελέτες μας έχουν δείξει ότι κάνοντας push ups εκρηκτικά αυξάνεται η νούμερο ένα αναβολική ορμόνη η τεστοστερόνη, αγωγός για την υπερτροφία των μυών και την οξείδωση των λιπαρών οξέων.

-Ενεργοποίηση των πρόσθιων οδοντοτών μυών, μυς οι οποίοι βρίσκονται στα πλευρά μας. Οι κάμψεις είναι από τις πολύ λίγες ασκήσεις που ενεργοποιούν τους συγκεκριμένους μυες.

-Άυξηση της εκρηκτικότητας και της δύναμης σε κινήσεις ώθησης.

-Τεράστια μυική ενεργοποίηση στον θωρακικό μυ. Ολόπλευρη εκγύμναση  ολόκληρου του μείζων θωρακικού.

Προτεινόμενη εκτέλεση: Γρήγορη εκτέλεση στην φάση ώθησης (σύγκεντρη) και αργή στην φάση κατεβάσματος (έκκεντρη) για μεγαλύτερη άυξηση της δύναμης και της μυικής ανάπτυξης

Παραλλαγές push ups.

DIAMOND PUSH UPS

Εξαιρετική άσκηση για την ενεργοποίηση των τρικεφάλων. Κατάλληλη σε πιο προχωρημένο επίπεδο και όχι για αρχαρίους λόγο έλλειψης δύναμης στους συγκεκριμένους μύες. Ακόμα και πολλοί bodybuilders κάνουν την συγκεκριμένη άσκηση χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Μόνο με το βάρος του σώματος.

WIDE STANCE PUSH UPS

Σε αυτή την στάση έχουμε μεγαλύτερη τάση στον θωρακικό μυ και λιγότερο στους δελτοειδής και τρικέφαλους. Καλή παραλλαγή σε περίπτωση που θέλουμε να επικεντρωθούμε πιο πολύ στον θωρακικό μυ.

ΠΛΕΙΟΜΕΤΡΙΚΆ PUSH UPS

Δεν είναι ανάγκη να γίνουν με παλαμάκια. Μία αναπήδηση είναι αρκετή.
Εδώ έχουμε την μέθοδο της διάτασης βράγχυνσης κατάλληλη στο να δώσουμε εκρηκτικότητα η οποία με την σειρά της ενεργοποιεί τις μυικές ίνες τύπου ΙΙ.β οι οποίες κυρίως παράγουν δύναμη και φαίνονται και πιο μεγάλες σε μέγεθος απ’ ότι οι τύπου Ι και τύπου ΙΙ.α, κάτι το οποίο οδηγεί σε μεγαλύτερη μυική υπερτροφία.

Τα Push Ups ανήκουν στην elite των ασκήσεων εδώ και δεκαετίες και εκεί θα παραμείνεουν αφού οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί είναι ξεκάθαρες και μας επισημαίνουν κάθε φορά τα καταπληκτικά αποτελέσματα τα οποία επιφέρουν στον αθλητισμό και γενικά στην σωματοδόμηση.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ : 15 λάθη σε ασκήσεις γυμναστικής που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας

Λουγιάκης Φραγκίσκος

  Strength and Conditioning Trainer Δ.Π.Θ